Hovenijer: Kao što je juče rečeno – ima pomaka, ali i dalje smo zabrinuti

„Bisljimi mi danas nije dao njihove konkretne predloge. Mislim da kosovska vlada radi na njima, kao što i priliči. Ja sam izneo svoj stav, što konstantno i radim. Želimo da budemo konstruktivni u ovom procesu, ali i dalje mislim da se radi o vrlo važnom pitanju koje treba da se reši“, poručio je danas američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer. 

On se u zgradi kosovske vlade sastao sa Besnikom Bisljimijem, dan nakon što je ovaj kosovski zvaničnik boravio u Briselu na novoj rundi dijaloga na nivou glavnih pregovarača, ocenivši razgovor kao „rutinsku razmenu“ informacija pre i nakon sastanaka u Briselu.

Tema dijaloga, između ostalog, bila je uredba Centralne banke Kosova odnosno pitanje dinara koji na Kosovo ne stiže iz centralne Srbije već više od mesec i po dana.

Ishod – obe će strane poslati svoje predloge za rešavanje pitanja dinara, odnosno načina isplate zarada i drugih primanja Republike Srbije, a sledeće nedelje će ponovo otići u Brisel. 

Posrednik EU dijaloga, Miroslav Lajčak, ocenio je da je na sastanku bilo pomaka.

„Videli smo šta je Lajčak kazao juče nakon sastanaka sa pregovaračima o pitanju dinara. Ima pozitivnih znakova“, poručio je danas Hovenijer, dodajući da žele da ohrabre upravo pozitivne iskorake.

Ipak, i dalje traje zabrinutost SAD za one na koje je uredba CBK, odnosno njeno sporovođenje, imala negativan uticaj.

„Mi smo zabrinuti. Kao što je moj kolega Gabrijel Eskobar govorio prošle nedelje ovde, zabrinutosti smo što način implementacije može uticati na ranjive grupe, naročito – ali ne isključivo – na srpsku zajednicu na Kosovu“.

Bisljimi mu danas, kako je kazao, nije pokazao predlog koji će Priština da ponudi, ali mu je on i ovog puta izneo mišljenje SAD.

„Što konstantno i radim, zato što želim da budemo konstruktivni u ovom procesu“, objašnjava, dodajući da veruje da kosovska vlada radi na predlogu.

Ponovio je još jednom da za SAD uredba CBK ne predstavlja problem, već njeno sprovođenje i uticaj na deo građana, zbog čega SAD smatrajaju da treba da se izmeni način njenog sprovođenja.

„Stav SAD ostaje vrlo jasan u vezi sa tim. Poštujemo vlast Centralne banke Kosovo. Razumemo da imaju odgovornost da upravljaju i određuju monetarnu politiku za čitavu teritoriju Republike Kosovo. Nije u pitanju dinar. U pitanju je način na koji se uredba Centralne banke sprovodi, ali smo zabrinuti zbog načina na koji se sprovodi. Kao što je rekao moj kolega Eskobar prošle nedelje, zabrinuti smo da način na koji se sprovodi može da ima posledice na ranjivo stanovništvo, a naročito, ali ne i isključivo, ograničeno na srpsku zajednicu“. 

O Hilovoj izjavi

Albanski novinari upitali su ga i da prokomentariše sinoćnu izjavu američkog ambasadora Kristofera Hila, na koju je već reagovala i Vjosa Osmani, a to je da je „Srbija mnogo bliže ulasku u NATO, nego Kosovo“.

Hovenijer je u odgovoru naglasio da je politika američke vlade takva da je fundamentalna tačka:

„To da mi verujemo da svaka zemlja treba da bude slobodna za sebe, da pravi svoje sopstvene izbore o savezništvu i organizacije kojima pripada“.

U širem odgovoru na isto pitanje, izneo je primer Ukrajine, da i ona treba sama da odlučuje hoće li se oriključivati NATO-u ili ne, umesto što je Rusija izvršila invaziju, a potom se prebacio na Kosovo.

Svestan je, dodaje, da je Kosovo napravilo izbor da želi da pridruži NATO-u jednog dana, da to SAD pozdravljaju, da su tu da podrže taj cilj i da su već uložile mnogo da doprinesu regionalnoj stabilnosti i bezbednosti.

„Sjedinjene Države su uložile mnogo energije i napora da podrže narod Kosova i podrže Kosovske bezbednosne snage dok nastavljaju svoju tranziciju ka interoperabilnim multietničkim teritorijalnim odbrambenim snagama NATO-a pod – pod civilnom kontrolom. Uložili smo mnogo truda. Radimo opremu za obuku, vežbe, prodaju naoružanja i opreme da podržimo taj cilj – to ostaje naš cilj. Kosovo se zaista suočava sa izazovom u tome što neke članice NATO-a nisu priznale Kosovo – kao što su to učinile Sjedinjene Države i mnogi naši partneri – kao suverenu, nezavisnu državu. Želimo da vidimo tu promenu. Želimo da vidimo budućnost Kosova u NATO-u. Kosovo je prilično dobro usklađeno sa NATO-om u pogledu vrednosti i institucija. Dakle, više je pitanje da se ova nerešena pitanja reše i da se vidi kako napreduje. U potpunosti očekujemo da ćemo Kosovo jednog dana videti kao punopravnog člana NATO-a i radimo na tom cilju“. 

O Vučićevim navodnim „pretnjama“: Ne gubite san zbog toga

Upitan o navodnoj Vučićevoj „pretnji“, kako se od juče na Kosovu tumači jedna od izjava srpskog predsednika sa komemorativne akademije o 17. Martu, Hovenijer je u odgovoru na, kako je kazao „percipiranih ili stvarnih pretnji“, kazao da su SAD bile i biće tu, ali i da je Kosovo u prednosti jer ima NATO trupe koje su prisutne.

„Sjedinjene Države su čvrsto stajale uz narod Kosova užasno mnogo godina, a posebno i direktno kao odgovor na bilo kakvu pretnju teritorijalnom integritetu ili bezbednosti Kosova, i to ostaje tako. Kosovo ima prednost velike misije NATO-a ovde, jedinstvene u regionu. I postoje ogromne bezbednosne garancije povezane sa prisustvom NATO snaga, NATO snaga koje uključuju nekoliko stotina američkih vojnika, koji stoje uz NATO saveznike kako bi osigurali slobodu kretanja, bezbedno i sigurno okruženje, i u potpunosti služe da odvrate od bilo kakvog napada o kojem su ljudi zabrinuti“.

SAD, kaže, ne gube san zbog toga, pa ne bi trebalo da ga gube ni sami građani.

„Mi ne gubimo san noću brinući o toj pretnji. NATO je spreman i pripremljen. Mislim i da građani Kosova ne bi trebalo da gube san takođe, zato što najuspešniji vojni savez u istoriji ima veliko prisustvo na Kosovu, spremno da uradi neophodno“, poručio je.

Podsetimo, srpski predsednik u nedelju je, govoreći o neispunjenim obavezama Prištine, „lažima“ međunarodne zajednice i njenoj naklonjenosti Prištini, kazao da će Srbija „sačekati najbolji mogući trenutak da se izbori za svoju priliku“. Pojedini prištinski mediji, a potom i zvaničnici, protumačili su to kao „aludiranje na invaziju Kosova“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.