Borelj poziva da se odmah uklone barikade, osudio napad na jedinice EULEX

FOTO: Printscreen

„Grupe Srba sa Kosova moraju odmah da uklone barikade“, oglasio se danas visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, koji je ujedno osudio napad na jedinicu EULEX-a kod Rudara.

Misija EULEX saopštila je danas da je kasno sinoć bačena šok bomba na njihovu izviđačku patrolu.

Naglasili su da nije bilo povređenih, kao i da nije pričinjena materijalna šteta.

U međuvremenu su se oglasili ambasadori SAD-a i Nemačke u Prištini koji su takođe osudili napad na jedinicu EULEX-a.

Naknadno se putem Tvitera javnosti obratio i visoki predstavnik EU, Žozep Borelj.

„EU neće tolerisati napade na EULEX ili upotrebu nasilnih, krivičnih dela na severu“, poručio je ovaj zvaničnik EU:

On je ujedno pozvao Srbe sa Severa da „odmah uklone barikade“.

„Mora da se vrati mir. EULEX će nastaviti da koordinira sa kosovskim vlastima i KFOR-om“, poručio je Borelj uz naznaku da „svi akteri moraju da izbegavaju eskalaciju“.

Na Severu su u subotu popodne postavljene barikade. Zatvoreni su prelazi Jarinje i Brnjak, a na brani Gazivode je došlo do razmene vatre između policije i, kako policija kaže, kriminalnih grupa.

Barikade su postavljene u Zubinom Potoku, Leposaviću kao i u opštini Zvečan, odnosno u selu Rudare. Juče su na ovoj lokaciji viđeni predstavnici međunarodnih misija.

Barikade su i dalje tu. Na blokadi puta u selu Rudare kod krsta i ovog jutra je bio prisutan veći broj ljudi, a situacija je za sada mirna.

Predsednik Srpske liste, Goran Rakić, pozvao je u danas sve građane na mir i suzdržanost i da ne nasedaju provokacije, ali i da se puste uhapšeni građani.

Zatražio je da se spreči upad policajaca na Sever, a građane pozvao da omoguće KFOR-u i EULEX-u kretanje.

U međuvremenu je kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, saopštio da Kosovska policija pravi svoje operativne planove i da će, ukoliko se barikade ne uklone, preduzeti odgovarajuće mere u saradnji sa KFOR-om, EULEX-om i državama Kvinte.

Ujedno, kosovski premijer je pozvao KFOR da garantuje slobodu kretanja, ali i poručio da ova misija „traži malo vremena da brzo završi posao“.

Na barikadama na Severu se nalaze uglavnom zaposleni u državnim institucijama, na koje su pozivani organizovanim putem. U pitanju je više hiljada građana, među kojima je i primetan broj osoba koje kriju lice. Oni nose tamne kape kojima se pokriva čitavo lice osim očiju, ili kape i sanitarne maske.

Barikadama je prethodilo hapšenje bivšeg pripadnika Kosovske policije, D.P., a bile su i zvanični povod za Kosovsku policiju da privremeno zatvori Jarinje i Brnjak za saobraćaj.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja tvrdi da je bivši policajac navodno organizator napada ranije ove nedelje na prostorije OIK-a, te da je optužen za „terorističke akte“ i „napad na ustavni poredak“.

Ono što je za Svećlju terorizam bivših policajaca KP, ali pod kontrolom Beograda, za srpskog predsednika je okupacija Severa od strane albanske policije. Ono što je za Vučića povreda od „nekoliko komadića stakla“, za Svećlju je težak pokušaj ubistva vatrenim oružjem svog policajca.

„Nema i neće biti predaje i to je ono što treba da znaju. To je odluka države Srbije i to je ono što i svi treba da znaju u narednim danima. To je moja odluka i ne brinem za cenu koju ću lično da platim“, poručio je Vučić.

„Ne želimo sukob, ali ćemo na agresiju da odgovorimo svom snagom“, odgovorio je Kurti, dodajući da barikade „maskiranih kriminalaca na Severu moraju odmah biti uklonjene“.

Da barikade moraju „hitno da se uklone“, ali i „povuku paravojne jedinice“, a SAD i EU da intervenišu i smire situaciju, smatra lider AAK, Ramuš Haradinaj.

Iz krize se ulazi u krizu na Severu – od tablica, preko izlaska Srba iz kosovskih institucija na Severu do zakazivanja izbora na Severu. Iako je kosovska predsednica iste i odložila juče popodne, a Kvinta i EU odluku pozdravili, informacija je prošla u senci vesti o postavljanju barikada i hapšenja bivšeg policajca.

Ovo je treće hapšenje za poslednja tri dana na Severu. Prvo je prekjuče uhapšen Srbin koji se tereti za napad na policijsku ekipu koja bila podrška carini u akciji sprečavanja šverca 13. oktobra ove godine, ali je on ove nedelje identifikovan i odmah uhapšen. I dok Kosovska policija navodi da se to dogodilo 9. decembra, kosovski ministar unutrašnjih poslova kaže da se radi o danu ranije. Juče je potvrđeno hapšenje i Srbina M.A. (iz Zvečana) na Jarinju zbog „pokušaja teškog ubistva“ policajaca.

Incidenti koji su se prethodnih par dana dogodili na Severu, pretežno u etnički mešovitim sredinama, zvanično su Prištini poslužili kao povod da se pre tri dana u severnom delu Kosovske Mitrovice rasporede pojačane policijske snage van regiona Sever sa juga.

Ni u jednom od ovih slučaja – za ulazak pojačanih policijskih snaga sa juga, kao i za dva hapšenja prethodna dva dana, sirene se nisu oglašavale, niti postavljale barikade.

O trenutnoj situaciji na Severu i barikadama čitajte u:

Svećlja: KP ima kapacitete da ukloni barikade ukoliko ih ne skinu; Kurti: Čekamo KFOR, tražili još vremena

EULEX: Kod Rudara bačena šok bomba na našu izviđačku patrolu, nema povređenih

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Haradinaj: Barikade da se hitno uklone, povuku paravojne jedinice, a SAD i EU da intervenišu i smire situaciju

Kvinta i EU pozdravile odlaganje izbora na Severu

Svećlja pokazao rane policajca Nezirija i kaže: Vučić se vratio svojoj propagandističkoj ulozi

KP: „Kriminalne grupe“ pucale na policajce kod Gazivoda pa oni uzvratili, nema informacija o povređenima

Kosovska policija privremeno zatvorila Jarinje i Brnjak

Svećlja: Na Jarinju uhapšen bivši policajac osumnjičen za organizaciju napada na prostorije CIK na Severu

Barikade u Rudaru, uhapšen bivši policajac osumnjičen za organizaciju napada na prostorije CIK

Na Jarinju uhapšen Srbin zbog „teškog ubistva u pokušaju“, Svećlja potvrdio da je juče priveden još jedan Srbin.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.