11 godina (ne)zavisnog Kosova: U Prištini slavlje, na Severu srednji prsti

11. godišnjica nezavisnosti
Foto: Fejsbuk, Hašim Tači

Na Kosovu se danas obeležava 11-godišnjica od jednostranog proglašenja nezavisnosti: svečane sednice  kosovske skupštine i vlade, prvi defile “Vojske Kosova”, slavlje i čestitke u Prištini. “Čemu se radujete?” poručuju iz Beograda.

Obeležavanje današnjeg dana u Prištini započelo je svečanom sednicom. Sednica je otvorena govorom predsednika skupštine Kadrija Veseljija, a prisutni su bili i kosovski predsednik Hašim Tači, albanski premijer Edi Rama, američki ambasador u Prištini Filip Kosnet, Vilijam Voker – nekadašnji šef Kosovske verifikacione misije OEBS, kao i  bivši italijanski premijer Masimo Dalema.

Vilijem Voker
Foto: Gazeta Express

Celodnevna proslava prenela se i na ulice Prištine gde je „Vojska Kosova“ imala svoj prvi svečani defile u ovom svojstvu, kako u Prištini poručuju. Slavlju građana u Prištini pridružio se i nekadašnji šef Kosovske verifikacione misije OEBS Vilijam Voker, jedan od najomiljenijih nekadašnjih međunarodnih zvaničnika za kosovske Albance, nejnepopularniji u srpskom javnom mnjenju, nasuprot tome.

km 11 god okupacije

Severna Mitrovica osvanula je oblepljena plakatima, još jednom nepoznatih autora, na kojima su prikazane dve ruke sa podignutim srednjim prstom povezane lisicama. 11 godina okupacije – 17. 2. 2008. – 17. 2. 2019. godine“ – stoji na plakatima, čemu je u provladinim medijima u Beogradu data pažnja. 

Vučić: Dok Priština slavi 11 godina nezavisnosti, Srbija se bori da sačuva svoje interese, kao i mir i stabilnost

Dačić: „Albanci nemaju čemu da se raduju“,“prošlo je vreme kada su mogli silom da nameću rešenja“

Haradinaj: Kosovo je zainteresovano za sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum sa Srbijom u sadašnjim granicama

Tači: „Postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom „strateška odluka za budućnost“ koju Kosovo treba da donese ove godine“

Kosnet: „Postizanje mira zahteva sveobuhvatan sporazum sa Srbijom, uz obostrano priznanje,“ 

11 godina kasnije

Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine ali 11 godina kasnije i dalje nije član Ujedinjenih nacija.

Tačan broj zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova i dalje je upitan. Priština poručuje da je reč o 116 država, dok Beograd demantuje – šef srpske diplomatije Ivica Dačić najavljuje da bi taj broj mogao da padne ispod 100. Poslednjih meseci iz Beograda su poručli da je 13 zemalja povuklo priznanje, Priština je ove navode demantovala.

S obzirom na to da međunarodno pravni subjektivitet Kosova još uvek nije dovršen, Kosovo je u nekim međunarodnim organizacijama predstavljeno kao suverena država, u nekim kao posmatrač, a negde i sa asteriksom u nazivu, što je zapravo bila i obaveza iz jednog od sporazuma u Briselu. Uz asteriks, koji se retko, odnosno ne poštuje u međunarodnom predstavljanju, početne poruke kosovskih zvaničnika bile su „pahuljica se otopila“.

Za ovih 11 godina, Kosovo nije postalo član UN-a, UNESCO-a, INTERPOL-a, ali jeste uspelo da postane član Svetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, FIFA-e, UEFA-e i Olimpijskog komiteta.

Evropska unija nije jedinstvena u podršci Kosovu, pošto pet članica i dalje ne priznaju državnost Kosova.

Kad je reč o članstvu u EU, mnogi smatraju da je Kosovo potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dostiglo svoj vrhunac na putu ka EU, te da bez konačnog rešenja statusa ono ne može dalje da napreduje, s obzirom na to da pet država članica ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu.

Vizna liberalizacija i dalje uskoro

Jedno do pitanja koje najviše muči građane na Kosovu, svakako je vizna liberalizacija. Evropska komisija je 2016. godine dala Kosovu zeleno svetlo za viznu liberalizaciju uz kumulativno ispunjenje dva uslova: ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i borba protiv korupcije. Tri godine kasnije još uvek nije došlo do vizne liberalizacije, a komesar EU za proširenje, Johanes Han poručio je da je najrealniji datum 2020. godina.

