Blinken: Primena sporazuma vodi ka priznanju Kosova od strane pet zemalja EU

 

Implementacija sporazuma između Beograda i Prištine otvara put za priznanje Kosova od strane pet zemalja članica Evropske unije, smatra američki državni sekretar, Entoni Blinken.

Blinken je juče govorio pred odborom američkog senata.

Senatorka Džin Šahin postavila je pitanje Blinkenu u vezi sa tim što pet zemalja članica Evropske unije ne priznaju Kosovo, odnosno da li ulaže napore u pravcu toga da ove zemlje priznaju Kosovo, te da li je uvideo progres.

„To je svakako pitanje na kom radimo i dalje ćemo da radimo, ali takođe mislim da nas ovaj sporazum, ako se implementira, zapravo vodi ka priznanju od strane ovih zemalja“, rekao je Blinken, govoreći o sporazumu Kosova i Srbije oko čijeg su se aneksa 18. marta u Ohridu dogovorili srpski predsednik i kosovski premijer.

Sa druge strane, kada je Srbija u pitanju, odnosno priznanje Kosova od strane zvaničnog Beograda, Blinken smatra da je to „druga stvar“, za „još neko vreme“.

„Ali ako dođe do normalizacije odnosa, to bi imalo veoma pozitivan efekat na svakodnevne interakcije i mislim da će vremenom doći do toga“, kazao je.

Senatorka Šahin se složila sa navodima Blinkena i kazala da bi nedavno postignut sporazum koji, kako kaže, ublažava tenzije, ujedno pomogao ljudima na Kosovu i u Srbiji da vide pozitivne promene u svojim životima.

Takođe ocenjuje da ovaj sporazum pomera obe strane ka članstvu u EU.

Blinken je dodao da su Sjedinjene Države veoma uključene u ovaj proces.

„Razgovarao sam i sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Aleksandrom Vučićem u vezi sa tim, tako da mislim da je ovo pozitivan trenutak“, rekao je on.

O francusko-nemačkom predlogu koji je u međuvremenu preimenovan u Evropski, a potom postao Sporazum Evropske unije o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, čitajte na našoj tematskoj stranici: Evropski predlogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.