Prijave protiv gradonačelnika opštine Čair i Tetova zbog događaja na kojima je prisustvovao Kurti

adem demaći ulica

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije podnelo je u danas krivične prijave protiv predsednika opština Tetova i Čai, zbog, „kršenja zakona o upotrebi državnih simbola, prilikom posete kosovskog premijera, Aljbin Kurti, javljaju mediji.

Gradonačelnika Tetova Biljalja Kasamija i gradonačelnika Čaira, Visara Ganijua, saslušala je danas makedonska policija, koja je i izvestila o odluci o krivičnim prijavama.

„Tokom zvanične posete kosovske delegacije Severnoj Makedoniji, koju je predvodio premijer Kosova, Aljbin Kurti, na prijemu organizovanom 11.08.2023, u ulici Ferida Muratija u Skoplju i na gradskom trgu u Tetovu, nije se postupilo u skladu sa Zakonom o upotrebi grba, zastave i himne Republike Severne Makedonije. Tokom manifestacija organizovanih tim povodom nije se intonirala državna himna i nije vijorila državna zastava Republike Severne Makedonije, čime je prekršen član 30. istog zakona“, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova u Skoplju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nakon što je dao izjavu policiji, gradonačelnik opštine Čair danas je potvrdio medijima da su protiv njega podnete dve prijave.

Naznačio je da se prijave odnose na to što prilikom prijema Aljbina Kurtija nije intonirana makedonska himna i nije istaknuta zastava Severne Makedonije.

„Policija je odlučila da me kazni sa dve kazne za prekršaj, zbog posete premijera Aljbina Kurtija Čairu. Nije bilo razloga za ove kazne, jer je takvih poseta bilo i ranije, ali se vidi da je to trend. Kazne su izrečene uz pozivanje na zakon koji predviđa intoniranje makedonske himne i prisustvo makedonske zastave“, kazao je, prenosi Zeri.

On je prokomentarisao brojne reakcije koje su usledile nakon Kurtijeve posete Severnoj Makedoniji, uključujući i one negativne.

„Možete videti izjave šefova država, počev od ministra spoljnih poslova, Bujara Osmanija, prema kome je Kurtijeva poseta bila privatna. Tada su premijer Kovačevski, predsednik Pendarovski i predsednik Srbije, odnosno svi, bili na istoj strani“, rekao je Ganiu.

Ujedno se osvrnuo na to što je gradonačelnica Skoplja, Danela Arsovska, pokrenula inicijativu da se poništi odluka o preimenovanju ulice u Čairu, odnosno da se umesto sadašnjeg naziva „Adem Demaći“, vrati stari – „Druge makedonske udarne brigade“.

Ganiju, međutim, kaže da je za to potrebna dupla većina u Gradskom veću Skoplja, odnosno da i albanski odbornici glasaju „za“ tu inicijativu.

Osim njega oglasio se i gradonačelnik Tetova.

„Ovakvi pokušaji zastrašivanja i ućutkivanja, kao u vreme komunizma, nas nimalo ne plaše, a mi nastavljamo uzdignute glave. Još manje nas plaše kada ove ucene i pokušaji ometanja ujedinjene opozicije dolaze od korumpiranih i ucenjenih vlastodržaca koji sada broje dane na prstima. Vreme zastrašivanja Albanaca, hapšenja i odvođenja u ozloglašene policijske stanice je prošlo, a sa njim će i ovaj vaš komunistički režim uskoro umreti. Vi i dalje budite vazali Beograda, jer ćete tamo svi završiti, dok se mi kao opozicija susrećemo sa ovim narodom i bojimo se samo albanskog naroda“, naveo je.

Prošlonedeljna poseta kosovskog premijera Severnoj Makedoniji kada se sastao sa gradonačelnicima skopske opštine Čair i Tetovo izazvala je lavinu reakcija širom regiona.

U Čairu je sa svojim sunarodnicima ceremonijalno obeležio preimenovanje sada već bivše ulice „Druge makedonske udarne brigade“ u ulicu „Adema Demaćija“.

Inače, tokom boravka u drugom makedonskom gradu – Tetovu, iza kosovskog premijera vijorila se zastava koja predstavlja tzv. Veliku Albaniju, uz kosovske i albanske zastave. Prema izveštajima medija, izostalo je intoniranje makedonske himne, ali zato nije kosovske.

Na društvenim mrežama objavljen je video snimak govora gradonačelnika Tetova koji navodno Kurtija naziva „posebnim premijerom našeg Tetova“ i „premijerom svih Albanaca“.

