Ahmeti podneo ostavku nakon ocene Ustavnog suda o neustavnosti Zakona o pregovaračkom timu

Koha Ditore Pregovarački tim ambasadori Kvinte
Foto: Koha Ditore

Nakon što je kosovski Ustavni sud proglasio neustavnim „Zakon br. 06/L-145 o dužnostima, odgovornostima i nadležnostima državne delegacije Kosova u procesu dijaloga sa Srbijom“, usledile su brojne reakcije kosovskih zvaničnika. Jedan od kopredsedavajućih tima, Špend Ahmeti, podneo je ostavku, a kosovski predsednik Hašim Tači pozivao je na „političko jedinstvo u dijalogu sa Srbijom“, članovi LDK i Pokreta Samoopredeljenje traže ostavku vlade. Reakcije srpskih zvaničnika za sada izostaju.

Ovaj zakon, kolokvijalno poznat i kao Zakon o dijalogu ili Zakon o pregovaračkom timu, uređivao je rad kosovskog Pregovaračkog tima, ali i predviđao usvajanje Platforme o dijalogu.

Platforma je usvojena u martu sa 61 glasom za i jednim uzdržanim i nedugo zatim predstavljena EK kao zvanična pozicija Kosova u dijalogu sa Beogradom. Ovaj dokument naišao je na oštre kritike predsednika Vučića, ali i brojnih drugih srpskih zvaničnika koji su listom ocenili da je cilj usvajanja ovog dokumenta zapravo prekid dijaloga.

Šta je predviđala Platforma o dijalogu

Platformom je, između ostalog, predviđeno da svaki sporazum mora biti u skladu sa Ustavom Kosova, da se mora dobiti priznanje od Srbije, povlačenje Rezolucije 1244 i uspostaviti sud za „zločine Srbije na Kosovu“.

Takođe, u dokumentu se naglašavalo da nema sporazuma o nečemu dok se ne postigne sporazum o svemu, što bi značilo da je nemoguće dogovoriti ukidanje taksi pre postizanja konačnog sporazuma.

Ovom platformom predviđeno je i da prirodni resursi Kosova, a posebno jezero Gazivode i „Trepča“ na Severu, predstavljaju deo „suverene teritorije Republike Kosovo“

Navedeno je i da bi Rezolucija UN 1244 trebalo da bude ukinuta, dok će sporazum biti postignut posredstvom EU i uz podršku SAD, koji bi i bili garanti primene obaveza predviđenih sporazumom.

Vučić je, po sopstvenom priznanju, pre usvajanja Platforme upozoravao EU da je taj dokument „katastrofa za region“, međutim, kako je rekao, oni su ga „slagali“ da neće dozvoliti da taj dokument dođe na dnevni red.

„Rekao sam im, pojavi li se ovo na dnevnom redu, imaćemo katastrofu za sve. Ljudi molim vas sprečite to. Deset puta sam ih molio da to spreče. Deset puta sam tražio da to spreče. Oni su mi rekli, Aleksandre to nikada neće moći da im dođe na dnevni red a kamoli da izglasaju. Albanci su izglasali a današnji komentar EU je da oni nemaju komentar na to što su izglasali i što su mi rekli i obećali da neće da dođe na dnevni red. Živ sam svedok, mogu da idem na koju god hoćete mašinu da je to tako bilo. Jesu li me prevarili?! Jesu, ali su pre svega sebe prevarili jer nije Srbija ni tako mala, ni tako slaba kao što misle. Nije Srbija ni šaka zobi da je pozobu svi zajedno i da misle da Srbiju mogu da slome zato što su mene prevarili i slagali“, rekao je Vučić dan nakon usvajanja sporog dokumenta.

Međutim, jučerašnjom presudom kosovskog Ustavnog suda, stavljen je van snage i Zakon o dijalogu, ali i Platforma o dijalogu doneta na osnovu tog zakona. Odluka je dovela i do praktičnog raspuštanja tima.

