Preko 75.000 radnika na Kosovu izgubilo posao zbog pandemije

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Preko 75.000 radnika na Kosovu izgubilo je posao zbog pandemije covid-19.

Ove brojke objavio je Nezavisni sindikat privatnog sektora, gde je izračunat i gubitak radnih mesta zaposlenih bez ugovora, prenosi Koha.

Predsednik sindikata Jusuf Azemi rekao je da su podatke prikupljali preko njihovih centara u kosovskim opštinama, istovremeno upozoravajući na porast ovih brojki.

„Imamo takoreći tačne podatke i te podatke smo pratili od juna ove godine i do sada je premašena cifra od 75.000 otpuštenih radnika, a do kraja ove godine premašiće cifru od 100.000 radnika. Naši podaci su tačni, jer imamo i podatke o radnicima koji uopšte nisu imali ugovor o radu, a ako slušate druge organizacije, kažu da je to cifra od 3-40 hiljada radnika, ali loše je što smo u stvari imali većinu radnika bez ugovora o radu“, rekao je Azemi.

U Poreskoj upravi Kosova rekli su da nemaju podatke o tome koliko je radnih mesta izgubljeno od izbijanja pandemije, ali imali su podatak da je tokom ovog perioda više od 70 preduzeća zatvoreno.

„Od marta do kraja oktobra odjavljena su 73 preduzeća, postoje i druga koja su u procesu odjave, ali prema zakonskim odredbama moraju se ispuniti određeni kriterijumi za izdavanje potvrde o odjavi“, navodi se u odgovoru Poreske uprave Kosova.

Koha je takođe upitala kosovski Fond za penzijsku štednju za koliko se smanjio broj osiguranika tokom ovih meseci pandemije, ali oni do objavljivanja teksta nisu odgovorili.

Očekuje se da će finansijski podsticaji za građane i privredu biti ostvareni kroz Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, ali on još uvek nije usvojen u skupštini, iako je pre više od tri meseca ovaj nacrt zakona odobrila vlada.

Očekuje se da će Nacrt zakona o ekonomskom oporavku biti na dnevnom redu skupštinskog zasedanja ovog petka.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.