BLOG 230. dan epidemije: Ubrzava se širenje i smrtnost od koronavirusa u Evropi

Koronavirus
Ilustracija/FOTO: KoSSev

Evropa je jedno od najvećih žarišta koranavirusa gde je oko polovine novoprijavljenih slučajeva u svetu zabeleženo tokom prošle nedelje. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, situacija se samo još više pogoršava, virus se sve brže širi, a zemlje u Evropi beleže porast smrtnih slučajeva za 46 odsto u odnosu na prethodnu nedelju. Epidemiološka sitaucija pogoršava se i u regionu. Prema poslednjim 24-časovnim podacima u Srbiji je zvanično potvrđeno u jednom danu rekordnih 2.412 novih slučajeva, dok je 6 osoba preminulo. Broj preminulih u Srbiji je u poređenju sa brojem inficiranih niži u odnosu na region. Na Kosovu je registrovano 546 novih slučajeva, devet osoba je preminulo, u BiH blizu 1.800 je novoinviciranih a 39 preminulih, a u Severnoj Makedoniji registrovano je 1.192 nova slučaja, dok su 22 osobe preminule.

Krizni štab će razmotriti drugačiju organizaciju nastave

Zbog trenutne epidemiološke situacije Krizni štab će razmotriti uvođenje drugačije organizacije nastave u osnovnim i srednjim školama, u najboljem interesu učenika i zaposlenih, kaže ministar prosvete Branko Ružić.

Ružić je naglasio da je prvi i najvažniji zadatak bezbednost i zaštita zdravlja učenika, studenata i zaposlenih u obrazovno-vaspitnim ustanovama, prenosi RTS.

U Srbiji 2.181 novoobolelih, 11 osoba preminulo

U poslednja 24 sata testirano je 12.480 osoba.

Prema poslednjim podacima, hospitalizovano je 2.125 osoba, dok se na respiratorima nalazi 57 pacijenata.

U Srbiji su od početka epidemije potvrđena ukupno 55.676 slučaja infekcije. Do sada je testirano 1.388.716 uzoraka.

Od početka epidemije broj preminulih je 861.

Procenat smrtnosti je 1.55%.

Opširnije u posebnoj vesti.

Priština: Za 24 sata 661 novi slučaj, šest osoba preminulo

Od poslednjeg preseka stanja na koronavirus testiran je 1.617 uzoraka.

Preminulo je šest osoba starosne dobi od 50 do 80 godina, iz opština Đakovica – 3, Uroševac, Gnjilane i Mališevo po 1.

Pozitivni slučajevi registrovani su u sledećim opštinama: Priština – 324, Uroševac – 42, Kosovo Polje – 39, Gnjilane – 37, Đakovica i Podujevo po 35, Lipljan i Peć po 19, Vitina – 13, Južna Mitrovica – 11, Glogovac i Vučitrn po 10, Štimlje – 9, Srbica – 8, Dečani i Obilić po 6, Kamenica, Kačanik, Suva Reka po 5, Elez Han, Mališevo i Prizren po 4, Klina i Klokot po 3, Istok i Orahovac po 2 i jedan slučaj u opštini Junik.

U istom periodu izlečeno je 92 pacijenta, te je sada ukupan broj izlečenih na Kosovu 15.921.

Opširnije u posebnoj vesti.

Izbori u Severnoj Mitrovici bez izbornih skupova

Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj, rekao je da će zbog situacije izazvane epidemijom kovid-19, izbori za gradonačelnike Severne Mitrovice i Podujeva zakazani za 29.novembar, ovoga puta morati da se održe u skladu sa zaštitnim merama, rekao je on putem objave na fejsbuku.

Razmatra se zabrana javnih okupljanja za predizbornu kampanju.

Kraljevo teško može izdržati novi rast obolelih

U Kraljevu je u sredu koronavirus potvrđen kod još 46 osoba, a gradonačelnik tog grada Predrag Terzić rekao je da je situacija ozbiljna i da će to pokazati podaci koji budu danas objavljeni, prenosi N1.

On je dodao da ukoliko se nastavi trend da u jednom danu bude između 50 i 60 novozaraženih, zdravstveni sistem Kraljeva to neće moći da izdrži.

Epidemiolog Radovan Čekanac izjavio je da na teritoriji Kraljeva ima između 350 i 400 aktivno obolelih od kovid-19 i da je sve više asimptomatskih slučajeva.

Razmišlja se o produženju raspusta za osnovce

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da se ozbiljno razmišlja da se produži jesenji raspust za osnovce zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji. Kon je za TV Pink naglasio da je sistem napravljen tako da škole ne moraju da se isključuju, ali da ima smisla dati duži „predah“, kada je već planiran jesenji raspust.

Vučićević: Uvode se nove mere u Novom Sadu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio je da će Krizni štab u tom gradu danas doneti nove mere protiv epidemije kovida 19, među kojima su i zabrana svih manifestacija, osim kulturnih, kao i zabrana rada spa centara i bazena.

„Izaći ćemo sa merama, ne sa onim najrestriktivnijim i rigoroznijim, da probamo da balansiramo i da čuvamo ekonomiju grada“, rekao je Vučević za TV Prva.

Naveo je da će sve manifestacije u Novom Sadu do 30. novembra biti zabranjene, osim kulturnih.

KP: Preko 1.100 kazni zbog nepoštovanja epidemioloških mera

Službenici Kosovske policije izrekli su tokom jučerašnjeg dana 1.137 novčanih kazni u skladu sa Zakonom o kovid 19, navodi se u dnevnom izveštaju policije.

Peć: 37 pacijenata

U Opštoj bolnici u Peći leči se 37 kovid pacijenata. Šest pacijenata je teškog zdravstvenog stanja, dok ih je 25 na terapiji kiseonikom, navodi se u izveštaju ove bolnice

U Šapcu hospitalizovano 29 pacijenata

U Šapcu je još 31 osoba pozitivna na korkonavirus, ukupno ih je obolelo 275.

Na lečenju u bolnici je 29 pacijenata. Nema novoobolelih među medicinskim radnicima, njih 24 je i dalje na kućnom lečenju.

Imunolog: 400 jedinica D vitamina dnevno malo, treba više

Jačanje imuniteta je nešto što je najvažnije kada govorimo o borbi protiv koronavirusa. O tome šta sve možemo učiniti da ga ojačamo u vreme korone i kolika je uloga D vitamina govorio je imunolog iz Niša Borisav Kamenov.

Suština je, kako kaže, da se svi toksini i virusi eliminišu na isti način preko naših makrofaga, gde je učešće D vitamina odlučujuće.

Prema njegovim rečima, vitamin D ima dve bitne funkcije – pomaže da se virusi i toksini eliminišu iz naših ćelija, da se ubiju i brzo razgrade, a što bude manje toksina i virusa u našim ćelijama bićemo zdraviji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.