Čestitke za Ramazan: Praštanje, humanost i uzajamno poštovanje

bajram džamija
FOTO: KoSSev

Počeo je Ramazan – mesec posta za vernike islamske veroispovesti. Stižu i prve čestitke.

Kosovski muftija, Naim Trnava, u svoje lično ime i u ime Islamske zajednice Kosova čestitao je muslimanskim vernicima početak meseca Ramazana.

„Mesec Ramazana, kao nijedan drugi mesec, zbližava sa porodicom i rodbinom oko iftarske trpeze – ovo je značajan trenutak u kojem ima mnogo blagoslova i mnogo ljubavi“, naveo je u čestitki Trnava.

U svojoj poruci vernicima poručio je da „albanski narod na Kosovu ima vekovnu tradiciju suživota sa blagodetima blagoslovenog meseca Ramazana“.

„Koja se izražava postom, praštanjem, molitvom, uzajamnim poštovanjem i posetama jednih drugih, solidarnosti, humanošću i saosećanjem“, dodao je kosovski muftija.

I kosovski zvaničnici čestitaju još od sinoć.

Među prvima je početak meseca Ramazana muslimanskim vernicima čestitala kosovska predsednica, Vjosa Osmani.

„Večeras počinje sveti mesec Ramazan, mesec žrtve, posvećenosti, solidarnosti i dobrote. Tokom ovog meseca svaki od vernika, pored lične požrtvovanosti i duhovnog mira, ispoljava duh solidarnosti i tolerancije u odnosu na druge, u odnosu na ljude u nevolji“, poručila je ona.

„Neka vas Bog blagoslovi u ovom svetom mesecu i primi vaše molitve, post i dobra dela!“, dodala je Osmani.

Lak i prihvaćen ramazanski post poželeo je jutros vernicima kosovski premijer, Aljbin Kurti.

„Neka ovaj mesec milosrđa i dobrote svima donese mir u duši i sreću u srcu. Uz iftare, velikodušno se polažu novi putevi koji spajaju u dobroti. Dobročinstvom i solidarno sa onima koji imaju manje. Sa snažnom voljom na putu ljubavi i znanja, za ravnopravnost i napredak društva. Lak i prihvaćen post. Neka je mir sa vama!“, naveo je on u čestitki.

Muslimanskim vernicima na Kosovu, ali i onima koji na Kosovu nisu, Islamskoj zajednici Kosova i kosovskom muftiji Naimu Trnavi, početak meseca Ramazana čestitao je i Ramuš Haradinaj.

„Povećanje vere, jačanje osećaja za požrtvovanost, uzdržanost i milosrđe, neke su od vrednosti ovog meseca, oličene sa Albancima kroz njihovu istoriju. Želim vam lak i prihvatljiv post!“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Čestitku je uputio i predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca, poručivši da je u islamskoj tradiciji, Ramazan trenutak povećane odanosti pobožnosti i pročišćenju.

„Uključujući davanje dobrotvora, dobrovoljno služenje i lične žrtve u zamenu za materijalne pogodnosti. Ova svetkovanja dovode do duhovnog ispunjenja i osećaja obnove. To je takođe vreme kada vernici cene svoju porodicu i prijatelje i dele stvari sa drugima. Nadajući se najboljem od onoga što mesec Ramazan nudi, želim vam srećan mesec, pun svetlosti i mira u vašoj duši!“, poručio je on.

Slične čestitke uputili su i predsednici PDK i LDK, Memlji Krasnići i Ljumir Abdidžiku.

A u Beogradu uoči početka meseca Ramazana, beogradski muftija Jusuf Spahić održao je konferenciju za medije u Bajrakli džamiji, pozivajući sve Srbe da se mole za okončanje rata u Ukrajini i za napredak Srbije.

I on je kazao da je ovogodišnji Ramazan specifičan zbog rata koji se vodi u Evropi.

Početak meseca Ramazana čestitao je i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.

„Moje najbolje želje svim stanovnicima Kosova koji slave Ramazan. Neka vam ovaj mesec donese sreću i mir, kao i divne trenutke sa porodicom i prijateljima“, poručio je Hovenijer u objavi na Tviteru.

Takođe, ovaj Ramazan prolazi u još jednoj velikoj tragediji koja je zadesila, pre svega, muslimanske zemlje – Tursku i Siriju.

Zemljotres koji je ove dve države potresao meseca februara, za sada je odneo više od 50,000 života.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.