Portparol LVV: Kurti i Hadžiju na listi poslanika, Kurti i kandidat za premijera

Foto: Fejsbuk

Aljbin Kurti i Aljbuljena Hadžiu biće na listi kandidata pokreta Samoopredeljenje (LVV) za poslanike, dok će Kurti ujedno biti i kandidat za premijera, rekao je Telegrafiju portparol LVV, Perparim Krueziju (Kryeziu).

Nakon objave odluke kosovskog Ustavnog suda kojom je ustanovljeno da osoba koja je u prethodne tri godine pravosnažno osuđena na kaznu zatvora ne može biti verifikovana za kandidata, na Kosovu se otvorila debata da li će Kurti i pojedini drugi poslanici kosovske skupštine koji su osuđeni 2019. zbog unošenja i bacanja suzavca tokom plenarne sednice kosovske Skupštine, moći da se kandiduju za poslanike na predstojećim izborima.

Stav ove stranke je, kako je rekao Krueziju, da je to njihovo pravo.

„Uprkos namernom bacanju prašine u oči u javnom diskursu o posledicama odluke Ustavnog suda, ona zapravo ne sprečava gospodina Kurtija i gospođu Hadžiju da budu na izbornoj listi“, rekao je on Telegrafiju.

Za to je izneo više argumenata – taj da Ustavni sud nije odlučivao o njihovom slučaju, već o slučaju poslanika Etema Arifija i taj da su Kurti, Hadžiju i drugi osuđeni na uslovnu kaznu, ne kaznu zatvora.

„Stoga će se Upravni odbor sastati u narednim danima i najpre odlučiti o kandidaturi predsednika Kurtija za premijera i nosioca liste Samoopredeljenje,“ rekao je on, prenosi Telegrafi.

On je rekao da su u toku i unutrašnji izbori u ovoj stranci za kandidate za poslanike i rekao da će bar polovina kandidata biti odlučena na taj način, dok će ostatak liste ispuniti predsedništvo stranke i lider.

Telegrafi takođe javlja i da LVV o zajedničkoj listi pregovara i sa građanskom inicijativom Vjose Osmani, ali i sa strankom Mimoze Kusari-Ljilje koja je i na prethodnim izborima bila na listi LVV.

Saradnja sa ovim opcijama zasniva se na logici zajedničkih ciljeva i međusobnog poverenja, rekao je Krueziju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.