Beograd: Velike sile da urade svoje po pitanju taksi; Priština: Makron da učini da se Srbija vrati dijalogu bez ukidanja taksi

Aleksandar Vučić, Emanuel Makron, Ramuš Haradinaj

Francuski predsednik, Emanuel Makron, boravio je u ponedeljak i utorak u zvaničnoj poseti Srbiji, pri čemu je najavio da će u nastojanju da podrži obnavljanje dijaloga i pronalazak rešenja za odnose Kosova i Srbije organizovati poseban sastanak sa srpskim i kosovskim rukovodstvom i nemačkom kancelarkom, Angelom Merkel. Ova najava, u Beogradu i Prištini nailazi na potpuno oprečna očekivanja kada je njen efekat na odluku kosovske vlade da uvede takse na uvoz robe iz Srbije čime je i obustavljen legalan uvoz ove robe na Kosovo u pitanju. Beograd će do septembra „sačekati da velike sile urade svoje“, dok Priština smatra da „makronovo angažovanje može Srbiju vratiti za pregovarački sto bez ukidanja taksi“.

O mogućnosti novog sastanka između beogradske i prištinske delegacije javnost je saznala juče, dok je jutros predsednik Vučić precizirao da bi do ovog sastanka moglo doći već u septembru. Ipak, svega nekoliko sati nakon ove najave, Beograd i Priština iskazuju potpuno oprečna očekivanja od tog sastanka.

Podsećamo, do poslednjeg sastanka u sklopu briselskog dijaloga između delegacija Beograda i Prištine došlo je početkom novembra prošle godine, neposredno nakon što je Kosovo najpre uvelo takse od 10% na uvoz robe iz Srbije. Ovom odlukom, koja je kasnije preinačena na takse od 100% dijalog je potpuno obustavljen od strane Beograda koji zahteva ukidanje ove odluke pre bilo kakvog nastavka pregovora.

U međuvremeno je došlo do još jednog multilateralnog sastanka u Berlinu u aprilu ove godine na kom su pored beogradske i prištinske učestvovale i druge delegacije sa Zapadnog Balkana. Ovaj sastanak nije zabeležio rezultate, a dogovoreno je da se dijalog ponovo nastavi sastankom u Parizu do kog je trebalo doći početkom jula. Sastanak je otkazan bez zvaničnog objašnjenja, nezvanično Kosovo je i dalje odbijalo da ukine takse.

Iako Beograd nije eksplicitno ponovio da očekuje ukidanje taksi, pre novonajavljenog sastanka pod pokroviteljstvom Makrona u septembru, Vučić jeste jutros najavio da treba sačekati „da velike sile urade svoje“.

„Ja verujem da će neka vrsta nastavka Berlina, odnosno Pariz biti u septembru. Mislim da je potrebno i vreme da se opet o nekim stvarima govori, vi znate da mrzim da prebacujem krivicu na drugu stranu i da pričam takse ili ne znam šta sve. Hajde da sačekamo da velike sile urade svoje stvari pa ćemo onda i mi izaći sa onim što je naše“.

S druge strane, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, priznaje da iz Berlina i Pariza i dalje stižu zahtevi da Priština ukine takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i dodaje da to vidi kao pokušaj disciplinovanje Kosova, kako bi prihvatilo rešenje sa nizom kompromisa u konačnom sporazumu sa Beogradom, piše Koha Ditore, prenosi FoNet.

Ipak, Haradinaj istovremeno izražava uverenje da je moguće da Makronov angažman vrati Srbiju za pregovarački sto i bez ukidanja odluke o taksama.

„Zahvalan sam Makronu na iskrenosti kada je rekao da Kosovo i Srbija imaju podršku Evropljana. Videla se njegova želja da zbliži dva naroda i obnovi dobre odnose između ova dva naroda“, tvrdi Haradinaj, prenosi Koha.

Međutim, Haradinaj dodaje i da razume jezik kompromisa kojim je govorio Makron i objašnjava da je ukidanje taksi kompromis, ali tek kada se uspostavi okvir za pregovore o međusobnom priznanju.

„Ovaj okvir je sporazum o kom mi pregovaramo. Međutim, problem je u tome što Srbija ili jedan deo međunarodne zajednice ne prihvata to više pod tim imenom – kao međusobni sporazum u postojećim granicama“, rekao je on.

S druge strane, Vučić ponavlja da „ne možete stvari da rešavate tako što niko nigde ni od čega ne odstupa“ i dodaje da neće biti sporazuma ako Beograd i Priština nastave da nipodaštavaju zahteve i želje druge strane.

„A kompromis nije slabost, kompromis je snaga, ja ću se, dok sam živ, zalagati za kompromis, ali za kompromis, ne za odustajanje i predaju“, poručio je jutros Vučić.

Povezani članci:

Francuska i Nemačka podržaće obnovu dijaloga kako bi se u narednim mesecima pronašlo konkretno rešenje

Makron sleteo u Beograd: Donosim posebnu poruku, mi poštujemo srpski narod

 Vučić najavio sastanak sa kosovskom delegacijom pod pokroviteljstvom Makrona za septembar

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.