Antonijević pozdravlja vraćanje spomenika, Mijačić: Još uvek čekamo na izvinjenje ambasadora

Spomenik srpskim vojnicima
FOTO: Francuska ambasada – Priština

Vest je ažurirana

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske shvatilo je značaj ovog mesta stradanja srpskog naroda, oglasio se pravnik i aktivista za ljudska prava Milan Antonijević, nakon što je danas spomenik poginulim srpskim vojnicima u Balkanskim i Prvom svetskom ratu vraćen na mesto na kom se nalazio pre njegovog premeštanja na inicijativu francuske ambasade u Prištini.

„Tražili smo da se nesmotrena odluka Francuske i Nemačke o pomeranju spomenika u Prištini stradalim srpskim vojnicima u Prvom svetskom ratu opozove i spomenik vrati na svoje mesto, iznad palih boraca i to je upravo učinjeno“, poručio je.

Antonijević je u prethodnom periodu bio aktivan na društvenim mrežama u vezi sa ovom temom, osuđujući premeštanje spomenika, dok je ujedno bio jedan od prvih promotera peticije za njegovo vraćanje.

„Hvala svima koji su tome doprineli, apelovali, kao i Ministarstvu evropskih i spoljnih poslova Francuske koj je shvatilo značaj ovog mesta stradanja srpskog naroda“, naveo je.

Napominje da sada više nije važno ko je kriv, uz izreku „sve je dobro kad se dobro završi“.

„Za prijateljstvo Srbije i Francuske“, poručio je Antonijević na srpskom i francuskom jeziku na društvenoj mreži „X“.

Oglasio se i koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU – poglavlje 35, Dragiša Mijačić, koji je sa grupom intelektualaca pokrenuo peticiju za vraćanje spomenika na mesto na kom se nalazio pre premeštanja.

„Ovaj ružni događaj završio se jedinim mogućim civilizovanim ishodom“, poručio je Mijačić.

On, međutim, navodi da se još uvek čeka na izvinjenje francuskog i nemačkog ambasadora u Prištini.

U sklopu peticije koju je do sada potpisalo više od 4.000 ljudi, osim vraćanje spomenika, tražilo se i javno izvinjenje ovih diplomata.

Da je vraćen spomenik danas su iz francuske ambasade u Prištini potvrdili za KoSSev uz fotografiju.

U međuvremenu se oglasila i Eparhija raško-prizrenska, navodeći da su spomenik vratili radnici Komunalnog preduzeća u prisustvu predstavnika francuske ambasade i uz koordinaciju sa Eparhijom-raškoprizrenskom.

„Moleći se za pokoj naših junaka iz Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, blagodarimo Gospodu što je ploča vraćena na mesto gde je ranije stajala i gde leže kosti srpskih boraca“, poručili su iz Eparhije.

Prethodno je o tome izvestio RTV Kim, navodeći da je novi spomenik francuskim vojnicima palim na Kosovu stavljen sa strane i da se nalazi na mestu na koje je prethodno bio izmešten onaj stradalim srpskim vojnicima.

Inače, izmeštanje ovog spomenika učinjeno je na inicijativu francuske ambasade, uoči ovogodišnjeg zajedničkog francusko-nemačkog obeležavanja Dana primirja.

Godinama unazad francuski i nemački ambasador u Prištini, u vojničkom delu pravoslavnog groblja, zajedno obeležavaju pomirenje dva nekadašnja neprijatelja. Ove godine to su učinili tako što su izmestili centralni i originalni spomenik palim srpskim vojnicima u Velikom ratu.

Kada se na fotografijama sa obeležavanja Dana primirja 11. novembra, za razliku od prethodnih godina, iza dvojice ambasadora uočilo da nedostaje spomen obeležje srpskim vojnicima, to je podiglo buru u srpskoj javnosti.

Dodatne tenzije su se podigle nakon njihovog zajedničkog saopštenja u kojem su naveli da je spomenik „samo nekoliko metara izmešten u stranu“, s „najvećim poštovanjem“, a da „nijedno telo nije pomereno“.

Pritom su potvrdili da je ceremonija povodom obeležavanja Dana primirja bila „okaljana polemikama“ u pojedinim medijima na Kosovu i to upravo, kako kažu, zbog postojanja ovog spomenika. Zbog takve „kontroverze“, koja je bila „nedostojna sećanja na sve vojnike – francuske, nemačke i srpske, koji su poginuli u Prvom svetskom ratu, ali i na 18 francuskih vojnika koji su poginuli tokom služenja pri KFOR-u“, odlučili su da pomere spomenik, a da postave novo spomen obeležje francuskim pripadnicima ove misije NATO-a.

Nakon lavine kritika i osuda srpske javnosti, francuska ambasada oglasila se sa novim saopštenjem, najavivši da će zajedno sa svim stranama da razmotri tehničke mogućnosti kako bi „svi spomenici na vojnom delu groblja bili okrenuti onako kako su prethodno stajali“.

O izmeštanju spomenika palim srpskim vojnicima čitate u:

Na groblju u Prištini vraćen na mesto spomenik srpskim vojnicima

Ambasada Francuske: „Razmotrićemo tehničke mogućnosti“ da se svi spomenici vrate gde su bili

Veber: Izmeštanje spomenika „nespretan gaf“, to je pravoslavno groblje, zašto se nisu konsultovali sa SPC

Mladi srpski doktori nauka zatražili od ministarstava spoljnih poslova Francuske i Nemačke da se vrati spomenik uz izvinjenje

Vučić o uklanjanju spomenika u Prištini: Šta li je tim ljudima u glavi

Antonijević o aferi izmeštanja spomenika srpskim vojnicima: Civilno društvo brzo i efikasno reagovalo, vlast bi samo politizovala

Manojlović kritikuje vlast: „Ne smeju ni da pisnu kada im premeštaju spomenike predaka“

Ambasada Francuske: „Razmotrićemo tehničke mogućnosti“ da se svi spomenici vrate gde su bili

Javno pismo francuskom ambasadoru

Pokrenuta peticija: Spomenik se mora vratiti na svoje mesto uz izvinjenje ambasadora

Marinković: Delo ambasadora posledica poriva Albanaca da izbrišu istorijske veze Srba sa Kosovom

Srpska demokratija traži da se spomen-ploča vrati gde je bila: „Čini se da nekome smetaju i mrtvi Srbi“

Francuska i nemačka ambasada potvrdile da su pomerile spomenik srpskim vojnicima, pritom razočarani zbog ‘pogrešnog tumačenja’ njihovog ‘gesta’
Eparhija zabrinuta zbog izmeštanja spomenika srpskim vojnicima: Niko nas nije konsultovao
Kancelarija: Posebno zabrinjava što je spomenik izmešten naočigled stranih predstavnika na KiM, Priština ima odrešene ruke?
Nemački i francuski ambasadori tradicionalno obeležili Dan primirja, ali gde je (na slici) nestao spomenik srpskim vojnicima?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.