Bez žalbi na odluku IPŽP da se prebroje glasovi sa 1472 biračkih mesta, prebrojavanje počinje sutra?

Valdete_Daka_CIK
Foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Vest je ažurirana

Na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke da uvaži zahteve pojedinih stranaka da se ponovo prebroji 1.472 nije bilo žalbi, zbog čega će CIK početi da ovu odluku sprovodi danas, potvrdila je za medije predsednica CIK-a, Valjdete Daka (Valdete Daka).

„U obavezi smo da ponovo prebrojimo kutije sa 1472 glasačka mesta jer do sada nije bilo žalbi na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke. Vrhovnom sudu nema žalbi zbog ovoga i Centar za brojanje i rezultate treba da bude u pripravnosti“, rekla je Daka medijima, prenosi RTK.

CIK će, prema navodima, sutra doneti odluku o prebrojavanju.

S druge strane, pokret Samoopredeljenje je podneo žalbu na odluku o odbijanju glasova pristiglih iz Srbije putem pošte, zbog čega će se sudbina ovih glasova znati tek nakon odluke Vrhovnog suda.

U međuvremenu, Koha javlja da je Vrhovnom sudu predato ukupno 5 žalbi političkih subjekata na odluke IPŽP.

Žalbe su podneli LDK poslanici, jedan poslanik Demokratske turske partije Kosova, jedan poslanik Aškalijske liberalne partije i dva poslanika LVV.

Srpska lista i nije uložila žalbe na odluku IPŽP da se odbace glasovi iz Srbije.

Žalbu Vrhovnom sudu je podnela i koalicija Sloboda, potvrdio je za RTK2 lider Progresivno demokratske stranke, Nenad Rašić.

’’Smatramo da to može biti jedan početak utemeljenje ideja i principa koji će biti primenjivan na Kosovu za bilo koje druge izbore, bilo da su lokalni ili centralni. Zbog svega što se dešavalo u ovom celom postupku žalili smo se Vrhovnom sudu na odluku Panela za žalbe zato što mislimo da je prekršio osnovna ljudska prava, naveli smo u kom delu ustava su prekršena ljudska prava, mislim da to mora biti ispravljeno“, naglasio je lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić, prenosi RTK2.

Vrhovni sud ima rok od 72 sata da odgovori na ove žalbe.

Pročitajte još:

Srpska lista protestuje, Ljimaj slavi; Da li će SL uložiti žalbu na odluku IPŽP-a?

IPŽP: Isključiti glasove iz Srbije iz konačnog zbira glasova

Srpski glasovi na Kosovu: od priželjkivanih do nelegitimnih

IPŽP: Kutije iz Srbije nisu poslate poštom i takvi glasovi ne mogu biti regularni

3.000 glasova iz Srbije ključni za formiranje Vlade Kosova

Vučić optužuje LDK za zaveru protiv LVV; Osmani: Ne budite plen propagande Miloševićevog ministra

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.