Odbornici u Zvečanu usvojili 6 zaključaka, prvi podrška Vučiću da nađe rešenje

Dok Kurti u Prištini srpskoj novinarki kaže da odluke 1. avgusta nije odlagao da bi ih ponovo odložio 1. septembra, gradonačelnici četiri severne opštine i 62 odbornika usvojili su u Zvečanu šest zaključaka od kojih je prvi da daju podršku predsedniku Vučiću da u narednih sedam dana on traga za rešenjem.

Šesti i poslednji zaključak se odnosi na njihova dosadašnja obećanja o napuštanju kosovskih institucija, čijih su deo već godinama. Započeće proces izlaska, kažu, ukoliko ne dođe do kompromisa sa vladom u kojoj sede. Nikakve rokove nisu dali. Ali ih je najavio predsednik Vučić prošle nedelje.

Rok za najnovije obećanje o izlasku iz kosovskih institucija Srpske liste teče do kraja avgusta, odnosno u toku septembra, a šta su obećali funkcioneri Srpske liste ponovo, podsetite se u: Nova pretnja da će S.Lista napustiti kosovske institucije, ovog puta – ukoliko se nastavi „progon Srba“

Ponovili su, ono što su već najavili i predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Srpske liste Goran Rakić pre nekoliko dana: I na taj način će doći do totalne razgradnje briselskog dijaloga koji je Priština obesmislila upornim odbijanjem da i nakon 10 godina formira ZSO, nova je krilatica srpskih zvaničnika.

Među prisutnima viđeni su i čelnici Kosovske policije regiona Sever, ali ne i predstavnici pravosudnih organa.

Za sednicu je vladalo ogromno interesovanje medija, uključujući i međunarodne, kao i televizijskih ekipa koje su došle iz Beograda i Prištine.

Radni deo sednice je bio zatvoren za javnosti, a nakon aklamativnog glasanja medijima su pročitani zaključci.

U nastavku objavljujemo tekst deklaracije koja je jednoglasno usvojena danas.

DEКLARACIJA OPŠTINA SEVERNA MITROVICA, ZVEČAN, LEPOSAVIĆ I ZUBIN POTOК

Na zajedničkoj sednici Skupština opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok održanoj dana 24. avgusta 2022. godine razmatrana je političko-bezbednosna situacija pre svega u odnosu na jednostrane poteze centralnih vlasti iz Prištine kojima se ugrožavaju osnovna ljudska i politička prava srpskog naroda, permanentno krši Briselski sporazum, onemogućava formiranje zajednice srpskih opština, krše svi postugnuti sporazumi, ugrožava mir i spokojstvo građana institucionalnim nasiljem, montiranim istragama i sudskim procesima, konstantnim upadima do zuba naoružanih specijalnih jedinica Prištine, prebijanjem i ranjavanjem građana srpske nacionalnosti, zabranom glasanja i izjašnjavanja na referendumu, onemogućavanjem pružanja zdravstvene nege oduzimanjem lekova, zaplenom sanitetskih vozila, sprečavanjem procesa vakcinacije građana, onemogućavanjem slobode kretanje uništavanjem seoskih puteva, namerom oduzimanja ličnih dokumenata, sprečavanjem sportskih događaja i manifestacija, a svesni da je pitanje registarskih tablica i ulazno/izlaznog dokumenta samo početak jačeg pritiska na srpski narod sa ciljem proterivanja Srbija i Srba sa ovih prostora, odbornici opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok donose sledeće zaključke:

1. U ime građana naših opština pružamo punu podršku predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću da u narednih 7 dana pronađe kompromisno, održivo i dugoročno rešenje za problem registarskih tablica i ličnih karata kroz dijalog, a u skladu sa interesima naših građana uz očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti.

Zahtevamo da se najhitnije i bez ikakvih odlaganja formira Zajednica srpskih opština onako kako je definisana sporazumima u Briselu (iz 2013. i 2015. godine), jer je to potreba srpskog naroda kako bi se kroz nju zaštitila naša kolektivna prava. Prošlo je skoro deset godina i naš narod ne prihvata bilo kakvo odlaganje ovog procesa, čiji je garant Evropska unija.

3. Pozivamo КFOR i ostale međunarodne institucije da u skladu sa Rezolucijim SB UN 1244 i u skladu sa Vojno- tehničkim sporazumom iz Кumanova osiguraju mir i bezbednost za sve građane i ne dozvole da budu instrument u rukama Prištine koja nastoji da nasilje koristi kao sredstvo političke borbe za rešavanje otvorenih pitanja. Glavni izvor nestabilnosti na severu dolazi iz pravca Prištine, a jedan od njih je i dolazak specijalnih policijskih jedinica u koje srpski narod nema poverenje. Pozivamo komandu misije КFOR da spreči dolazak do zuba naoružanih specijalnih jedinica kosovske policije iz Prištine u mirne srpske opštine, a međunarodnu zajednicu da urazumi Prištinu kako bi se povukle jednostrane i antisrpske mere.

4. Pozivamo naše sugrađane da ne upadnu u zamku jednostranih odluka i primamljivih ponuda Aljbina Кurtija po pitanju registarskih tablica i ličnih dokumenata jer to nije u skladu sa dogovorom u Briselu, šta više ovo pitanje Priština koristi kao početak konačnog obračuna sa srpskim narodom i Srbijom na ovim prostorima.

5. Mi, politički predstavnici ćemo kao i do sada uvek biti ispred svog naroda i boriti se za mir, i njihova prava na život dostojan čoveka. Uveravamo građane da smo od našeg predsednika Aleksandra Vučića dobili jasne i čvrste garancije da se neće dozvoliti progon i pogrom našeg naroda, i da srpski narod neće biti sam u ovim teškim i izazovnim remenima. Mi smo opredeljeni za mir i dijalog, za kompromisna i Dugoročna rešenja, ali je za dijalog potrebno i da druga strana uvaži interese našeg naroda i poštuje preuzete obaveze.

6. U slučaju da ne dođe do kompromisnog rešenja, mi srpski politički predstavnici zajedno sa svim našim sunarodnicima započećemo proces napuštanja svih kosovskih institucija na svim nivoima, počev od centralnih i lokalnih institucija, pa do suda, tužilaštva, policije i svih ostalih institucija čime se totalno razgrađuje Briselski proces.

U Zvečanu,

Dana 24.8.2022. godine

Predsednik skupštine opštine Zvečan

Dr Srđan Milosavljević

Predsednik skupštine opštine Severna Mitrovica Nemanja Biševac

Predsednik Skupštine opštine Srđan Milosavljević

Predsednik Skupštine opštine Nemanja JakšićPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.