Pri kraju radovi na PCR laboratoriji u K.Mitrovici vrednoj 12 miliona dinara

Građevinski radovi na PCR laboratoriji u Kosovskoj Mitrovici u koju je Vlada Republike Srbije uložila 12.000.000 dinara biće završeni u narednih pet dana saopšteno je danas na konferenciji za štampu. Iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici poručuju da će im ova laboratorija olakšati rad i skratiti vreme potrebno za dobijanje rezultata testova na SARS-CoV-2, ali i drugih virusa.

Umesto u gradovima centralne Srbije, najpre Beograda, a onda Kragujevaca, Kraljeva i najzad Niša, gde su do sada obrađivani uzorci osoba suspektnih na kovid, uzorkovanje i testiranje, od sada će se vršiti u Kosovskoj Mitrovici u objektu od 150 kvadrata izgrađenom na zemljištu Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica u blizini Internog odeljenja. Objekat gradi firma „Rad 028“.

Radove su obišli predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, v.d. direktora Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica, zlatan Elek, šefica opštinske administracije Severne Mitrovice Adriana Hodžić i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako je medijima rekao Aleksandar Spirić, laboratorija je izgrađena na inicijativu potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića, uz podršku vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje koji će „obezbediti najnoviju tehnologiju“.

„Ovo je jasan pokazatelj da država vodi računa o svim građanima i umnogome će olakšati ovo vreme pandemije koje, prema najavama struke, na jesen može dodatno da nas iznenadi“, poručio je Spirić.

Laboratoriju opremljenu aparatom za PCR testiranje Klinički centar, ali i gradski Zavod, koristiće i van uslova pandemije, a u borbi i protiv virusa sezonskog gripa, najavljivano je i ranije.

„Ova laboratorija je od velikog značaja za nas. Biće nam olakšan posao zato što nećemo čekati na rezultate po nekoliko dana nego ćemo ih imati odmah, verovatno u istom danu“, rekla je epidemiološkinja gradskog zavoda Desanka Novaković, zahvaljujući se svima koji su doprineli olakšanju napora u borbi protiv „ove opake bolesti“.

Spirić se iznova građanima zahvalio na ozbiljnosti i odgovornosti koju su pokazali u toku trajanja vanrednih mera koje su i dalje na snazi.

„Mere Kriznog štaba jasan su pokazatelj da se borimo. Naš glavni i osnovni interes je da čuvamo, negujemo i ulažemo u ljudske resurse ali i zdravlje građana“.

Da bi Kosovska Mitrovica mogla biti jedan od gradova u kojoj će biti otvorena PCR laboratorija u sklopu širenja kapaciteta republičkih organa za testiranje ovom metodom, najavila je bila na konferenciji za štampu kriznog štaba premijerka Ana Brnabić u avgustu.

Najava otvaranja laboratorije izazvala je kontroverze u kosovskoj javnosti zbog toga što je, u tom trenutku, jedino kosovski Nacionalni institut za javno zdravlje bio i zvanično licenciran da na Kosovu sprovodi ovakvo testiranje. U međuvremenu su za PCR testiranje izdate dozvole još trima privatnim laboratorijama.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.