Specijalni sud za ratne zločine počinjene na Kosovu u periodu 1998-2000. godine počeo je  sa prvim saslušanjima, iako je i dalje zvanično nepoznato u kom svojstvu se pozvane osobe ispituju. Očekuje se da će uskoro prve optužnici biti podignute.

Novina je i to, da je jedna od saslušanih osoba, osuđeni ratni zločinac Suljejman Seljimi koji je na uslovnom otpustu sa izdržavanja kazne zatvora od 6 godina za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, postao politički savetnik kosovskog premijera.

Nosioci pasoša Koordinacione uprave Republike Srbije, čije se prebivalište vodi na neko mesto na Kosovu i Metohiji, suočavaju se sa istim problemom, pošto spadaju u kategoriju državljana Srbije za koje ne važi bezvizni režim poput ostalih državljana Srbije.

Opasnost od migracija, bio je ključni razlog zašto je EU uslovila Srbiju da ovoj kategoriji građana uskrati mogućnost dobijanja bezviznih pasoša. 2016. godine EU je procenila da Kosovo ne predstavlja rizik od potencijalnih migracija, tako da je ključan razlog za uskraćivanje bezviznih pasoša ovoj kategoriji građana prestao da važi, ali do ukidanja ovog ograničenja ipak nije došlo.

Do 2016. godine bilo je preko 90 000 građana Srbije koji su nosioci pasoša koji izdaje Koordinaciona uprava.

Pregovori o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji se vode pod okriljem EU došli su do „ćorsokaka“. Zajednica srpskih opština, što je takođe deo i inicijalnog Prvog okvirnog sporazuma, kao i sadržaj zasebnog sporazuma u Briselu, i šest godina kasnije nije formirana, a ministri iz redova najjače partije kosovskih Srba – Srpske liste kao koalicionog partnera u vladi Ramuša Haradinaja, od maja meseca su, kako tvrde, u ostavci.

Neuspeh Kosova da postane član INTERPOL-a, za šta je Priština okrivila Beograd, doveo je, kako iz Prištine tvrde, do uvođenja takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Beograd odbija da se vrati za pregovarački sto dok se takse ne ukinu, Priština i dalje odbija mogućnost ukidanja takse.

Uvođenje takse rezultiralo je ostavkama četiri gradonačelnika na Severu. Lokalni izbori u ove četiri opštine nisu raspisani, što se pravda time da ostavke nisu pravilno podnete, te da nisu prihvaćene. Status ostavki četiri gradonačelnika i dalje nije zvanično poznat.

Ova odluka Prištine dovela je u pitanje prijateljske odnose sa SAD. SAD ali i EU u više navrata su tražili od Kosova da ukine odluku o taksama. Odbijanje Kosova da preispita odluku o taksama, dovelo je do toga, da posle 11 godina, SAD razmotre nivo podrške Kosovu, što je i građane i političare dovelo u nedoumicu: Šta je bitnije? Podrška SAD-a ili nametanje taksi Srbiji?

Ipak, kosovski premijer, čini se da i dalje odoleva pritiscima te i danas poručuje da do ukidanja taksi neće doći.

Razgraničenje (iako javnosti još uvek nije poznato šta to konkretno znači) kao konačno rešenje odnosa Beograda i Prištine, ideja koja se od avgusta prošle godine pripisuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, ponovo je aktuelizovana.

SAD ali i neke članice EU izrazile su stav da bi podržale i ovakav scenario okončanja kosovskog pitanja ukoliko bi se s tim složili Beograd i Priština.

Poslednje pismo američkog predsednika Donalda Trampa, upućeno srpskom i kosovskom predsednku povodom obeležavanja dana državnosti, kako u Srbiji tako i na Kosovu, jasno stavlja do znanja stav SAD da je „uzajamno priznanje centralni element sveoubuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa“. Ovu poruku potvrdio je danas i američki ambasador u Prištini Filip Kosnet.

Kvaka 22

Iako su pregovori Beograda i Prištine u blokadi, kosovski predsednik poručuje da će sveobuhvatni sporazum biti postignut ove godine. S druge srpski predsednik, na osnovu trenutnog stanja tvrdi da ne može da vidi da je bilo kakav dogovor moguć.

Za to vreme, kosovski premijer Ramuš Haradinaj odlučno odbija kako mogućnost ukidanja taksi, tako i ideju razgraničenja.

Haradinaj: „Tokom našeg puta imali smo izazove, ponovo ćemo biti pred izazovima, ali Kosovo nema luksuz da čini korake nazad i da našim partnerima objasnimo da nema mogućnosti za vraćanje unazad jer to slabi Kosovo“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.