Ljimaj i Ahmeti nenajavljeno u Briselu, predali Platformu savetnici Mogerini

Ljimaj Špendi
Foto: Gazeta Express

Kopredsedavajući kosovskog pregovaračkog tima, Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti su u tajnosti juče ponovo posetili Brisel gde su direktorki za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelini Ajnhorst predali kosovsku pregovaračku platformu za dijalog sa Srbijom, javlja Koha.

Kosovska skupština usvojila je sredinom prošle nedelje Platformu za dijalog za Srbijom kojom definiše svoju pregovaračku poziciju u nastavku dijaloga. Ovaj dokument, kojim se, između ostalog, zahteva priznanje Kosova od strane Srbije, ali i formiranje suda za ratne zločine Srbije na Kosovu, izazvao je burne reakcije srpskog državnog vrha, a predsednik Vučić se i požalio da su mu u EU obećali da ta dokument neće biti usvojen.

Ipak, taj dokument je i zvanično dostavljen EU, a kosovski mediji naglašavaju da sastanak nije bio najavljen te da ostali članovi pregovaračkog tima nisu otputovali sa Ahmetijem i Ljimajem, kao i da Mogerini nije bila u Briselu tada, zbog čega je dokument predat njenoj savetnici.

Nakon sastanka, oglasio se Fatmir Ljimaj objavom na Fejsbuku i naveo da je „formalno predata Platforma koju je odobrila Skupština Kosova“ i da su kancelariju Federike Mogerini obavestili „o progresu i privrženosti pregovaračkog tima temama za koje verujemo da bi trebale biti predmet diskusije u mogućem dijalogu“.

Dodao je i da su najavili da je „platforma zvanična pozicija Kosova“.

Zamenik kosovskog premijera ispred PDK, Enver Hodžaj, inače i sam član pregovaračkog tima, kritikovao je odluku Ljimaja i Ahmetija da održe još jedan sastanak sa savetnicima Mogerini.

„U Prištini bi trebalo da postoji unutrašnje jedinstvo pre nego što se sastanu u Briselu sa evropskim zvaničnicima“, rekao je Hodžaj, prenosi prištinska Koha.

,,Ne može doći do nastavka procesa, a da se ne suspenduju takse“ , dodao je.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.