Šta su govorili kosovski lideri u Berlinu?

Hašim Tači samit sastanak Berlin
Foto: Hašim Tači/Fejsbuk profil

Uključivanje SAD u pregovore, odobravanje vizne liberalizacije Kosovu i priznanje Kosova od strane Srbije i Bosne i Hercegovine, recept su za trajno pomirenje, smatraju kosovski predsednik, Haši Tači i premijer, Ramuš Haradinaj. Ove zahteve izneli su juče na samitu za Balkan u Berlinu, a uprkos brojnim najavama o sukobljenim pozicijama, ova dva kosovska lidera pred put u Berlin, govore su ipak usaglasili.

Nemačka kancelarka, Angela Markel i predsednik Francuske, Emanuel Makron, organizovali su juče zajednički sastanak sa liderima zapadnobalkanske šestorke, ali i Hrvatske i Slovenije, kom je prisustvovala i visoka predstavnica EU. Lideri su govorili u dva navrata, na otvaranju samita, ali i na sastanku koji se održao iza zatvorenih vrata, juče oko 18.00 časova u Berlinu. Detalje govora i stavova govornika juče je u kratkim crtama predočio srpski predsednik, kao i tok današnjih sastanaka (o najnovijem obraćanju predsednika Vučića uskoro u posebnoj vesti), dok su kosovski premijer i predsednik objavili u glavne tačke svojih govora i zahteve iznete na ovom sastanku putem društvenih mreža.

Sledeći sastanak u julu u Parizu

O porukama srpskog predsednika nakon sastanka sa Visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini, kao i nakon svih sastanaka, pročitajte u posebnim vestima:

Vučić posle sastanka sa Mogerini: Nasmejan sam jer ste saterali Srbiju u ćošak

Vučić: Svi su tražili ukidanje taksi, dok neki misle da su važnije od dijaloga

Premijerka Brnabić, iako prisutna sa predsednikom prilikom davanja izjava, nije se obraćala medijima.

Prema informacijama koje je saopštio srpski predsednika Aleksandar Vučić, sledeći sastanak prištinske i beogradske delegacije biće u početkom jula u Parizu, nakon izbora za Evropski parlament.

„Do tada nadam se da će ovaj impuls odgovornosti koji su dali Angela Merkel i predsednik Makron i prisustvo gospođe Mogerini takođe, značiti neku vrstu stabilizacije prilika, bar za ta dva meseca dok ne pokušamo da pronašemo neko rešenje za nastavak dijaloga“, rekao je Vučić o tome šta predstoji nakon ovog sastanka.

Tači: Srbija i BiH da priznaju Kosovo kako bi se došlo do pomirenja

Srbija i Bosna i Hercegovina treba da priznaju nezavisnost Kosova, a Evropska unija trebalo bi da odobri liberalizaciju viznog režima, reči su kosovskog predsednika, Hašima Tačija, koje je, kako je saopštio na svojoj Fejsbuk stranici, uputio prisutnima tokom otvaranja samita u Berlinu.

Tači je poručio da je regionalna saradnja na niskom nivou tako da su mnoge „dobre inicijative iz Berlinskog procesa ostale neispunjene“:

„Ova loša situacija ne može da se prevaziđe apstraktnim izjavama i obećanjima… Čak je i pomirenje nemoguće dok Srbija i Bosna i Hercegovina ne priznaju nezavisnost Kosova“, poručio je Tači.

Podsećamo, evropski komesar za proširenje, Johanes Han, saopštio je decembra prošle godine, tokom posete Prištini da vizne liberalizacije za Kosovo, uprkos najavama kosovskih lidera, neće biti ni tokom 2019. navodeći kao realniji datum za liberalizaciju 2020. godinu. Iako je Kosovo, kako je ocenila Evropska komisija ispunilo sve tehničke uslove za liberalizaciju, kao i jedan od političkih – demarkaciju sa Crnom Gorom, Kosovu se spočitava da ne pokazuje dovoljno napretka u drugom političkom uslovu – borbi protiv korupcije.

Govoreći o viznoj liberalizaciji za Kosovo poručuje da bi to trebalo da bude jedna od prvih odluka EU.

„Kosovo je nepravedno ostala najizolovanija zemlja u Evropi, građani Kosova su najviše od svih usmereni ka Evropi, nepravedno je da se nad njima i dalje vrši diskriminacija“, poručio je Tači.

