Blog 176. dan epidemije: Od korone obolelo 9 učenika u centralnoj Srbiji, još desetak u preventivnoj samoizolaciji

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

Korona virus već 1. septembra se pojavio u jednoj školi u Beogradu, a u narednim danima krenule su da se pristižu informacije i iz drugih gradova, prvo Kragujevca, zatim i Niša. Za sada, prema dostupnim informacijama, ova tri grada jedina su u Srbiji koja beleže slučajeve zareze ili sumnje na kovid 19, piše danas Blic. Kako su za ove novine rekli iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, na teritoriji Beograda korona je „ušla“ u pet škola, pri čemu je zaraženo pet učenika, tačnije po jedan iz svake škole. U Kragujevcu je obolelo još četvoro učenika, a oko desetak učenika na području Školske uprave Niš koja pokriva područje Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga je u preventivnoj samoizolaciji. Prema uputstvima koja je sačinio Batut uz saglasnost Ministarstva prosvete škola se zatvara onda kada je 50 odsto dece zahvaćeno zarazom.

Priština: Sve spremno za novu školsku godinu, početak kroz dve faze i dva scenarija

Sve je spremno za novu školsku godinu, najavio je kosovski ministar obrazovanja i nauke Ram Ljikajm (Ramë Likaj). Nakon sastanka sa predsedništvom kolegijuma MED-a saopštio je da će do početka školske godine pri kosovskom obrazovnom sistemu doći kroz dve faze – 14. i 21. septembra, i dva scenarija, a u zavisnosti od razreda koje pohađaju učenici, prenosi Zeri.

Više o tome u posebnoj vesti.

Zemaj: Pada broj novoinficiranih, zajedno uspevamo

Uz maksimalnu posvećenost dolazi do trenda umanjenja broja zaraženih gde je danas od 561 testirane osobe samo 50 pozitivnih slučajeva, obavestio je danas građane kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj.

Kaže da danas Kosovo povodom epidemiološke situacije bolje stoji od drugih zemalja u regionu, te da je unapređen zdravstveni sistem.

„Zajedno uspevamo“, poručio je Zemaj, još jedom uputivši apel građanima da poštuju mere u borbi protiv pandemije.

Kon: Moguće mere za povratnike iz inostranstva, ali ne karantin van prebivališta

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da će se u ponedeljak na sednici Kriznog štaba razgovarati o tome da li će za građane koji se vraćaju iz rizičnih zemalja biti preporučena neka vrsta izolacije, ali je naglasio da među opcijama nije karantin u nekoj ustanovi van adrese prebivališta, prenosi N1.

„Ja sam nekoliko puta već rekao da je granica sa Crnom Gorom i BiH otvorena iz političkih razloga, a neprekidno govorimo da se dele upozorenja ukoliko se neko vraća iz tih zemalja…. Karantin u smislu zatvaranja van sopstvenog stana neće biti, to nije u planu, postoje takozvane samoizolacije, to jesmo preporučili, posebno za decu i imamo situaciju gde se to poštovalo“, izjavio je Kon na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

„Svako ko se vraća sa odmora a dobije tegobe, mora prvo da pomisli na kovid i da prvo to isključi pa da se onda leči… Obaveza je i da lekaru kaže da je došao iz inostranstva…to je alternativa, nema druge“, kazao je Kon.

Kon kaže i da ne sme biti opuštanja kad je pridržavanje mera u pitanju, jer, dodao je, raste procenat trenutno aktivnih slučajeva u Beogradu, a taj procenat je 36 posto u odnosu na ukupan broj obolelih.

Srbija 24 časa: Preminula jedna osoba, 92 novozaraženih

U Srbiji je do 15 časova registrovano još 92 slučaja infekcije koronavirusom, jedna osoba je preminula, dok je 393 pacijenta hospitalizovano, saopštila je na današnjoj konferenciji Kriznog štaba direktorka Instituta „Batut“, Verica Jovanović.

Opširnije u posebnoj vesti.

