„Otkrivena ‘baza’ gde se Vučić i Tači sastaju za tajne razgovore o podeli“

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Uprkos izjavama predsednika Kosova i Srbije, Hašima Tačija i Aleksandra Vučića, da su njihovi sastanci bili samo javne prirode u Briselu, otkriveni su detalji koji pokazuju suprotno. Tači i Vučić, koji su snažno posvećeni planu podele dve zemlje, sistematski su se sastajali i razgovarali u tajnosti, posebno u jednoj evropskoj prestonici koja je blizu dve zemlje.

Juče je bivši srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio da su prema njegovim informacijama, predsednici Srbije i Kosova imali, te nastavili od nedavno sa nekim tajnim sastancima. Jeremić, koji je jedan od glavnih opozicionih lidera u Srbiji postavio je javno pitanje predsedniku Vučiću. Da li ste se sastali sa Hašimom Tačijemi 4. novembra u glavnom gradu Italije – Rimu?!

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije među prvima je koji je početkom ove godine objavio činjenicu da Vučić i Tači održavaju tajne sastanke bez znanja institucija dve zemlje.

Izvori „Syri.net“ u kosovskoj ambasadi u Rimu potvrdili su da je Hašim Tači 4. novembra bio u Rimu, gde je prespavao jednu noć. Međutim, tokom ovog perioda kada se razgovaralo sporazumu o granicama, Tači je takođe još najmanje dva puta bio u italijanskoj prestonici.

U svim slučajevima, kako ovaj medij navodi, on je posetu vodio kao ličnu, a Ambasada je navela da je samo koristio njeno vozilo za dolazak i odlazak sa aerodroma. Sa Tačijevim kretanjem i sastancima tokom boravka u Rimu, ambasada nije upoznata.

Izgleda da je Rim izabran kao „baza“, gde dva predsednika razgovaraju i sprovode svoj plan o promeni granica dve zemlje.

Pre nekoliko dana Tači je i iznenada, bez razloga, otpustio ambasadorku Kosova u ovoj zemlji Aljmu Ljamu (Alma Lama) i zamenio je drugom ženom koja uživa poverenje predsednika već dugi niz godina, Kimetom Bitići (Kimete Bytyçi). U prištinskim političkim krugovima, Bitići je poznata kao dobra prijateljica Hašima Tačija, koju su poslanici Skupštine izabrali na četvrtom zasedanju, i koja je takođe i članica generalnog odbora njegove stranke, PDK, još od 2006. godine.

Logično je da ako su Tači i Vučić izabrali Rim kao „tajnu bazu“, gde mogu da govore o podeli Kosova, ambasador Kosova u ovoj zemlji treba da bude lojalna osoba kako bi se izbeglo bilo kakvo curenje informacija u javnost.

Nije prvi put da se izabere Rim, kao mesto na kojem se predstavljaju ideje za plan podele Kosova.

Isto tako, pouzdani izvori „Syri.net“, rekli su da je dana kada je Tači tamo odsedao privatno, u italijanskoj prestonici takođe bio viđen i Aleks Soroš, sin špekulantskog milijardera, koji, prema svim pokazateljima, verovatno stoji iza ovog plana.

Isto tako, ako se samo uradi jednostavna pretraga sajta kosovskog predsednika i njegovog Twitter naloga, biće jasno da Hašim Tači i njegova kancelarija nisu davali nikakvo obaveštenje o aktivnostima predsednika još od 31. oktobra, kada je bio u Belorusiji, sve do 6. novembra, kada se sreo sa austrijskim kancelarom Sebastianom Kurcom u Prištini.

Pročitajte još:

Vuk Jeremić: Vučić i Tači se 4. novembra sastali u Rimu, tada su dogovorili podizanje taksi na srpsku robu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.