Iza zatvorenih vrata: „Dijalog blokiraju Srbija jednostranim uslovljavanjem i Kvinta nejedinstvenim stavom“

S druge strane, tokom sastanka iza zatvorenih vrata, Tači je optužio Srbiju da uslovljava dijalog ukidanjem taksi, on je mišljenja da je takav potez „neprihvatljiva i suprotne glavnim principima poserdnika dijaloga“, pored Srbije, blokadu u dijalogu predstavljaju i zemlje Kvinte koje „nisu jedinstvene u naporima za postizanje sveobuhvatnog sporazuma“.

„Ne možemo da postignemo sporazum ako države nisu ujedinjene i ne govore jednim glasom“, ocenio je.

Do ovih različitih stavova dolazi zbog „pogrešnih informacija i rastućih strahova o navodnim pokušajima da se promene granice na Balkanu duž etničkih linija“, ocenio je Tači.

Podsećamo, pre nego što je otputovao za Berlin, upravo Tači je poručio da će nastaviti „snažno da ističe svoju poziciju da bi bilo od koristi podržati pravo Albanaca u Preševskoj dolini da se ujedinjenje sa Kosovom“. Tači to obećanje kosovskoj javnosti donekle „ispunio“, rekavši da „Kosovo odgovorno i legitimno podržava težnje Albanaca u Preševskoj dolini“.

Ono što jeste „neizbežno“ i što je za razliku od „pogrešnih informacija“ o etničkom razgraničenju istina, je demarkacija granice „između dve države“ u trenutku kada „Kosovo i Srbija postignu sporazum“.

Potpisnik sporazuma o Zajednici srpskih opština sa kosovske strane i jedan od četiri lidera koji se juče obavezao na sprovođenje već postignutih dogovora je dodao i da „tvrdnje i snovi nekih da će na Severu postojati Zajednica sa izvršnim ovlašćenjima ili model Republike Srpske nikada neće biti ostvareni“.

Rešenje nije ni model dve Nemačke ili duplog suvereniteta, dok je Kosovo spremno za postizanje sveobuhvatnog sporazuma, zaključio je Tači.

Haradinaj: „Priznanje od strane Srbije i vizna liberalizacija za Kosovo“

Ubrzo nakon što je sastanak završen, i Haradinaj je na Fejsbuk profilu objavio svoj govor sa otvaranja samita, ali ne i šta je izneo na sastanku iza zatvorenih vrata. On je takođe naglasio da je neophodno da Srbija prizna Kosovo, ali je i poručio „da je u interesu svih da SAD postanu garant rešenja, zajedno sa EU“.

Merkelovoj i Makronu poručio je da su stvorili uslove za „istorijsku priliku ka pronalasku trajnog rešenja za probleme koje smo dugo delili“.

Zahvalio je na „podršci koju Nemačka pruža Kosovu“ pogotovo kada je reč o „teritorijalnom integritetu“ koji je, po Haradinaju „uslov za mir u regionu“.

„Molim vas da nastavite da objašnjavate i branite ovo pravo u EU, jer kao mala zemlja nemamo kapaciteta da dopremo do svih“, dodao je Haradinaj.

Poručio je da je Kosovo „nezavisna država“, kako i da je „to realnost koju moramo da prihvatimo da bi se krenulo napred“.

„Srbija treba da prizna nezavisnost i suverenitet Kosova“, dodao je Haradinaj.

Priznanje – kao poštovanje postojećih granica, vidi kao polaznu tačku za rešenje problema, posebno za uklanjanje „trgovinskih barijera“.

„Bez uzajamnog priznanja i poštovanja ne može doći do napretka. Na primer, neće biti trgovinskih barijera ni na jednoj strani“.

„Treba nam jedinstvo, a ne podela. Moramo da otvorimo naše granice, a ne da stvaramo nove. Spremni smo da finalizujemo sva otvorena pitanja između naših dveju država“, podvukao je Haradinaj.

Kao i Tači, i Haradinaj je ukazao na to da bi Kosovu trebalo da se odobri vizna liberalizacija.

Navodeći da je Kosovo orijentisano ka Evropi i da želi globalnu perspektivu, kancelarki i predsedniku francuske poručio je da „Kosovo želi ista prava kao i druge zemlje – a to bi trebalo da uključi i viznu liberalizaciju.

Za kraj, izneo je i stav da pored EU, i SAD moraju biti garant budućeg rešenja.

„Smatram da je u interesu svih da SAD postanu garant rešenja, zajedno sa EU“, dodao je Haradinaj.

Pročitajte još:

RSE: Berlin – nacrtom deklaracije traži se da se ubrzaju pregovori

Makron i Merkel: Ne želimo da nametnemo rešenje kosovskog pitanja, večeras neće biti odluke

Kosovska štampa: Fotografije sa zajedničkih susreta u Berlinu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.