Građani Kosova moraće da plaćaju plastične kese; Korišćenje pojedinih biće zabranjeno

Ljiburn Aljiu
FOTO: Medija centar Čaglavica

Stupanjem na snagu Administrativnog uputstva o ambalaži i ambalažnom otpadu građani Kosova moraće da plaćaju plastične kese, a neke će biti potpuno zabranjene. Ovu vest saopštio je ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture, Ljiburn Aljiu, na konferenciji za novinare koju je održao sa šeficom za saradnju u Ambasadi Nemačke u Prištini, Verom Bauman i šefom odeljenja za saradnju u Kancelariji Evropske unije na Kosovu, Aleksandrom Bjankardijem.

Ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture, Ljiburn Aljiu, rekao je na konferenciji za medije koja je održana povodom završetka Administrativnog uputstva o ambalaži i ambalažnom otpadu da će tanke plastične kese od nula do 25 mikrona biti potpuno zabranjene, dok će se one od 25 do 50 mikrona naplaćivati.

„Ovo administrativno uputstvo imaće uticaj na životnu sredinu, eliminišući kasnije plastične kese i plastične flaše, kao i rukovanje ambalažom od flaša. Tanke plastične kese će biti zabranjene. Kese od 25 do 50 mikrona biće dozvoljene za upotrebu i koštaće 5 centi. Međutim, neće im biti dozvoljeno da imaju logo proizvođača“, rekao je Aljiu.

Aljiu je rekao da će građanima Kosova biti omogućeno refundiranje novca, ali da će za to trebati vremena.

“Da bi se pokrenuo sistem refundiranja i depozita, mora se izgraditi sistem koji će uključivati proizvođače, prodavce i uvoznike ambalaže, a to su plastične boce, aluminijumske limenke i staklene flaše. Ove boce su dizajnirane da drže najmanje 0,25 litara tečnosti i maksimalno 2 litre tečnosti i budu hermetički zatvorene i vodootporne na mestu prodaje. Ono što je isključeno iz sistema povraćaja i depozita su pakovanje mlečnih proizvoda, ambalaža za alkoholna pića, staklene tegle i kartonske kutije”, rekao je Aljiu.

Šef Odeljenja za saradnju u Kancelariji Evropske unije na Kosovu, Aleksandro Bjankardi, rekao je da će, ukoliko bude uspeha u primeni ovih pravila, za 33 odsto doći do smanjenja broja kesa za jednokratnu upotrebu.

“Evropska Unija ima čast da stoji uz vas zajedno sa Nemačkom i Kosovom u podršci razvoju i primeni ovih važnih akata o ambalaži otpada. Plastika ima ozbiljan negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, a ovo zagađenje se povećava. Evropska unija preduzima korake da ubrza tranziciju i krene ka efikasnoj ekonomiji. Ako uspemo da primenimo evropska pravila, imaćemo 33 odsto smanjenje broja kesa za jednokratnu upotrebu. Pred nama je pravilna primena novih zakonskih akata i nadam se da ćemo imati dobar uticaj na Kosovo”, rekao je Bjančardi.

Šefica za saradnju u Ambasadi Nemačke u Prištini, Vera Bauman, rekla je da je Kosovo ovim pravnim aktom napravilo korak ka čistoj i zdravijoj sredini.

“Danas obeležavamo korak ka čistijem Kosovu koji smo postigli sa partnerima i vladom Kosova. To nije samo zakon, to je put ka društvu svesnom o plastičnim kesama. To je početak za čistije Kosovo, čestitamo Kosovu na ovom zakonskom aktu. Danas smo stvorili osnovu. Korak je mali, ali je početak. Svaka kompanija treba da počne sa primenom paketa koji se mogu lako upotrebiti. Trebamo ukloniti plastične kese. Mi imamo snagu da se odlučimo za proizvode koji su prijatni za sredinu”, rekla je Bauman.

Stupanjem na snagu Administrativnog uputstva o ambalaži i ambalažnom otpadu biće zabranjena proizvodnja, uvoz i prodaja plastičnih kesa koje nisu biorazgradive.

Medija centar ČaglavicaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.