U arheološkom nalazištu pronađena posveta cara Justinijana; Čeku o Dardaniji, Osmani – „naša drevna civlizacija“

Ulpijana Justinijan
FOTO: Hajrula Čeku/Tviter

Tim arheologa otkrio je pisanu posvetu cara Justinijana tokom naučnih istraživanja na arheološkom nalazištu Ulpijana, saopštio je kosovski ministar kulture, Hajrula Čeku.

Ovaj tim činili su Kristof Godar (Christophe Goddard), Arben Hajdari i Miljot Beriša (Milot Berisha).

„Značajno otkriće na arheološkom nalazištu Ulpijana koje baca novo svetlo na nasleđe (grada) Justinijana Sekunda“, naveo je Čeku uz fotografiju ove posvete.

Tvrdi da ona „dodatno otkriva bogat narativni i istorijski značaj Dardanije“.

„Natpis predstavlja veoma redak dokaz i pokazuje bliskost cara sa mestom porekla. Crkva predstavlja jedno od najvećih otkrića kasnog Rimskog carstva i njegovih najvažnijih careva“, dodao je Čeku.

Ovaj arheološki park posetili su danas kako Čeku, tako i kosovska predsednica, Vjosa Osmani.

„Drago mi je što sam posetila arheološki park Ulpijana i videla monumentalna otkrića lokalnih i međunarodnih arheologa. Oni otkrivaju skrivene dragulje naše bogate istorije, pri čemu svako kopanje otkopava fragmente naše drevne civilizacije, premošćujući sadašnjost sa dalekom prošlošću“, poručila Osmani.

Arheološko nalazište rimskog i ranovizantijskog grada Ulpijana čiji se ostaci prostiru na površini od oko 70ha, nalazi se na oko 1km od manastira Gračanica.

Arheološka istraživanja su započeta 1953. godine. Tamo su do sada pronađeni brojni artefakti, nakit, kovani novac i veliki broj mozaika. Ulpijana je 2016. godine uređena za posetu turista i proglašena za arheološki park.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.