Advokati kažu da se imovina manastira Visoki Dečani ne može vratiti Kosovu

Izvor: Koha/KTV (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćnje izdanje)

Glauku Konjufci, koji je nedavno izabran za predsednika parlamenta,jedan od prvih zahteva na novoj poziciji, stigao je iz Lige istoričara Kosova, ogranka iz Dečana.

Kao što su to činili i sa prošlim zakonodavcima, istoričari iz ovog kraja zatražili su od njega da donese poseban zakon koji bi, po njihovom mišljenju, proglasio ništavnim odluke, zakone i druge akte iz perioda između 1990-1999., Kada je Jugoslaviju vodio Slobodan Milošević, prenosi KTV.

Liga istoričara pominje dve odluke kojima su zemlje obe kompanije dodeljene manastiru Visoki Dečani, koje Srbi smatraju svojim kulturnim nasleđem.

„Liga se, zajedno sa svim svojim strukturama, protivi sprovođenju zakona, podzakonskih akata i odluka u vreme nasilnih mera, tačnije u vreme 1990-1999, vreme kada je zloglasni režim poslednjeg diktatora Evrope, Slobodana Miloševića, preduzeo niz mera protiv Kosova, a posebno nas zabrinjavaju dve odluke, tačnije odluke iz 1993. i 1997. godine, kojima je odlukom (aktom poklona) zemlja otuđena od preduzeća „Apiko“ i „Ilirija“, i poklonjena manastiru Dečani“, rekli su u ogranku udruženja istoričara u Dečanu.

U zahtevu se dalje navodi da je odluka Ustavnog suda iz 2016. godine da se manastiru dodeli 23 hektara zemlje osvajanje odluka iz Miloševićevog vremena i predstavlja grubu povredu Ustava.

„Kao što vam je poznato, ali i svom širem javnom njenju, Ustavni sud Republike Kosovo, na čelu sa Artom Ramom-Hajrizi, na svom sastanku 21. maja 2016, doneo je Odluku na osnovu presude br. Ref. AG9 43/16, kojim je dodelio imanja preduzeća ‘Apiko’ i ‘Ilirija’ manastiru Dečani i ovim aktom, Ustavni sud na čelu sa Artom Ramom-Hajziri legalizovao je Miloševićeve odluke i teško prekršio pravni status naše zemlje, naime Ustav Republike Kosovo“, rekli su dalje u udruženju.

Istoričari kaže da je misija UNMIK takođe potvrdila nezakonitost odluka donetih u vreme Miloševića.

S druge strane, poznavaoci pravnih prilika smatraju da se sa ovim posebnim zakonom koji se traži ne može poništiti ustavna odluka o davanju zemljišta manastiru Dečani.

Prema rečima advokata Arianita Kocija, Kosovo bi moglo vratiti ovu zemlju preko Evropskog suda za ljudska prava, ali to se ne može učiniti dok država ne postane članica Saveta Evrope.

Koci kaže da Kosovo sada nema problem sa diskriminatorskim zakonima Miloševićeve ere, već sa odlukama kojima je to usvojeno.

Zakone su, po rečima advokata Kocija, u tom stanju usvojeni preko nekoliko međunarodnih predstavnika sa Kosova.

KTV je pokušala da dobije izjavu predsednika skupštine Konjufce o tome da li će razmotriti ovaj zahtev, ali kontakt s njim u subotu nije bio nemoguć.

Usvajanje predloga zakona o verskim zajednicama u Crnoj Gori uplašilo je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi se tako nešto moglo desiti i na Kosovu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.