Mugoša: Crna Gora sutra otvara granicu sa Srbijom

Crna Gora
FOTO: Shutterstock

Sutra se otvara granica Crne Gore sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Makedonijom, rekao je u jutarnjem programu televizije Vijesti direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša, prenosi N1.

KoSSev: Kako prenosi RSE pozivajući se takođe na izjavu Boban Mugoša, granica Crne Gore od sutra će biti otvorena i za građane Kosova.

Za ulazak u Crnu Goru najverovatnije će biti potreban PCR negativan test ili serološki ELISA, rekao je Mugoša.

Prema njegovim rečima, odlučeno je da se granice otvore na zahtev turističke privrede.

„Vidimo da se situacija sa Srbijom poboljšava što znači da se izjednačava kriva“, pojasnio je Mugoša, prenose Vijesti.

On je rekao da smo ušli u fazu kojoj je i dalje visoka lokalna transmisija, ali je potpuno kontrolisana.

„U fazi smo poravnjavanja krive, očekujemo da se spušta niže. Situacija je odraz našeg ponašanja. Svi mi zajedno se ne ponašamo dovoljno ogovorno jer imamo 50-60 slučajeva dnevno iako puno testiramo, oko 450 u prosjeku. To je na nivou 50.000 testiranja u Nemačkoj i vodeći smo u regionu sa Slovencima“, rekao je Mugoša.

S obzirom na to da se bliže izbori 30. avgusta, Mugoša kaže da ne očekuje bilo kakav rizik od povećanja broja obolelih.

„Mi ako poštujemo mere nošenja maski, distancu, onda izbori nemaju velikog uticaja, niti će biti razlog za veće obolevanje ljudi“, istakao je Mugoša.

Naveo je da će do kraja sledeće nedelje imati konkretne preporuke za otvaranje škola, a da će vrtići sigurno da počnu sa radom od septembra.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.