Beograđanka 2: Uručeno još 20 novih stanova stanarima „Samačkog bloka“

Foto: KoSSev

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić i predstavnik delegacije Grada Beograda, Marko Popadić, uručili su danas ključeve 20 stanova stanarima Trepčinog „Samačkog bloka“. Ovo je druga zgrada izgrađena od sredstava Grada Beograda, a za potrebe ovih stanara. Danas je najavljena i izgradnja treće zgrade u koju će biti useljeni preostali stanari i čime će se taj kolektivni centar u potpunosti zatvoriti.

Dodeli je prisustvovao veći broj funkcionera Srpske liste, ali i zamenica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Jelena Stojiljković.

Predstavnik delegacije Grada Beograda, Marko Popadić je izrazio žaljenje zbog toga što današnjem uručivanju ključeva nije prisustvovao zamenik gradonačelnika Beograd, Goran Vesić, kog je označio kao najzaslužnijeg za izgradnju dve stambene zgrade namenjene stanovnicima „Samačkog bloka“ vredne 700 hiljada evra.

On je podsetio i da to nije jedina investicija Grada Beograda za Kosovsku Mitrovicu i podsetio da je sredstvima iz prestonice izgrađen i park u centru grada vredan 100.000 evra.

„Ovo je dokaz da Priština nije uspela u svojoj nameri – da odvoji Kosovsku Mitrovicu od Beograda, KiM od Srbije“, rekao je on najavljujući dalju pomoć Grada Beograda.

Ja sam presrećna majka

Jedna od porodica koja je danas dobila stan je porodica Golubović – samohrana majka Ivanka i njena ćerka koje su godinama živele kao podstanarke.

„Dobile smo konačno stan, ja i moja ćerkica imamo krov nad glavom. Ona je srećna što će imati svoju sobu, svoju privatnost,“ rekla je ona ne krijući zadovoljstvo.

Golubović je reči zahvalnosti uputila srpskom predsedniku, Aleksandru Vučiću, ali i Aleksandru Spiriću i Goranu Rakiću.

Bratska ljubav Beograđana

S druge strane, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, ocenio je da je ovo bio još jedan „poseban dan“ u kom je pokazana „bratska i istinska ljubav i podrška Beograđana“.

Spirić je rekao da useljenje još 20 porodica u nove stanove vidi kao potvrdu odlučnosti za opstanak, što je smatra, i rezultat zalaganja funkcionera Srpske liste.

„Ovim još jednom potvrđujemo da Kosovska Mitrovica ima budućnost, ali moramo da budemo složni, jedinstveni“, rekao je Spirić najavljujući izgradnju novih stambenih zgrada, ali i dodajući da je danas dogovorena donacija u vidu mašinerije javnim preduzećima u Mitrovici.

Zamenica direktora Kancelarije za KiM, Jelena Stojiljković se zahvalila Gradu Beogradu finansijskoj podršci ocenivši da je izgradnja još jedne stambene zgrade „jasan znak našem stanovništvu da pripada na Kosovu i Metohiji“.

„Ovo čemu danas prisustvujemo i ovaj doprinos Grada Beograda je potvrda da svi radimo zajedno, da smo tim i da imamo zajednički tim“, rekla je ona i podsetila da je i ranije ovog meseca, na Badnji dan, useljena još jedna zgrada u kojoj su stanovi dodeljeni mladim bračnim parovima.

Predsednik Srpske liste, Goran Rakić, koji je takođe prisustvovao današnjoj dodeli stanova, osudio je postupak zvanične Prištine da ne odobri direktoru Kancelarije za KiM da danas dođe na Kosovo i obiđe srpske sredine pogođene poplavama.

Rakić mu je poručio da je „u našim srcima“.

Beograđanka 1 useljena septembra prošle godine

Prva od zgrada za stanovnike „Samačkog bloka“ useljena je 16. septembra kada je zamenik gradonačelnika Grada Beograda, Goran Vesić posetio Kosovsku Mitrovicu. Vesić je tada ujedno i položio kamen temeljac za ovu, drugu zgradu stanara bivšeg Trepčinog „Samačkog bloka“ čiji je jedan deo izgoreo u požaru 2017. dodatno pogoršavajući već nehumane uslove u kojima su stanari, uglavnom raseljena i socijalno ugrožena lica, živeli od kraja rata na Kosovu.

Prva Beograđanka useljena prošle godine nalazi se ulici Filipa Višnjića i u nju se uselilo 10 porodica i 10 „samaca“. Tada je i najavljeno da će druga Beograđanka biti useljena januara ove godine.

Ove zgrade finansirali su zajedno Grad Beograd i Srpska pravoslavna crkva, odnosno vernici sa teritorije Grada Beograda. Grad Beograd izdvojio je sredstva za izgradnju novih stambenih zgrada nakon niza protesta stanara koji su počeli novembra 2019.

Stanari „Samačkog bloka“ živeli su više od 20 godina u privremenom smeštaju, sa zajedničkim kupatilom i po jednom sobom. Pre četiri godine požar je zahvatio jedan od dva objekta ovog bloka i naneo znatnu štetu. Stanari su protestovali nakon požara zbog sporosti u rešavanju problema. Rešenje je potom pronađeno u budžetu prestonice.

Povezani članci:

Vesić dodelio ključeve 20 stanova bivšim stanarima Trepčinog „Samačkog bloka“

Vesić: Niče Beograđanka u Kosovskoj Mitrovici

Početak radova na novom Samačkom bloku u Kosovskoj Mitrovici najavljen za 30. mart

Grad Beograd obezbedio 42 miliona dinara za rešavanje stambenog pitanja stanara „Samačkog bloka“

Grad Beograd obezbediće sredstva za izgradnju stambene jedinice za stanare Samačkog bloka

O teškim uslovima u kojima žive stanari Samačkog bloka u Kosovskoj Mitrovici pisao je naš portal:

Stanari Samačkog bloka: Nećemo sanaciju, hoćemo nove stanove; Opština: Neosnovan zahtev za prioritetnu dodelu

Stanari Samačkog bloka sâmi u svojoj nesreći, traže pomoć Vučića

Uslovi u kojma su interno raseljena lica živela u centru Mitrovice, privukla su pažnju i beogradskih medija:

Insajder u Kosovskoj Mitrovici: „Zaboravljeni“

Među prvima, a pre većine lokalnih medija, o problemu stanara Samačkog bloka izveštavao je i N1.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.