Bisljimi obavestio Hovenijera: U Briselu se razgovaralo o formalizaciji sporazuma, vraćanju artefakata Kosovu…

Kosovska vlada
FOTO: KoSSev

U Briselu se juče razgovaralo o što skorijoj formalizaciji Osnovnog sporazuma i aneksa, vraćanju artefakata od strane Srbije, kršenjima sporazuma poput energetike i telekomunikacija, obavestio je danas zamenik kosovskog premijera ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Prištini, Džefrija Hovenijera.

Šef pregovaračkog tima Prištine za dijalog sa Beogradom, Besnik Bisljimi, ugostio je danas Hovenijera u zgradi kosovske vlade.

Potvrdio je da su razgovarali o jučerašnjoj rundi dijaloga u Briselu na nivou glavnih pregovarača.

Bisljimi je kazao Hovenijeru da je fokus sastanka bio na osnovnom sporazumu i implementacionom aneksu iz Ohrida, ali i da se navodno razgovaralo o njihovoj formalizaciji, „što je pre moguće“.

Hovenijeru je kazao da za Prištinu „sporazum važi u celini“, a sa sprovođenjem istog u potpunosti, kako navode iz kosovske vlade, složio se i ambasador.

Sa druge strane, Bisljimi je kazao Hovenijeru, da je srpska delegacija na jučerašnjem sastanku „ponovila stav protiv primene sporazuma, a samim tim i njegove formalizacije“.

Potvrdio je da se u Briselu razgovaralo i o primeni uredbe CBK o platnom prometu.

„Zamenik premijera Bisljimi je obavestio ambasadora da se nije razgovaralo o dinaru ili uredbi, koja nije predmet rasprave ili osporavanja, već o načinu sprovođenja uredbe Centralne banke Kosova“, naveo je.

Razgovori su vođeni i o drugim temama.

„Uključujući o artefaktima – da Srbija treba da ih vrati na Kosovo, kao i o kršenjima nekih sporazuma poput energetike i telekomunikacija, ili o slučaju tekućih pokušaja da se blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, za šta je ambasador Hovenijer izrazio stav SAD protiv ovakvih pokušaja“, navode iz kosovske vlade.

O ovom sastanku se još u ranim popodnevnim satima oglasio američki ambasador, stavljajući fokus na rešavanje aktuelne krize u vezi sa pitanjem dinara.

„Mi smo zabrinuti. Kao što je moj kolega Gabrijel Eskobar govorio prošle nedelje ovde, zabrinutosti smo što način implementacije može uticati na ranjive grupe, naročito – ali ne isključivo – na srpsku zajednicu na Kosovu“, poručio je Hovenijer medijima.

Ponovio je još jednom da za SAD uredba CBK ne predstavlja problem, već njeno sprovođenje i uticaj na deo građana.

O tome čitajte u posebnoj vesti.

Jučerašnja runda dijaloga u Briselu završena je uz najavu novog susreta za sledeću nedelju.

Šef srpske delegacije, Petar Petković kazao je da je srpska strana insistirala na formiranju ZSO i pronalasku rešenja za pitanje dinara koje podrazumeva da građani koji primaju davanja iz Srbije mogu da ih podignu na teritoriji Kosova.

Bisljimi je, sa druge strane, saopštio da je juče postignut dogovor da do petka svaka strana donese svoj predlog – kako vidi kratkoročno rešenje i kako krenuti u dugoročno rešenje pitanja dinara.

Nakon susreta oglasio se i izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak u svom stilu – kratkom objavom na društvenoj mreži „X“, uz poruku da je dogovoreno da se razgovori o pitanju dinara nastave u ponedeljak.

Pročitajte još:

Lajčak potvrdio – u ponedeljak novi susret o dinaru, sporazumom o normalizaciji će morati da se pozabave lideri

Bisljimi: Dogovorili smo se da do petka obe strane pošalju svoje predloge o dinaru, sledeće nedelje novi susret

Petković: U Briselu o pronalasku rešenja da Srbi podižu primanja na Kosovu, novi susreti sledeće nedelje, formiranje ZSO ključno

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.