Arheološko otkriće u Ulpijani okupilo kod Gračanice Osmani, Čekua, Sunjoga…

Ulpijana Justinijan
FOTO: Hajrula Čeku/Tviter

Tim arheologa otkrio je pisanu posvetu cara Justinijana tokom naučnih istraživanja na arheološkom nalazištu Ulpijana. Ovo otkriće okupilo je nadomak Gračanice najviše prištinske zvaničnike – kosovsku predsednicu i ministra kulture, a lokalitet je posetio i šef prištinske Kancelarije Evropske unije koja i finansira projekat iskopavanja.

Da je tim arheologa koji čine Kristof Godar (Christophe Goddard), Arben Hajdari i Miljot Beriša (Milot Berisha) pronašao pisanu posvetu, juče je prvi izvestio kosovski ministar kulture, Hajrula Čeku.

„Značajno otkriće na arheološkom nalazištu Ulpijana koje baca novo svetlo na nasleđe (grada) Justinijana Sekunda“, naveo je Čeku uz fotografiju ove posvete.

Kazao je da ona „dodatno otkriva bogat narativni i istorijski značaj Dardanije“.

„Natpis predstavlja veoma redak dokaz i pokazuje bliskost cara sa mestom porekla. Crkva predstavlja jedno od najvećih otkrića kasnog Rimskog carstva i njegovih najvažnijih careva“, dodao je Čeku.

Ovaj arheološki park osim Čekua, juče je posetila i kosovska predsednica, Vjosa Osmani, kada se i oglasila uz poruke o otkrivanju dragulja „naše bogate istorije“ i „naše drevne civilizacije“.

„Drago mi je što sam posetila arheološki park Ulpijana i videla monumentalna otkrića lokalnih i međunarodnih arheologa. Oni otkrivaju skrivene dragulje naše bogate istorije, pri čemu svako kopanje otkopava fragmente naše drevne civilizacije, premošćujući sadašnjost sa dalekom prošlošću“, poručila Osmani.

Kosovski premijer juče nije posetio ovo nalazište, ali se zato danas u pratnji kosovskog ministra kulture sastao sa arheološkim timom koji je otkrio posvetu, zahvalivši im se na radu.

Danas se oglasila i Kancelarija EU na Kosovu, sa više detalja o samom otkriću, navodeći da je reč o posveti cara Justinijana i njegove žene Teodore „urbs Dardaniae“.

Naglašavaju da je reč o jednoj od samo nekoliko latinskih posveta carskog para u poznorimskom svetu.

„Otkopavanje ovog mozaika, kao i otkriće impozantne episkopske bazilike 2022. godine, konkretni su rezultati projekta koji finansira EU pod nazivom ‘Evropska arheološka misija na Kosovu: od Ulpijane do Justinjane Sekunde“, naveli su iz ove Kancelarije.

Potvrdili su takođe da je juče arheološki park posetio i ambasador EU na Kosovu, Tomaš Sunjog.

„Ovakva otkrića nude jedinstven pogled na kulturu i ljudsku istoriju i pružaju opsežno znanje o drevnim strukturama arheološkog parka Ulpijana. Veoma sam ponosan što je ovaj projekat koji finansira EU doveo do identifikacije dela bogatog arheološkog rezervata Ulpijane. Arheološka misija na Kosovu nastaviće sa marljivim radom da pomogne Kosovu da otkopa, tretira i sačuva svoje arheološko nasleđe“, rekao je Sunjog.

Projekat Evropske unije, vredan milion evra, pokrenut je u decembru 2021. i očekuje se da će biti završen u decembru 2024.

Sprovodi ga Institut za arheologiju francuske “École Normale Supérieure”, u bliskom partnerstvu sa kosovskim Ministarstvom kulture, omladine i sporta i njegovim Arheološkim institutom.

Nadovezujući se na rezultate prethodnih geofizičkih istraživanja šireg područja Ulpijane finansiranih od strane EU, projekat ima za cilj da doprinese daljim arheološkim istraživanjima i iskopavanjima u Arheološkom parku Ulpijana, kao i očuvanju arheoloških otkrića.

„Takođe je predviđeno i obezbeđivanje savremene arheološke opreme, koja će nakon završetka projekta biti prebačena kosovskim institucijama i služiti kosovskim arheolozima“, poručili su iz Kancelarije EU.

Iz Evropske unije poručuju da su od 2000. godine do sada uložili više od 15,7 miliona evra za zaštitu i očuvanje lokaliteta kulturnog nasleđa na Kosovu.

Arheološko nalazište rimskog i ranovizantijskog grada Ulpijana čiji se ostaci prostiru na površini od oko 70ha, nalazi se na oko 1km od manastira Gračanica.

Arheološka istraživanja su započeta 1953. godine. Tamo su do sada pronađeni brojni artefakti, nakit, kovani novac i veliki broj mozaika. Ulpijana je 2016. godine uređena za posetu turista i proglašena za arheološki park.

Pročitajte još:

U arheološkom nalazištu pronađena posveta cara Justinijana; Čeku o Dardaniji, Osmani – „naša drevna civlizacija“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.