Reakcije iz Prištine: Ustav je naš vodič

Nakon proglašenja pregovaračkog tima neustavnim, Tači je na svom Fejsbuk profilu pozvao na jedinstvo i poštovanje Ustava kao „vodiča“.

„U skladu sa Ustavom i političkom voljom, lideri institucija, politički lideri svih političkih opcija, trebalo bi da se ujedine u procesu dijaloga kako bi postigli mirovni sporazum“, jer on „otvara perspektivu integracije Kosova i okončava izolaciju i stagnaciju“, navodi Koha.

„Ustav Republike Kosovo je naš vodič na svakom koraku ka jačanju našeg građanstva i prema evroatlantskim integracijama naše države“, zaključio je.

S druge strane, dve opozicione stranke, LDK i Samoopredeljenje, koje su i pokrenule inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o pregovaračkom timu, smatraju da nakon ovakve odluke Ustavnog suda „cela vlada treba da podnese ostavku“, prenela je Koha.

„Današnja odluka suda pokazala je da je Zakon o dijalogu neustavan i pojasnila ko je odgovoran za predvođenje dijaloga, što je i naša pozicija od samog početka. Dijalog bi trebalo da vodi samo legitimna vlada“, rekao je na RTV Dukađini šef poslaničke grupe LDK, Avdulah Hoti.

Istovremeno, Hoti od opozicione PSD čiji je lider Špend Ahmeti bio kopredsedavajući ovog tima, traži javno izvinjenje zbog kršenja Ustava.

Potpredsednik PDK i zamenik premijera, Enver Hodžaj, rekao je da je njegova stranka od početka govorila da smatra da Kosovo ima ustavne institucije nadležne za ovo pitanje, ali da razumeju da je politički konsenzus nepohodan. PDK će poštovati odluku Ustavnog suda, poručio je. Ipak, sam Hodžaj je bio deo ovog Pregovaračkog tima, a za Zakon o dijalogu glasalo je 18 poslanika njegove stranke, dok su dvojica bili uzdržani.

Dosadašnje aktivnosti Pregovaračkog tima

Kosovski pregovarački tim je za šest meseci funkcionisanja održao dva sastanka u Briselu. Oba sastanka predvodili su kopredsedavajući tima, poslanici Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti.

Na prvom sastanku sa visokom predstavnicom EU, Federikom Mogerini, poručili su joj da Kosovo predstavlja tim, a ne pojedinci. Međutim, zvaničan stav EK bio je da će razgovore na visoko-političkom nivou nastaviti da vode dva predsednika – Kosova i Srbije, i da se to neće menjati.

Pored Ljimaja i Ahmetija, tom sastanku prisustvovali su i Avni Arifi, Dardan Gaši, Visar Imeri i Dukađin Gorani.

Drugi sastanak održan je u martu, ali ne sa Mogerini, već sa njenom savetnicom, Angelinom Ajnhorst.

Tom prilikom, Ahmeti i Ljimaj, bez prisustva ostatka pregovaračkog tima, a na sastanku koji nije bio prethodno najavljen, zvanično su predali kancelariji Mogerini Platformu o dijalogu koju su predstavili kao „zvaničnu poziciju Kosova“.

Sve aktivnosti Pregovaračkog tima, što koordinacione sastanke, što zvanične sastanke, bojkotovale su dve najveće opozicione partije na Kosovu, LDK i Samoopredeljenje, koje su odbile da imenuju svoje predstavnike u ovom timu i koje su i podnele zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o pregovaračkom timu kosovskom Ustavnom sudu.

Povezani članci:

Priština: Odobrena platforma o dijalogu

Kosovo usvojilo Rezoluciju o dijalogu, imenovana većina članova pregovaračkog tima, tri uslova

Tačijev govor u Skupštini bojkotovala opozicija; pregovarački tim u januaru u Briselu

Špend Ahmeti iz Brisela: „Takse se ne ukidaju na suvo“

Ljimaj i Ahmeti nenajavljeno u Briselu, predali Platformu savetnici Mogerini

Kosovski Ustavni sud: Zakon o pregovaračkom timu neustavan

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.