Grenel najavio sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu 2. septembra

Grenell
FOTO: Gazeta Express

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, najavio je na svom Tviter nalogu sastanak srpskih i kosovskih lidera radi pregovora u Beloj kući 2. septembra.

„Srećni smo što možemo da najavimo da će se lideri Kosova i Srbije sastati u Beloj kući 2. septembra, radi pregovora“, poručio je Grenel u objavi na Tviteru bez iznošenja drugih detalja.

Navode Ričarda Grenela potvrdio je ovog jutra i kosovski premijer Avdulah Hoti, saopštivši da će tema razgovora biti ekonomska saradnja.

„SAD su uvek bile presudne u procesu izgradnje države na Kosovu. 2. septembra sastajemo se u Beloj Kući kako bismo razgovarali sa srpskom stranom, kao dve nezavisne zemlje, o velikim projektima ekonomske saradnje koji će promeniti ekonomsku perspektivu Kosova i regiona“, poručio je Hoti u objavi na Fejsbuku.

Podsetimo, razgovor u Beloj kući prethodno je bio zakazan za 27. jul. Međutim, kosovska delegacija otkazala je svoje prisustvo, svega nekoliko dana pre samog sastanka, a nakon što je Specijalno tužilašvo u Hagu saopštilo da je podnelo Specijalizovanim većima Kosova na ispitivanje optužnicu protiv Hašima Tačija, koji je zajedno sa premijerom, Avdulahom Hotijem trebalo da bude deo prištinske delegacije. Istom optužnicom tereti se i predsednik PDK, Kadri Veselji, kao i druga lica, a za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

Grenel je potom saopštio da je u planu novi termin sastanka.

Međutim, dijalog je 20 dana kasnije otkočen u Briselu, posle skoro 20 meseci zastoja.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i kosovski premijer, Avdulah Hoti, uz posrednike iz EU – Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka, otkočili su 16. jula u Briselu proces dijaloga na sastanku na kojem se razgovaralo o nestalim osobama, raseljenim licima i ekonomskoj saradnji.

Ujedno je i dogovoreno da se ekspertski timovi Beograda i Prištine potom sastaju kako bi razrađivali dalje ova pitanja, što se i dogodilo u dva navrata.

Novi sastanak u sklopu briselskih pregovora između Vučića i Hotija zakazan je takođe za septembar. Kako je prethodno potvrdio predsednik Srbije, do sastanka će doći 7. septembra.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.