Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Bivši premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, uputio je otvoreno pismo premijeru Aljbinu Kurtiju u kojem zahteva da ne ukine takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine do priznanja nezavisnosti Kosova. Premijer Kosova, Aljbin Kurti, rekao je u ekspozeu u Skupštini Kosova i juče posle sastanka sa šeficom kancelarije EU na Kosovu Natalijom Apostolovom da će takse od sto odsto na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine biti zamenjene političkim, ekonomskim i trgovinskim reciprocitetom, a ova izjava bila je povod za otvoreno pismo Haradinaja. „Aljbine, ne dozvoli da Srbija dobije tržište od preko 400 miliona evra, država koja te je tukla i mučila. Država koja u Rusiji kupuje oružje novcem Kosova“.

Dok god se ne prekine sa razmišljanjem da je tvoja korist meni šteta nema perspektive ni napretka u dijalogu i stabilizaciji prilika. Nadam se da je ovo Ramuševo razmišljanje prošlost i da će Aljbin biti dovoljno pametan i dovoljno odvažan da ovo otvoreno pismo ignoriše.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (LDK), Isa Mustafa, ocenio je da u vezi sa najavama o uvođenju reciprociteta u odnosima Kosova i Srbije, treba imati u vidu da je to kompleksan proces sa višedimenzionalnim posledicama. Mustafa je za portal gazetaexppress.com izjavio da je reciprocitet dogovoren koalicionim sporazumom sa pokretom Samoopredeljenje.

Reciprocitet uopšte nije sporan. Ako vi nama dobro, mi vama dobro. Ako vi nama takse, mi vama takse. I to je to. Reciprocitet je korektna Kurtijeva izmišljotina. Otimanje zemlje i proterivanje ljudi je nešto drugo i mnogo važnije, ali o tome ćemo kada dođe vreme. A doći će.

Predsednik Kosova, Hašim Tači, akreditovao je i kompletirao novi sastav Centralne izborne komisije. Novi članovi CIK-a izabrani su na predloge parlamentarnih grupa i stranaka zastupljenih u Skupštini Kosova. Oni su danas položili zakletvu pred predsednikom Tačijem, izjavom da će časno obavljati svoju dužnost. Član CIK-a ispred Srpske liste biće Nenad Rikalo, inače, bivši član ove institucije i bivši ministar poljoprivrede u Vladi Kosova.

Ovim je, zasigurno već bivši, predsednik sve rekao. Nikada ništa nije vredeo i ništa nije ni znao ali dato mu je. Nekome eto ne vredi ni dati jer to što mu daš izgubi. Da li ga bar neko od saradnika pita kako imenuje kompromitovanu osobu na tu važnu poziciju. Pitam se.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.