Početak radova na novom Samačkom bloku u Kosovskoj Mitrovici najavljen za 30. mart

Samački blok
Saniran krov Foto: KoSSev

Gradnja novog objekta u kojem će biti smešteni stanari Samačkog bloka u Kosovskoj Mitrovici kojeg je 2017. godine zahvatio požar, počeće narednog meseca, izjavio je predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, prenosi Radio kontakt plus.

„Sa (zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom) Vesićem 30. marta rušimo garaže pored gradske toplane i pravimo novi ‘Samački blok’. Sredstva u iznosu od 42 miliona su obezbeđena, a projekat je izradio DP Urbanizam”, izjavio je Spirić.

Da je Grad Beograd obezbedio sredstva za izgradnju Spirić je saopštio i pre nešto više od dve nedelje, kada je održan sastanak čelnika lokalne samouprave sa zaposlenima DP Urbanizam koji su zaduženi za projektovanje.

U Gradu Beogradu još nisu odgovorili na pitanja Insajdera, između ostalog, ko će vršiti kontrolu trošenja sredstava i iz koje budžetske linije se ona izdvajaju.

Probleme stanara Samačkog bloka godinama su ignorisali predstavnici lokalnih vlasti u Kosovskoj Mitrovici, a Spirić ih je zajedno s načelnikom Kosovskomitrovačkog okruga, Slavkom Simićem, prvi put posetio početkom januara.

Tada je saopšteno da su finansijska sredstva za izgradnju stambenog objekta površine 956 metara kvadratnih za stanare obezbeđena od Grada Beograda.

Insajder je u epizodi serijala Male velike priče, pod nazivom „Zaboravljeni“, predstavio nehumane uslove života u kojima od bombardovanja 1999. godine žive stanari ovog kolektivnog smeštaja.

Ti ionako loši uslovi su postali još nepodnošljiviji nakon izbijanja velikog požara 2017. godine. Do danas im je saniran samo krov i stanarima su dodeljene jednokratne socijalne pomoći.

Insajder

O teškim uslovima u kojima žive stanari Samačkog bloka u Kosovskoj Mitrovici pisao je proteklih nedelja i naš portal:

Grad Beograd obezbedio 42 miliona dinara za rešavanje stambenog pitanja stanara „Samačkog bloka“

Grad Beograd obezbediće sredstva za izgradnju stambene jedinice za stanare Samačkog bloka

Stanari Samačkog bloka: Nećemo sanaciju, hoćemo nove stanove; Opština: Neosnovan zahtev za prioritetnu dodelu

Stanari Samačkog bloka sâmi u svojoj nesreći, traže pomoć Vučića

Neuslovi u kojma su interno raseljena lica živela u centru Mitrovice, privukla su pažnju i beogradskih medija:

Insajder u Kosovskoj Mitrovici: „Zaboravljeni“

Među prvima, a pre većine lokalnih medija, o problemu stanara Samačkog bloka izveštavao je i N1.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.