Priština: Pet osoba preminulo, 50 novoinficiranih i 117 izlečenih

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano još 50 slučaja inficiranja virusom korona, preminulo je pet osoba, dok je broj izlečenih pacijenata 117, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Broj preminulih od početka pandemije je 586, dok je od poslednjeg preseka stanja na koronavirus testirano 561 osoba.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Kosovska policija izrekla 772 kazne zbog nepoštovanja preventivnih mera

U poslednja 24 časa pripadnici Kosovske policiji izreklu su 772 kazne zbog nepoštovanja preventivnih mera na osnovu Zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije covid-19, navodi se u izveštaju.

U Jablaničkom okrugu dva nova slučaja zaraze virusom korona

U poslednja 24 sata u Jablaničkom okrugu registrovana su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a u pitanju su osobe sa teritorije opštine Vlasotince i grada Leskovca, javlja RTS.

Kako je saopštio Zavod za javno zdravlje Leskovac, u poslednja 24 sata iz laboratorije “Vatreno oko” u Nišu stiglo je 47 rezultata, od čega za grad Leskovac 27, a dva rezultata su sa pozitivnim nalazom.

U pitanju je jedna osoba iz opštine Vlasotince i jedna sa teritorije grada Leskovca, navodi se u saopštenju i dodaje da su koronavirusom zaraženi penzioner i dete.

Od početka epidemije ukupan broj obolelih na nivou Jablaničkog okruga je 1.600 od čega u Leskovcu 1.270, Vlasotincu 168, Bojniku 33, Lebanu 79, Medveđi 44 i šest lica sa teritorije opštine Crna Trava.

Trenutno se iz laboratorije “Vatreno oko” i Instituta za javno zdravlje u Nišu čeka još 43 rezultata sa Jablaničkog okruga za lica koja su uzorkovana u Zavodu za javno zdravlje Leskovac, Opštoj bolnici Leskovac i domovima zdravlja Jablaničkog okruga u prethodnim danima.

U srpskim sredinama dvoje novoinficiranih i petoro izlečenih

Od 30 rezultata uzoraka koji su pristigli juče, u srpskim sredinama na KiM registrovana su dva nova slučaja koronavirusa, a pet osoba je izlečeno, saopštila je na konferenciji za štampu epidemiološkinja Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, Desanka Novaković.

Na severu KiM u poslednja 24 časa registrovana je jedna novoobolela osoba, dok su izlečene 3 osobe.

Novoinficirana osoba je iz Leposavića, dok su izlečeni iz Kosovske Mitrovice, Zvečana i Leposavića.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Pri kraju radovi na PCR laboratoriji u K.Mitrovici vrednoj 12 miliona dinara

Građevinski radovi na PCR laboratoriji u Kosovskoj Mitrovici u koju je Vlada Republike Srbije uložila 12.000.000 dinara biće završeni u narednih pet dana saopšteno je danas na konferenciji za štampu. Iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici poručuju da će im ova laboratorija olakšati rad i skratiti vreme potrebno za dobijanje rezultata testova na SARS-CoV-2, ali i drugih virusa.

Umesto u gradovima centralne Srbije, najpre Beograda, a onda Kragujevaca, Kraljeva i najzad Niša, gde su do sada obrađivani uzorci osoba suspektnih na kovid, uzorkovanje i testiranje, od sada će se vršiti u Kosovskoj Mitrovici u objektu od 150 kvadrata izgrađenom na zemljištu Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica u blizini Internog odeljenja. Objekat gradi firma „Rad 028“.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Peć: Opada broj hospitalizovanih kovid pacijenata

U Opštoj bolnici u Peći hospitalizovano je 37 kovid pacijenata. Od ovog broja, 2 pacijenta su na respiratorima, a 26 na terapiji kiseonikom. Šest pacijenata je teškog zdravstvenog stanja.

U ovoj bolnici zaražen je i jedan lekar, četiri medicinske sestre i dva radnika tehničke službe.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.