Arsenijević: Današnja sednica SO Mitrovica nelegitimna

Zgrada Opštine
FOTO: KoSSev

Odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica danas su, većinom glasova, usvojili opštinski budžet za 2023. godinu. Redovna sednica na kojoj je usvojen budžet je, međutim, prema navodima lidera GI Srpski opstanak „nelegitimna“, jer, tvrdi, nije ispoštovana Uredba o javnim diskusijama. Ovaj aktivista ujedno optužuje čelnike Srpske liste da nisu ispoštovali još jedno obećanje o izlasku iz institucija.

U opštini Severna Mitrovica danas je održana sednica. Na početku sednice skupštinsku salu je posetio lider GI Srpski opstanak, Aleksandar Arsenijević, koji se obratio odbornicima i poručio im da nisu ispoštovali procedure koje, kako kaže, zahtevaju organizovanje javnih diskusija.

Sednica je danas održana i u Opštini Zubin Potok gde je jedini opozicioni odbornik, Milija Biševac, kritikovao lokalno rukovodstvo i zahtevao ostavku gradonačelnika.

O tome čitajte u posebnoj vesti:

Biševac rukovodstvu opštine ZP: Ništa niste preduzeli sve dok Kurti nije obišao bazu, tražim vaše ostavke

„Na današnjoj sednici SO Severna Mitrovica usvojeni su budžet i godišnji plan. Ništa ne bi bilo sporno da se ispoštovala procedura koja prethodi ovoj sednici — a to je poštovanje Uredbe o javnim diskusijama proistekle iz Zakona br. 04/L-025“, poručio je Arsenijević.

Ujedno je dodao da je Severna Mitrovica jedina opština na Kosovu koja donosi godišnji plan, bez prethodnog prisustva javnosti.

„Što se nas građana tiče, a i građanske inicijative ‘Srpski opstanak’, mogu reći da je ova sednica nelegitimna. A ako se proglasi za nelegalnu, to nije do nas, već do vas koji niste pratili uputstva uredbe“, poručio je Arsenijević odbornicima.

Arsenijević je potom ispred zgrade opštine kazao da je danas izabran novi odbornik, ali je ujedno poručio da predstavnici vlasti na Severu Kosova nisu ispunili obećanje o izlasku iz kosovskih institucija, odnosno da su probili rok.

Možda bi se funkcija lako odrekli, ali budžeta nikako!

„Na današnjoj sednici niko nije pričao o izlasku iz institucija, iako je probijen rok od mesec dana, a dobili smo i novog odbornika, što znači da je još jedna deklaracija koju smo i mi podržali delimično, bačena u smeće. A i još jedan izlazak iz institucija bačen u zaborav. A ako neko broji, neka kaže, jer ja sam se već zabrojao tolikih izlazaka iz institucija i više ne znam koji je ovo po redu“, poručio je Arsenijević.

KoSSev portal nije u prilici da izveštava o današnjoj sednici, odnosno jedini zvanični izvor informacija za naš portal je sam Arsenijević, s obziorm na to da nas ova opština, njeni čelnici i administracija već godinama ne obaveštavaju o svojim aktivnostima, uključujući i servisne pozive za održavanje sednica i druge vesti poput današnje čestititke glavne administratorke, Adrijane Hodžić za Međunarodni dan Bošnjaka.

Rukovodeći kadar ove opštine čine zvaničnici Srpske liste i njihovi simpatizeri.

A izlazak iz institucija?

KoSSev portal je takođe u prethodnim godinama brojao obećanja Srpske liste o napuštanju institucija, a koja nikada nisu bila ispunjena.

Jedno od poslednjih obećanja izneto je u Beogradu, krajem avgusta meseca, nakon sastanka čelnika Srpske liste sa predsednikom Srbije, odnosno neuspešne runde dijaloga u Briselu u vezi sa tablicama i izdavanjem ulaz/izlaz dokumenata.

Čelnici Srpske liste tada su, kako je predsednik Srbije rekao 21. avgusta, obećali da će napustiti institucije  „ukoliko se ne zaustavi progon“.

Vučić je tada kazao da će u narednih mesec dana doći do napuštanja svih kosovskih institucija od strane političara, a zatim i da će do kraja septembra to učiniti i policajci i sudije i tužioci.

O tome čitajte u posebnoj vesti:

Nova pretnja da će S.Lista napustiti kosovske institucije, ovog puta – ukoliko se nastavi „progon Srba“

Gradonačelnici četiri severne opštine i 62 odbornika svega tri dana kasnije usvojili su u Zvečanu i deklaraciju sa zaključcima koji između ostalog nalažu da se daje podrška predsedniku Vučiću da u narednih sedam dana on traga za rešenjem za pitanje tablica i izlazno/ulaznih dokumenata.

Šesti i poslednji zaključak ovog dokumenta govori upravo o napuštanju institucija, odnosno da će se sa tim započeti ukoliko ne dođe do kompromisa sa vladom u kojoj sede. Rokovi ovog puta nisu izneti.

Samo par dana kasnije stigla je potvrda iz Evropske unije o tome da su Beograd i Priština zaključili usmeni sporazum o ulazno-izlaznim dokumentima. Sa druge strane, pitanje registarskih tablica još uvek nije rešeno. Kosovska vlada ostaje pri svojoj odluci koja nalaže da oni sa srpskim tablicama gradova na Kosovu moraju da ih preregistruju na RKS do kraja oktobra, dok se Beograd i predstavnici Srba na Kosovu tome protive.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.