Bivši visoki predstavnici u BiH pozvali Mogerini da odustane od planova za razmenu teritorije između Srbije i Kosova

Balkansko poluostrvo
Balkansko poluostrvo

Tri bivša visoka predstavnika u Bosni i Hercegovini: Karl Bilt (Carl Bildt), Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) i Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling), uputili su otvoreno pismo Federiki Mogerini i ministrima spoljnih poslova, zemljama članicama EU o korekciji onoga što vide kao granicu između Srbije i Kosova. U pismu se ističe “duboka zabrinutost” u vezi sa predlozima zvaničnika EU i njihovom spremnošću da podrže sporazum između predsednika Vučića i Tačija koji obuhvata „razmenu teritorija između Srbije i Kosova putem korekcije granica”. Ova tri bivša visoka zvaničnika strahuju kako promena granica u ovakvom regionu “neće rešiti podele, već će ih produbiti”. „Dovoljno dobro poznajemo EU i Evropu da znamo da su nas naši principi i naša krvava istorija naučili da do održivog mira može da dođe samo onda kada naučimo da živimo u višenacionalnim zajednicama, umesto da prekrajamo granice kako bi stvorili monoetničke zajednice,“ navode Bilt, Ešdaun i Švarc-Šiling. „Ukratko, ne možemo zamisliti nijednu drugu politiku koja bi nas pre dovela do podele i sukoba na Balkanu od one koju neki sada očigledno podržavaju.“ Prevod pisma upućenog Mogerinijevoj objavljujemo u celosti:

„Njena ekselencija Federika Mogerini Visoka predstavnica Unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Sekretarijat Saveta za spoljne poslove Evropske unije 29. avgust, 2018.

Pismo je poslato, kako su autori naveli, za današnji neformalni sastanak evropskih ministara odbrane upravo o bezbednosti na zapadnom Balkanu

Otvoreno pismo Federiki Mogerini i ministrima spoljnih poslova zemljama članicama EU o korekciji granica između Srbije i Kosova

Kao bivši visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini, duboko smo zabrinuti zbog najnovijih najava visokih zvaničnika Evropske unije, koji sugerišu da bi EU mogla biti spremna da podrži sporazum između predsednika Vučića i Tačija koji obuhvata razmenu teritorija između Srbije i Kosova putem “korekcije granica”. Dovoljno dobro poznajemo region da znamo kako ovakva promena granica neće rešiti podele, već će ih produbiti.

Iako se situacija na Kosovu ne može porediti sa situacijom u Bosni i Hercegovini, mi dovoljno dobro poznajemo zapadni Balkan da znamo da bi takvu politiku nacionalistički političari zloupotrebili da dodatno osporavaju granice i destabilizuju druge zemlje u regionu. Dovoljno dobro poznajemo Bosnu i Hercegovinu da znamo da će ovo pružiti priliku i podršku onima koji bi rasparčali zemlju, koji već pozivaju na povratak stanja od pre Dejtona, uništavajući sve ono na čemu smo mi i naši bosanski partneri radili više od dve decenije.

Dovoljno dobro poznajemo EU i Evropu da znamo da su nas naši principi i naša krvava istorija naučili da do održivog mira može da dođe samo onda kada naučimo da živimo u višenacionalnim zajednicama, umesto da prekrajamo granice kako bi stvorili monoetničke zajednice.

Ukratko, ne možemo da zamislimo nijednu drugu politiku koja bi nas pre dovela do podele i sukoba na Balkanu od one koju neki sada očigledno podržavaju.

Nema sumnje da postoji rizik da ovo destabilizuje sadašnje sporazume, kao što su oni u Makedoniji, da naruši jedinstvo država kao što je Bosna i Hercegovina, ohrabrujući one koje žele da vide razmenu teritorija na drugim mestima, kao što je Ukrajina i da će verovatno dovesti do egzodusa manjina iz njihovih postojećih zajednica.

Zato vas pozivamo da se pobrinete da se ovi predlozi odbace bez odlaganja.

Iskreno,

Karl Bilt (Carl Bildt), Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini 1995-1997, Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini 2002-2006, Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling), Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini 2006-2007.“

Izvorno pismo možete pročitati na: http://paddyashdown.co.uk/articles/index.php/2018/08/29/kosovoserbia-swap/

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.