Osmani o zastavi „velike Albanije“ u S.Makedoniji: Mali nesporazum, građani je doneli, nisu organizatori

FOTO: Preuzeto sa Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednica Kosova, Vjosa Osmani, izjavila je da je poseta premijera, Aljbina Kurtija, Severnoj Makedoniji prošlog petka pogrešno shvaćena. Prema njenim rečima, isticanje zastave „etničke Albanije“ među Kurtijevim pristalicama u Tetovu je jednostavno pokret građana, a ne nešto organizovano.

Osmani je na konferenciji za medije održanoj povodom posete opštini Dragaš rekla da je Severna Makedonija jedan od najdragocenijih suseda Kosova.

„Građanski pokret, a ne nešto organizovano. Na skupovima niko od organizatora ne proverava svakog građanina šta ima u ruci, ali ovo je principijelno. Naravno, ukoliko institucije Severne Makedonije imaju bilo kakve nedoumice, naš jedini zahtev kao institucije Republike Kosovo je da sve bude urađeno u skladu sa najvišim međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava, najvišim međunarodnim standardima zaštite nevećinske zajednice i uvek poštujući državotvornu ulogu koju je albanska zajednica imala u izgradnji države Severna Makedonija i nastavlja da igra ovu izuzetnu ulogu i danas, a institucije Severne Makedonije to znaju. Verujem da je to mali nesporazum, da kada imamo obostranu volju, što smo uvek dokazivali, to je prevaziđeno, znajući da su sve kosovske institucije zainteresovane samo za sve veće pozitivne odnose sa Severnom Makedonijom“, rekla je Osmani.

Makedonski politički faktori vide Kurtijev nastup kao nacionalistički. Tokom njegovog govora pred hiljadama pristalica u Tetovu, javno je istaknuta zastava „Etničke Albanije“.

Na to je reagovao i makedonski predsednik Stevo Pendarovski, koji je rekao da „akcenat na provokativnoj nacionalističkoj ikonografiji podstiče mržnju i etničku netrpeljivost, a narušava osnovne vrednosti Ohridskog okvirnog sporazuma“.

On je pozvao da se pravno sankcionišu organizatori skupova u Tetovu i Čairu.

Pročitajte još:

Pendarovski: Kazniti organizatore skupova u Čairu i Tetovu; Velikodržavne šovinističke ideje šire mržnju

Ulica Druge makedonske udarne brigade u Skoplju ponela ime Adema Demaćija, u Tetovu se vijorila zastava Velike Albanije

Vučić: U Tetovu promovisana „velika Albanija“, hoće da je prave – Kurti bi napadao C.Srbiju, S.Makedoniju…Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.