Rakić: Nema razloga za brigu, naći ćemo način da roba stigne do građana

Sednica SO Mitrovica
FOTO: KoSSev

„Obavićemo razgovor sa privrednicima i imaćemo tačne informacije kakva je situacija na terenu. Želim da poručim građanima da nema razloga za brigu i da ćemo naći način da ta roba stigne do krajnjih potrošača“, poručio je u četvrtak gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić pred odbornicima SO Severna Mitrovica. Poruka gradonačelnika Severne Mitrovice sa 16. redovne sednice dolazi u jeku pražnjenja rafova sa robom na Severu Kosova i najava privrednika i srpskh zvaničnika o humanitarnoj krizi.

Deo jučerašnje sednice u Severnoj Mitrovici bio je posvećen upravo najavama humanitarne krize na Severu Kosova. Odbornici opozicione GI SDP ukazali su na svakodnevne najave da će građani ostati bez robe zbog nemogućnosti njenog uvoza i zatražili od gradonačelnika da se izjasni povodom ovog pitanja.

Odbornik ove stranke Dušan Milunović predložio je usvajanje deklaracije kojom bi se ukazalo građanima na to kako da se ponašaju u budućnosti, a upravo zbog najava humanitarne katastrofe.

„S obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo i imamo najave humanitarne krize, katastrofe, predlažem da mi kao predstavnici lokalne samouprave iznesemo svoj stav i izađemo sa nekom vrstom deklaracije i objašnjenja upućenog građanima kako da se ponašaju u budućnosti“.

Odbornica GI SDP, Ksenija Božović, zatražila je od gradonačelnika da „ohrabri građane“ usled konstantnih najava humanitarne krize.

„Snabdevanje je otežano, svakim danom sve je teže, taksa nam je uvedena duže od 6 meseci, Haradinaj preti da neće da ukine taksu, međunarodni predstavnici slušaju i prate i nema reakcije, naša vlada rekla je da nećemo da doživimo humanitarnu katastrofu, stvara se utisak na terenu da ima sve manje zaliha, ja želim da gradonačelnik sa govornice pošalje jasnu poruku svima, mislim da nemaju potreba da brinu o tome, pošto je to najavljeno u dane koji dolaze – budite jasni i precizni i ja se nadam da ćete građane da ohrabrite“, rekla je Božović.

Rakić je u odgovoru Milunoviću poručio da bi prvo trebalo da se obavi razgovor sa privrednicima jer će „oni najbolje da nam kažu kakva je situacija“.

Predložio je da privrednici sa Severa prisustvuju narednoj sednici, nakon čega će biti doneta deklaracija o daljim aktivnostima.

„Borimo se mesecima protiv taksi i nastavićemo da se borimo, bićemo ne sa svojim građanima nego ispred građana, u toj daljoj borbi – ne samo protiv taksi, nego i svega što se tiče naših sugrađana“, dodao je Rakić.

Ne brinite građani, stići će roba, bićemo na vezi sa Beogradom

Građanima je poručio da „ne brinu“.

„Želim da poručim građanima da nema razloga za brigu i da ćemo naći način da ta roba stigne do krajnjih potrošača, ali vas molim da ništa ne radimo jednostrano. Bićemo na vezi sa Beogradom“ rekao je Rakić.

Sa druge strane, kritike je uputio međunarodnoj zajednici i pitanje zašto ćuti povodom ovih anticivilizacijskih taksi.

Predstavljeni izveštaji o radu opštine za prva tri meseca

Sednica SO Mitrovica
FOTO: KoSSev

Juče je predstavljen tromesečni izveštaj o radu opštine za period od 1. januara do 31. marta 2019. godine i tromesečni finansijski izveštaj o radu opštine za isti period. Oba izveštaja, pred prisutnim odbornicima predstavio je direktor Direkcije za zdravstvo i socijalna pitanja u opštinskoj administraciji, Vladimir Jakšić.

Tokom prva tri meseca 2019. godine utrošeno je ukupno 598.771 evra, od toga za kategoriju plata 561.114 evra, za Robe i usluge 31.995, dok su opštinski rashodi bili 3.746 evra.

Kada je reč o kapitalnim investicijama, za primarno zdravstvo alocirano je iz 2018. godine 216.273 evra, dok je do 31. marta utrošeno 1.540 evra. Iz 2018. alocirano je 50.351 evra iz opštinskih rashoda, a za prvu tromesečnicu utrošeno 3.746 evra. Iz iste godine, za robe i usluge alocirano je 112.898 evra, dok je za prva tri meseca utrošeno 26.959 evra. Dok je za predsedništvo u prva tri meseca utrošeno 5.536 evra, objasnio je Jakšić.