Mediji u ovoj zemlji izveštavali su da je reč o nezvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji, ali i zvaničnim susretima sa gradonačelnicima albanske nacionalnosti, dok su ovi događaji odmah naišli na osudu opozicije, uz navode da su izvedeni protokoli bili protivustavni i predstavljaju „skandal“.

U sličnom tonu potom se oglasio i predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski, koji je zatražio kažnjavanje organizatora skupova.

„Organizatori javnih skupova u Tetovu i Čairu moraju biti zakonski sankcionisani zbog kršenja zakonskih odredbi u vezi sa upotrebom državne zastave i himne i zastava i simbola zajednica, potpunim ignorisanjem simbola države“, naveo je.

Osvrnuo se i na isticanje simbola na ovom skupu, konkretno, onih kojima se, kako kaže, promoviše „velikodržavna šovinistička ideja“.

„Isticanje provokativne nacionalističke ikonografije koja promoviše velikodržavne šovinističke ideje predstavlja rasplamsavanje etničke mržnje i netrpeljivosti, čime se nedvosmisleno napadaju osnovni principi i vrednosti Okvirnog sporazuma, kao i koncept Makedonije kao multietničke države“, poručio je Pendarovski.

Povodom preimenovanja ulice u opštini Čair u Skoplju kazao je da je to urađeno u suprotnosti sa principom demokratske rasprave i poštovanja istorijskog nasleđa svih zajednica.

U međuvremenu je gradonačelnica Skoplja, Daniela Arsovska pokrenula inicijativu koju je predala Gradskom veću, da se promeni naziv ove ulice i vrati prethodni – „Druga makedonska brigada”.

Potom se ponovo oglasio gradonačelnik opštine Čair koji je, prema navodima prištinskih medija, saopštio da je naziv ulice promenjen u skladu sa zakonom, odnosno na osnovu većine glasova u lokalnoj skupštini.

Ovonedeljna dešavanja u Severnoj Makedoniji naišla su na osudu i predsednika Srbije, koji je poručio da je tamo promovisana ideja „velike Albanije“.

Ujedno je osudio to što je u Skoplju preimenovana ulica, navodeći da je Adem Demaći proveo 28 godina na „robiji kao najgori, najveći veliko-albanski ideolog i separatista“.

Za Kurtija je kazao da mu je Demaći „mentor i idol“, ali ga je ujedno optužio da želi da navodno „napadne“ Srbiju, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, te da je „pitanje šta bi bilo sa Albanijom“.

Kurti je u međuvremenu kratko prokomentarisao svoju posetu Severnoj Makedoniji, navodeći da je tamo boravio na poziv gradonačelnika Čaira i Tetova, ali i da okupljanja koja su organizovana „nisu bila usmerena protiv bilo koga“.

Sa druge strane, hvalio je odnos Prištine i Skoplja, navodeći da Severnu Makedoniju smatra partnerom, saveznikom i prijateljem.

U sličnom tonu danas se oglasila kosovska predsednica, Vjosa Osmani, uz poruku da je ova zemlja „jedan od najdragocenijih suseda Kosova“.

Sa druge strane, kazala je da je poseta kosovskog premijera „pogrešno shvaćena“.

U vezi sa isticanjem zastave „velike Albanije“ na skupu u Tetovu, Osmani tvrdi da su to učinili građani, a ne organizator skupa.

„Verujem da je to mali nesporazum, da kada imamo obostranu volju, što smo uvek dokazivali, to je prevaziđeno, znajući da su sve kosovske institucije zainteresovane samo za sve veće pozitivne odnose sa Severnom Makedonijom“, poručila je Osmani.

Pročitajte još:

Osmani o zastavi „velike Albanije“ u S.Makedoniji: Mali nesporazum, građani je doneli, nisu organizatori

Klan: Gradonačelnica Skoplja pokrenula inicijativu za promenu imena ulice „Adem Demaći“

Kurti: S.Makedoniju smatram saveznikom, skupovi nisu bili usmereni protiv nekog

Ulica Druge makedonske udarne brigade u Skoplju ponela ime Adema Demaćija, u Tetovu se vijorila zastava Velike Albanije

Pendarovski: Kazniti organizatore skupova u Čairu i Tetovu; Velikodržavne šovinističke ideje šire mržnju

Vučić: U Tetovu promovisana „velika Albanija“, hoće da je prave – Kurti bi napadao C.Srbiju, S.Makedoniju…Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.