Dr Kon optužio „Insajder“ da je kriv za pad poverenja u vakcinaciju; Brankica Stanković: To je opasna zamena teza

Brankica Stanković, Dr Kon

„Neprijatno sam iznenađena opasnom zamenom teza dr Predraga Kona koja mu se, na žalost, na ovu temu ne dešava prvi put“, kaže Brankica Stanković, odgovorna urednica i autorka „Insajdera“, reagujući na izjavu dr Predraga Kona koji je, između ostalog rekao da je emisija „Kupoprodaja zdravlja“, koju je „Insajder“ svojevremeno emitovao, uticala na pad poverenja u vakcinaciju.

Brankica Stanković, međutim kaže da bi dr Kon morao da zna „da svi mi u redakciji ‘Insajder’ ulogu medija doživljavamo kao vakcinu protiv laži, i za nju se zalažemo“.

„U serijalu ‘Kupoprodaja zdravlja’ tema nije bila borba protiv vakcinacije, već mahinacije onih koji bi trebalo da se brinu o zdravlju, ali im je lični interes bio važniji. Ako je razotkrivanje takvog ponašanja urušilo poverenje u vakcinaciju, onda za to nije kriv Insajder već oni koji su se nezakonito i nehumano ponašali“, navodi ona.

Kako kaže, „mi ne kalkulišemo i ne varamo građane tvrdnjama da nečega čega nema – navodno ima, pa da to posle opravdavamo višim interesom“, kao i da „mi svaki podatak koji objavimo najpre proverimo“.

„Nikada nismo osporavali vakcinu kao civilizacijsko dostignuće. Bavili smo se činjenicom da je SZO promenila definiciju pandemije mesec dana pre proglašenja pandemije ‘Svinjskog gripa’ da bi države širom sveta imale opravdanje za hitne nabavke vakcine bez ikakve kontrole, preko posrednika i ne pitajući za cenu. Objavili smo brojne činjenice koje ukazuju na zloupotrebu prilikom nabavke vakcina u Srbiji 2009. godine“ navodi Brankica Stanković.

Takođe, kaže, „podsećamo da je ubrzo posle proglašenja pandemije, nemački epidemilog Volfgang Vodarg, kao počasni član Skupštine Saveta Evrope, podneo predlog da Komisija odbora za zdravlje ispita da li je Svetska zdravstvena organizacija o pandemiji odlučivala pod uticajem farmako industrije“.

„Tako, prvi put u istoriji 2009. godine, Savet Evrope pokreće istragu o tome zašto je SZO donela odluku o pandemiji. Izveštaj koji je usvojen u junu 2010., prošao je potpuno nezapaženo u celom svetu. Evropski parlamentarci su, međutim, između ostalog, prihvatili nalaz Komisije i izveštaj u kojem se osuđuje trošenje ogromnih svota javnog novca i osuđuje se ničim opravdano zastrašivanje i uznemiravanje javnosti, a za šta su, prema ovom izveštaju, krivi SZO, Evropska unija i vlade država Evrope“, kaže Stanković.

Ona ističe i da je „Komisija utvrdila da postoji dugi niz dokaza da je SZO značajno precenila ozbiljnost pandemije“.

„Komisija je, takođe, ocenila da postoje veoma ozbiljni nedostaci u transparentnosti kada je donošenje odluka u pitanju, što izaziva sumnju da su na odluke uticali predstavnici farmaceutske industrije“, navodi ona.

Takođe, kaže i da serijal „Kupoprodaja zdravlja“, i danas postoji na sajtu Insajder.net, kao i na Youtube kanalu (Insajder video), i da ga svi mogu pogledati.

Dr Kon o antivakserima

Prethodno je dr Kon za B92 govorio o učincima tokom pandemije koronavirusa, ali se u tom razgovoru osvrnuo i na antivakserski pokret i njegovo jačanje. Tačnije, kako je rekao, „na jačanje antivakserskog pokreta je umnogome uticala ‘afera’ o nabaci vakcina preko RZZO 2009. godine“.

„Dramatično je uticala emisija ‘Kupoprodaja zdravlja’ „Insajdera“. Posle te emisije novembra 2011. godine jasno se uočava pad vakcinacije kod Srba, gotovo kao i Vejtfildova studija o tome da MMR vakcina utiče na autizam. Potpuna lažna predstava uništila je višedecenijsko građeno poverenje u vakcinaciju“, naveo je on.

BLIC

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.