Opština je za prva tri meseca takođe ostvarila prihode – ukupno 9.858 evra, od kojih je iz administracije prikupljeno 6.338 evra, a 3.520 evra iz urbanizma.

„Ko je jeo umesto vas?“

Dalji tok sednice obeležila su pitanja odbornice GI SDP, Ksenije Božović, upućena gradonačelniku Severne Mitrovice i direktoru Direkcije za zdravstvo i socijalna pitanja u opštinskoj administraciji, Vladimiru Jakšiću.

U tromesečnom izveštaju je navedeno da je i dalje u implementaciji izgradnja hale sportova – drugi deo, a koliko građani znaju vi ste halu otvorili?

Zašto nova zgrada opštine prokišnjava, da li ste uradili nešto po tom pitanju, jer je trebalo u septembru da se uselimo?

S obzirom na to da niste bili gradonačelnik prva tri meseca ove godine, zašto je u predsedništvu potrošeno 3.000 evra za elektronske dopune, a za reprezentaciju 592 evra – ko je jeo umesto vas?

Gradonačelnik Severne Mitrovice u odgovoru na pitanja Božović poručio je:

„Iako sam ja podneo ostavku, opština je funkcionisala, ja želim da vam kažem da kategorija predsedništva, iako sam ja podneo ostavku, službenici koji rade tu su imali aktivnosti, opština je morala da radi, tako da je utrošak za gorivo i ostali utrošci su opravdani. Ono što želim da kažem je da ja nisam koristio ta sredstva jer sam bio u ostavci“.

Jakšić je, odgovarajući na pitanje Božović o nefunkcionalnoj zgradi opštine poručio:

„Sam period pre preuzimanja određenog objekta služi za testiranje kvaliteta radova, tako da su u tom periodu izvršene sve potrebne sanacije svih nedostataka ukoliko ih je bilo. Faktičko stanje je da zgrada opštine ne prokišnjava“, objasnio je Jakšić.

Dopunu ovog odgovora dao je gradonačelnik Rakić koji je poručio da je kompletnu tendersku proceduru i biranje izvođača radova sprovodila Evropska unija i predala opštini zgradu na upravljanje.

„Oni su odgovorni za nastale kvarove. Tačno je, zgrada je prokišnjavala, ali to nije greška opštine, mi smo ukazali na kvarove, i izvođač radova je uklonio kvarove“, dodao je.

Kada je reč o troškovima predsedništva, kako su bili navedeni u izveštaju – troškovi u iznosu od 3000 evra za elektronske dopune, kako je Jakšić rekao, pravo na korišćenje elektronskih dopuna „zakonom regulisano“ za mobilne telefone imaju direktori, rukovodioci, službenici, predsedavajući.

Reprezentacija se, kako je Jakšić poručio, ne odnosi samo na ručkove, odnosi se i na propagandne svrhe u smislu prezentovanja opštine u najboljem smislu.

Odbornici GI SDP ukazali su na to da su izveštaji nepotpuni, te da postoje nedostaci, kao i nedovoljan broj informacija o troškovima opštine Severna Mitrovica. Odbornici, Srpske liste, sa druge strane, ukazali su na to da je Finansijski izveštaj, kao i Izveštaj o radu opštine „dobar, iscrpan i transparentan“, pohvalivši ih.

Usvojen nacrt budžeta za 2020.

Četvrta tačka dnevnog reda bila je Usvajanje srednjeročnog budžetskog okvira za period 2020-2022. Srednjoročni okvir rashoda – dokument koji usvaja skupština opština svake godine, a koji obezbeđuje detaljnu analizu glavnih troškova i prioritete.

Jakšić je poručio da je na sastancima gradonačelnika i direktora i osoblja opštine, na temu predloga budžeta za 2020. godinu usaglašen predlog preraspodele, te da je u okviru predloženog budžeta od strane kosovskog ministarstva finansija, određena promena u kategoriji roba i usluga koja je umanjena, dok su povećane kapitalne investicije, „s obzirom na to da su potrebe za kapitalna ulaganja daleko veća“.

Predlogom budžeta za 2020. godinu od ukupnih 6.293.732 evra, na plate izdvojeno je 4.304.405. evra, za kategoriju roba i usluga 449.114 evra, komunalne usluge 46.927 evra, subvencije 112.000 evra i kapitalne investicije 1.381.356 evra.

Kada je reč o srednjeročnom planu – za 2021. je predviđeno 6.435.527 evra, a za 2022. godinu 6.593.584 evra.

Dejan Gurešić iz Srpske liste je podsetio da je na prošloj sednici, kada je reč o predloženom budžetu, poslato pismo Ministarstvu finansija kojim se traži razjašnjenje u vezi parametara za određivanja budžeta. On je ujedno poručio da do danas, iz Ministarstva finansija nije odgovoreno.

