Agim Bahtiri napustio AKR

Foto: Gazeta Express

Odgovarajući na pitanje novinara Gazete Express o mogućnosti predizborne koalicije Pacolijeve AKR i Haradinajeve AAK, gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri rekao je danas da je to pitanje za upravne organe te partije te da on više nije deo AKR.

„Ja sam u AKR i snažan sam u AKR, nadam se da ćemo se kretati napred u pravcu stvaranja jedne političke sile koju mi istražujemo, nadam se da ćemo ponovo biti u vladi ali ne u ovoj vladi, kojoj se od početka protivim. Napravićemo jednu drugačiju vladu, koja će, nadam se, biti za dobrobit građana Kosova. Tražim koaliciju AKR-Samoopredeljenje, siguran sam da će me svi poslušati, u suprotnom ja ću uzeti jedan deo AKR i krenuću u tom pravcu“, rekao je u ponedeljak Bahtiri za RTV Dukađini.

Sudeći po današnjoj izjavi, ovo Bahtirijevo upozorenje se ostvarilo budući da je na pitanje o tome da li će podržati koaliciju AKR sa partijom kosovskog premijera u ostavci, Ramuša Haradinaja – AAK, odgovorio:

„Nisam više u AKR, nisam više deo partije Bedžeta Pacolija“, rekao je Bahtiri.

Kasnije u toku dana, Bahtiri je pojasnio svoju pređašnju izjavu za Gazetu Ekspres. „Konačna odluka službeno će biti donesena nakon sastanka koji ću imati sa glavnim predsedništvom AKR-a u Mitrovici. Ovaj sastanak je zakazan za utorak u 16 sati“, rekao je Bahtiri za Veriu.info, a prenosi Zeri.

Prošlog petka, tada kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, najavio je da podnosi ostavku na ovu funkciju zbog poziva Specijlnog suda u Hagu da da iskaz u svojstvu osumnjičenog. Od tada se kosovske partije ubrzano pripremaju za izbore, a vesti o mogućim predizbornim koalicijama preplavljuju medijske naslove.

Međutim, uprkos tvrdnji svih stranaka da su spremni za izbore, u najnezavidnijoj poziciji je LDK koju je vest o ostavci kosovskog premijera dočekala usred procesa unutrašnjih izbora. Prema navodima neimenovanih izvora prištinske Kohe, upravo unutrašnje izbore u ovoj, najvećoj opozicionoj partiji na Kosovu, kosovski predsednik Hašim Tači, koristi kao izgovor kako bi odložio proces konsultacija sa parlamentarnim partijama oko sledećih koraka.

Kako tvrdi Kohin izvor, Tači će čekati 3. avgust, datum kada je zakazana izborna skupština LDK pre nego prosledi poziv za konsultacije partijama.

U slučaju ostavke premijera, kosovski Ustav predviđa da predsednik može ili predložiti novog mandatara koji bi formirao vladu u istom sazivu skupštine, ili ukoliko ne postoji podrška za novu vladu – raspiše vanredne izbore. Većina kosovskih partija izjasnila se u korist novih izbora.

Povezani članci:

Kosovske partije se ubrzano spremaju za izbore, mnoge se izjasnile po pitanju mogućih koalicija

Ramuš Haradinaj podneo ostavku, dobio poziv iz Haga u svojstvu osumnjičenog

Reakcije na ostavku Ramuša Haradinaja i vest o pozivu Specijalnog suda

RTK: Vanredni izbori na Kosovu 8. septembra

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.