Beriša podneo krivičnu prijavu protiv bivšeg premijera i potpredsednika kosovske vlade

Eset Beriša

Bivši direktor Uprave za civilno vazduhoplovstvo Kosova, Eset Beriša (Eset Berisha), podneo je krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Prištini, protiv bivšeg premijera Kosova Aljbina Kurtija i bivšeg potpredsednika vlade, Hakija Abazija zbog otpuštanja bez zvanične procedure predviđene zakonom, kao i zbog kršenja osnovnih prava zagarantovanih Ustavom, saopštio je juče putem Fejsbuka.

Beriša je ujedno podneo tužbu protiv Kurtija zbog, vređanja i klevete na konferenciji za štampu 13. maja 2020, kada je, kako je saopštio „etiketiran kao korumpiran“.

Krivičnu prijavu je podneo i protiv bivšeg potpredsednika vlade, Hakija Abazija, zbog sumnje da je, „falsifikovao službeni dokument sa lažnim sadržajem i manipulisao dokazima“.

„Gospodin Kurti sada mora da obrazloži zašto nije sproveo nijedan zvanični postupak za otpuštanje, kako je predviđeno Zakonom o radu i drugim zakonima… Tužilaštvo sada ima sve ove dokaze“.

Beriša je smenjen početkom maja jer je, kako je saopšteno iz kosovske vlade, „izradio i potpisao interni Pravilnik ACC-a u suprotnosti sa zakonom, degradirao rukovodeći kadar bez ocene učinka, istovremeno imao druge plaćene dužnosti i pričinio rizik Vladi Republike Kosovo slanjem na arbitražu“.

On je tada, međutim, negirao sve optužbe iznesene u navodnom obrazloženju razrešenja, a odluku kosovske vlade ocenio kao nezakonitu.

Podsetimo, Beriša je u januaru mesecu ove godine u Berlinu potpisao u ime Kosova pismo o namerama o uvođenju avio-linije Beograd Priština. Neposredno posle ovog pisma potpisano je i pismo o namerama za uspostavljanje železničke linije i izgradnju autoputa na ovoj relaciji.

Odmah zatim, tadašnji v.d. kosovskog premijera Aljbin Kurti, saopštio je da zvaničnici Kosova koji su potpisali pisma o namerama nisu imali odobrenje nove kosovske vlade da to urade. Naglasio je da je reč o zvaničnicima koje je ovlastio ministar iz prethodne vlade, te da je ceo pregovarački proces obavljen prethodno.

Pročitajte još:

Kosovska vlada smenila direktora uprave civilnog vazduhoplovstvaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.