Predlog o preraspodeli sredstava za 2020. godinu je usvojen. Gradonačelnik Severne Mitrovice poručio je da je prva okružnica usvojena onako kako je poslato iz ovog ministarstva, ali da njome nije zadovoljan ni on, kao ni odbornici, naglasivši da je procedura takva i da je odluka morala biti usvojena zbog vremenskog ograničenja.

Razgovori o temama nevezanim za dnevni red

Odbornik GI SDP, Dušan Milunović, konstatujući da Severna Mitrovica osim gradonačelnika ima i zamenika gradonačelnika poručuje da njega u skupštinskoj sali još uvek nije video.

„Ja lično znam da je čovek zauzet uzgojem svinja, a znam da se ranije bavio izvlačenjem kuglica, pa je više sreće tako donosio građanima“, poručio je Milunović, nakon čega ga je predsedavajući skupštine upozorio da ne vređa i da postavlja pitanja koja se odnose na tačku dnevnog reda.

U odgovoru Milunoviću gradonačelnik Severne Mitrovice poručio je da sama reč zamenik ukazuje na njegovu funkciju:

„Da menja gradonačelnika kad on nije tu. Ja verujem da vi imate želju da ga vidite, da popričate, družite se, ali zadatak zamenika gradonačelnika je da radi ono što mu kaže gradonačelnik. Tako da njegovo prisustvo u skupštini nije obavezno, a naročito kada je tu gradonačelnik. Čak i kada nije tu gradonačelnik, on dolazi po mojim instrukcijama“.

Odmah zatim, za govornicom je izašao odbornik Srpske liste, Nemanja Biševac, koji je „izrazio nezadovoljstvo“ u svoje ime zbog toga što se, kako kaže, „vređa dostojanstvo čoveka koji nije ovde, a koji je zamenik gradonačelnika, kao što je kolega odbornik Milunović spomenuo“.

„Ne mogu da ne ukažem na to da ni kolega Milunović nema čime da se pohvali, jer je pritvaran, ali to sad nije tema“, dodao je Biševac. Predsedavajući je i Biševca potom upozorio da ne govori o stvarima nevezanim za tačku dnevnog reda.

Milunović je zatim poručio da nije imao nameru da uvredi zamenika gradonačelnika, već da je hteo da ga motiviše kako bi došao.

A komentarišući navode Biševca o pritvaranju dodao je:

„Vaš kolega Milunović jeste bio pritvaran, ali evo izlazim sa jednim predlogom, za razliku od svih vas ja sam imao priliku da vidim kakvi su zatvorski uslovi, pa imam predlog da u sklopu budžeta opredelimo jedan deo sredstava i iskoristimo kapacitete pritvorskog centra u Mitrovici i omogućimo im da se bave društveno korisnim radom“.

„Hvala vam što ste me podsetili da sam nevino bio optužen, jer drugačiji podatak nećete dobiti“, poručio je Biševcu.

Odbornik iz redova Srpske liste, Ivan Zaporožac, uputio je savet, svom „mlađem kolegi“ iz GI SDP.

„Kolega Milunović, jako ste mladi, a možda vam i godine ne dozvoljvaju da donosite neke zaključke ovde, pričam u ime svih odbornika Srpske liste, ja vam odgovorno tvrdim da smo mi ozbiljni ljudi, da imamo svoj stav, da umemo da razmišljamo svojom glavom i da niko na nas ne može da utiče. Naši poslanici su tu da vam pruže moralnu podršku, mi se mimo sednice družimo, ne samo na ovoj sednici, razmenjujemo mišljenja, ali odavde pričamo svojim ustima i svojom glavom“, objasnio je

Poslanik u kosovskoj skupštini, Igor Simić, takođe se obratio odbornicima i pohvalio rad ove skupštine, a posebno upoređujući ga sa skupštinom u Prištini „u kojoj poslanici Srpske liste rade. Vaš rad je mnogo ozbiljni ovde nego što je tamo“, zaključio je.

Obratio se i odborniku iz GI SDP, Milunoviću, čiji je i sam bio član pre nego što je postao deo Srpske liste, poručio mu je da „zato što je nekada bio u sličnoj situaciji kao što je bio i on da „bude svoj“ i da nikada ne dozvoli „da mu sufliraju šta će reći“.

Da je rad skupštine u Mitrovici ozbiljan i bitan, poručio je i odbornik iz redova Srpske liste, Dragiša Maksimović.

„Neverovatno je koliko neki ljudi žele da predstave rad ove skupštine i svih koji učestvuju u njenom radu kao neozbiljan, mi znamo da razlikujemo bitno od nebitnog, i samo tako radimo, a građani su to prepoznali i na poslednjim izborima su rekli koliko nama i našem radu veruju.“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.