Anketa: Većina bi potpisala peticiju za smenu gradonačelnika, deo ako se ispune uslovi ili traži BG

Kosovska Mitrovica građani ulica
FOTO: KoSSev

Od nepunih 800 ispitanika koji su učestvovali u dve ankete na našoj Instagram i Tviter stranici, 44,5 procenata potpisalo bi eventualnu peticiju za smenu četiri gradonačelnika na Severu. Iako su se na drugom mestu i na jednoj i drugoj mreži našli oni koji to ne bi učinili (26 odsto na Instagramu i 40 odsto na Tviteru) 18,5 procenata je onih koji bi to učinili ukoliko bi kosovske vlasti prethodno ispunila uslove Srpske liste, a to je povlačenje specijalnih jedinica i formiranje ZSO-a. Takođe, iako u upadljivo najmanjem procentu, na obe društvene mreže, ima i onih koji bi potpisali peticiju ukoliko to Beograd zatraži od njih. 

Kosovsko ministarstvo administracije lokalne samouprave objavilo je ove nedelje Administrativno uputstvo koje otvara put za smenu gradonačelnika na Severu Kosova, odnosno za nove lokalne izbore. Potrebni su potpisi najmanje 20 odsto birača u jednoj opštini kao uslov da se organizuje glasanje i to u roku od 45 dana, dok je za smenu neophodno 50 odsto + 1 birač.

Izrada ovog uputstva završena je u jeku krize na Severu Kosova koja je ušla u četvrti mesec, odnosno u skladu sa dogovorom o deeskalaciji situacije između Prištine i Evropske unije koji osim povlačenja dela policije iz opštinskih zgrada, uključuje održavanje novih izbora u četiri opštine na Severu.

Evropska unija, međutim, zahteva da se izborni proces organizuje što pre, a od Srba traži da uzmu učešće bez preduslova.

Iako se nisu oglašavale u vezi sa ovim administrativnim upustvom, više stranaka na Severu Kosova, kako najveća – Srpska lista, tako i pojedine opozicione građanske inicijative, uslovljavaju učešće na izborima – i to formiranjem ZSO i povlačenjem svih specijalnih jedinica sa Severa Kosova.

Šta kažu građani?

KoSSev portal je na društvenim mrežama X i Instagram objavio 24-časovnu anketu, putem koje smo upitali čitaoce da li bi ili ne bi potpisali peticiju za smenu četiri gradonačelnika na Severu Kosova, odnosno da li bi potpisali uz ispunjenje uslova ili ukoliko Beograd to zatraži.

U našoj jednodnevnoj anketi na Instagramu pristiglo je 708 odgovora. Njih 309, odnosno 44 procenta potpisalo bi eventualnu peticiju za smenu gradonačelnika.

Takođe, dodatno i 177 (25 odsto) njih bi to isto učinilo, ali ukoliko bi Priština ispunila uslove koje je prethodno postavila Srpska lista – povlačenje specijalaca i formiranje ZSO-a.

Najniži procenat je onih koji bi to učinili ukoliko bi to Beograd tražio od njih, a bez obzira na uslove – 41, tj, 5 odsto ispitanih.

Konačno, na drugom mestu po broju prispelih glasova su oni koji ne bi potpisali peticiju. Njih je 181, odnosno 26 odsto.

Na mreži X, nekadašnjem Tviteru, pristiglo je 78 glasova. 44,9 odsto od ovog broja potpisalo bi eventualnu peticiju za smenu gradonačelnika u četiri Severne opštine.

11,5 procenata ispitanika to bi učinilo uz uslov da kosovske vlasti ispune uslove koje je prethodno iznela Srpska lista – da se povuku specijalne jedinice sa Severa i da se započne sa formiranjem ZSO-a.

Dodatnih 3,8 odsto bi takođe potpisalo peticiju ukoliko Beograd to od njih zatražio.

Konačno, 39,7 odsto ostalih koji su učestvovali u anketi na mreži X, ne bi je potpisali.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.