Opozicija kritikuje: Kosovo se prazni, 134 građana dnevno ga napušta, prošle godine 49.000

Ljumir Abdidžiku
FOTO:Ljumir Abdidžiku/ Lumir Abdixhiku/Fejsbuk

Lideri opozicionih stranaka na Kosovu nastavljaju da kritikuju Kurtijevu vladu. Nakon serije izjava u prethodnom periodu o tome da je ugrozio odnos sa „saveznicima“, a pre svega SAD, danas ga optužuju za to da ne uspeva da rešava krize. Navode da je na Kosovu preovladao „duh depresije“, te da građani pakuju kofere, a Kosovo se „prazni“.

„Na osnovu razgovora sa stranim diplomatama shvatio sam da je samo tokom 2022. godine preko 49.000 građana Kosova dobilo radne vize i otišlo u Evropu. Dakle, svakog dana 134 građana Kosova napusti Kosovo. A danas, ove nedelje, otišlo ih je 134. Do kraja nedelje zemlju će napustiti oko hiljadu građana Kosova“, naveo je Abdidžiku u objavi na Fejsbuku.

On naglašava i da se celo Kosovo prazni, te poručuje „ne možemo više ovako“

„Naši ljudi, vaše komšije, lekari, učitelji, zanatlije i retki profesionalci – svi sa kojima delite svoj dan – beže odavde. Naši gradovi se prazne, naša sela nestaju, čitave javne službe ostaju bez radnika i profesionalaca u njima“, poručio je ovaj opozicioni političar.

Kurtijevu vladu optužuje za populizam, te ga poziva da ne ulazi u sukobe sa „saveznicima“.

„Ne možemo da nastavimo sa populizmom vlastodržaca i njihovim depresivnim razglasima koji se završavaju samo podsmehom. Odbacite ovaj način razmišljanja. Kosovo nema dug prema takvima! Naša zemlja ne može biti zatvorena u evroatlantskom putu kao naša istorijska težnja. Naša zemlja se ne usuđuje da se sukobi sa saveznicima, sada kada joj je potrebna podrška na ovom putu“, poručio je.

Takođe tvrdi da Kosovo ne bi trebalo da bude talac prošlosti.

„Prošlost nas više ne menja, budućnost nam se ne dešava“, dodaje Abdidžiku.

Naglašava i da je na političarima da onima koji „pakuju kofere“, učine da im Evropa ne bude destinacija za bekstvo, već efekat životnog standarda na Kosovu.

„Kosovo zaslužuje bolje, jer Kosovo može više“, zaključio je ovaj političar.

Danas se ujedno oglasilo više drugih predstavnika opozicije u Prištini, a mnogi od njih upravo sa kritikama na račun kosovskog premijera.

Predsednik PDK, Memlji Krasnići, kazao je da se Kosovo nalazi u najtežoj poziciji od 1999. godine, takođe navodeći da je na Kosovu prevladala depresija, a da građani ispred ambasada čekaju za vize kako bi ga napustili zbog toga što, kako dodaje, ovde ne vide perspektivu.

„Ekonomija se ne razvija, naše državljanstvo se osporava, našoj borbi za slobdu se sudi, a naša vlast nema rešenje ni za jednu od uzastopnih kriza koje je sama proizvela i dovela je do ovakvog stanja danas – da prevlada duh depresije“, poručio je Krasnići, prenose prištinski mediji.

Kurtijev prethodnih,, Avdulah Hoti, optužio ga je da je svojim nepromišljenim postupcima doveo Kosovo u nepovoljni položaj kada je sam dijalog sa Beogradom u pitanju.

Takođe je kazao da je Kurti kriv zbog toga što sada međunarodni zvaničnici zahtevaju da se što pre formira ZSO.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.