Ministri odbrane evropskih zemalja okupili se da razgovaraju o bezbednosti i prijemu Zapadnog Balkana

Ilustracija

Izvor: Foreign brief Geopolitical Risk Analysis

„Ministri odbrane zemalja članica EU održavaju danas u Beču neformalni sastanak. Kasnije ove nedelje, ministri spoljnih poslova ove Unije/bloka će se takođe sastati. Očekuje se da će bezbednost na Balkanu biti na vrhu današnjeg dnevnog reda, gde bi se mogla razmatrati predložena promena granica između Srbije i Kosova. Prema predlogu, četiri opštine na Severu Kosova bi pripale Beogradu. Takođe bi se razmatralo i pripajanje Kosovu dve srpske opštine sa albanskom većinom.

Uzimajući u obzir da je odnos između Kosova i Srbije prošlog meseca bio skoro uništen, ovaj predlog – podržan od strane lidera obe države – je izuzetan. Međutim, iako bi promena mogla biti važna za normalizaciju odnosa dve zemlje, što je neophodno za njihov prijem u EU, trebalo bi da postoji i značajna zabrinutost za Brisel.

Povezan članak:

Bivši visoki predstavnici u BiH pozvali Mogerini da odustane od planova za razmenu teritorije između Srbije i Kosova

Pre svega, prekrajanje granica na Balkanu bi moglo da stvori klizav teren. Kosovo i Srbija nisu jedine balkanske zemlje u kojima žive manjine. Prekrajanje granica bi moglo da inspiriše druge manjinske grupe u regionu, kao što su one u Bosni, da zahtevaju promene – što bi potencijalno izazvalo dalju nestabilnost u ionako nestabilnom regionu.“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.