Kosovo član i FIFA-e

Kosovo je upravo postalo 210. član svetske kuće fudbala – FIFA-e. U Južnoj Mitrovici slavlje. Stižu i prve reakcije.

Kosovo je danas na 66. Kongresu FIFA-e postalo član ove krovne fudbalske organizacije, dobivši 141 glas za i 23 glasa protiv.

Nacionalni tim Kosova će sada moći da učestvuje u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. u Rusiji, s tim što će se od UEFA-e zatražiti da definiše "modalitete za njihovu integraciju u preliminarno takmičenje".

Kosovo je prošle nedelje na kongresu UEFA-e, u Budimpešti, primljeno u ovu krovnu evropsku fudbalsku organizaciju prostom većinom glasova, bez promene Statuta ove organizacije, čime je istovremeno, kako se ocenjuje, napravljen jedan od najvećih presedana u skorijoj istoriji. Zatim je Savet FIFA-e, na početku kongresa, u Meksiko Sitiju, u utorak i preporučio prijem Kosova, zajedno sa Gibraltarom, koji je večeras, takođe, primljen u FIFA-u.

Vokri: Fudbalske vrednosti odbranjene

Kongresu je prisustvovao i predsednik kosovskog fudbalskog saveza, Fadilj Vokri. On se nakon glasanja zahvalio na "podršci" i poručio: "Moja zemlja je toliko dugo čekala ovu odluku. Fudbalske vrednosti su odbranjene. Hvala svima".

Samom večerašnjem glasanju prethodilo je obraćanje člana veća FIFA-e, Senesa Ercika, koji je boravio na Kosovu, zajedno sa delegacijom UEFA-e. On je objasnio da je delegacija ove organizacije zajedno sa delegacijom UEFA-e izvršila inspekciju dva kosovska najveća stadiona – u Prištini i u Južnoj Mitrovici, da se fudbal na Kosovu susreće sa, kako je rekao, izazovima, ali i da bez obzira na izazove ima uspeha. On je dodao i da Kosovo poseduje "veliki potencijal za razvoj", ali i da je prethodno postalo član UEFA-e.

Kancelarija za KiM: Najdrastičniji primer upliva politike u sport, FIFA saučesnik u pravnom nasilju

I Kancelarija za Kosovo i Metohiju oglasila se večeras povodom odluke FIFA-e da Kosovo primi u svoje članstvo. Iz ove kancelarije ističu da je ova odluka "najdrastičniji primer upliva politike u sport" i, kako dodaju, "neodgovorno zatvaranje očiju pred nesagledivim posledicama koje će imati na fudbal".

"FIFA je, umesto da se brine o interesima sporta, ovime na sebe preuzela ulogu političkog tela, potpuno zanemarujući činjenicu da će reprezentacije zemalja koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova biti dovedene pred veoma težak izbor, ukoliko dođu u situaciju da igraju protiv selekcije nepostojeće države," navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM i dodaje:

"FIFA je odlukom da primi takozvani kosovski fudbalski savez postala saučesnik u pravnom nasilju na osnovu kojeg je samoproglašeno Kosovo uvedeno u Uniju evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) i protiv toga je Fudbalski savez Srbije danas podneo tužbu Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu u Lozani."

Iz Kancelarije za KiM očekuju i da će poništavanje odluke UEFA-e pred sudom u Lozani za posledicu imati i "opoziv današnje odluke FIFA".

Udovičić: Posledice nesagledive, otvara se pitanje regularnosti takmičenja

U međuvremenu se oglasio i ministar omladine i sporta Srbije, Vanja Udovičić. On je ocenio da je odluka FIFA-e težak udarac na sport.

"Odluka FIFA-e je težak udarac na sport od strane političkih interesa, odraz nedoslednosti i potpunog gubljenja osnovnih vrednosti i načela sporta. Posledice ove odluke su nesagledive ne samo u odnosu na nas, već za fudbal uopšte," naveo je Udovičić.

"Sve reprezentacije država koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova biće dovedene u situaciju da igraju protiv selekcije nepostojeće države što će otvoriti pitanje regularnosti svih takmičenja na evropskom i svetskom nivou," dodao je on.

Udovičić je istakao i da se neće odustati od borbe da "naš savez svim sredstvima koja mu stoje na raspolaganju ospori ovu odluku, kao i odluku UEFA-e".

"Verujem da će sud u Lozani poništiti odluke i UEFA-e i FIFA-e i jasno zauzeti stav da takvi presedani ne mogu da budu ni tema razmatranja, a kamoli da se ovakve odluke ubuduće mogu donositi u sportu na međunarodnom nivou," zaključio je ministar omladine i sporta.

Kojić: Kosovo deo Srbije; utakmice kosovskih i srpskih klubova su i pitanje bezbednosti

Iako se Kosovo učlanilo u FIFA-u sa 86 odsto glasova za, među onima koji su bili protiv učlanjenja, bio je predstavnik FSS-a, Željko Kojić, koji se delegatima obratio pred samo glasanje. On je podsetio da se Kosovo učlanilo u UEFA-u iako su delegati te organizacije odbili da izmene deo Statuta u kojem se jasno navodi da deo UEFA-e ne može da bude "zemlja" koju nisu priznale UN, te da ja ovo prvi put da je UEFA-a odobrila učlanjenje za „zemlju“ koja nije članica UN-a. On je istakao i da je broj glasova delegata koji su bili za i protiv učlanjenja ukazivao na njihovu duboku podeljenost.

Kojić je istakao i da se FSS ne protivi tome da se fudbal igra, već da ukazuju na to da moraju da se poštuju procedure, te da ne mogu u sportske organizacije da se učlanjuju oni koji nisu ispunili kriterijume.

On je dodao i da je pitanje kako će klubovi sa KiM-a pod jurisdikcijom FSS-a sada funkcionisati.

„Mora da se ima na umu da su KiM prema Rezoluciji UN-a 1244 sastavni deo Srbije kojim administriraju Ujedinjene nacije. Ova rezolucija i dalje važi. Fudbalski klubovi na teritoriji KiM-a sa srpskim igračima su u sistemu sporta i fudbala pod jurisdikcijom FSS. Pitanje koje se pokreće jeste – kako će ti fudbalski klubovi nastaviti da postoje u budućnosti i kako će da se takmiče.“

Dodao je i da se postavlja pitanje kako će se organizovati eventualni zajednički mečevi sa kosovskim klubovima, na koji način će to uticati na određene FIFA-ine procedure i samu Srbiju, ističući i da je to pitanje i bezbednosti i same organizacije.

Tači: "Evropa je previše mala za naš veliki talenat"

Sa druge strane, odluka FIFA-e se i slavi. U Južnoj Mitrovici odjekuju vatrometi, dok na društvenim mrežama albanski korisnici čestitaju najnovije učlanjenje Kosova u još jednu međunarodnu organizaciju sporta. Stižu i prve reakcije kosovskih zvaničnika. Očekivano, među prvima su se oglasili kosovski predsednik Hašim Tači, premijer Isa Mustafa i vršilac dužnosti spoljnih poslova Petrit Seljimi. Oni osim čestitki najavljuju i "nove pobede".

U objavi na svojoj Fejsbuk stranici, pod naslovom "Evropa je previše mala za naš veliki talenat", Tači je napisao:

"Današnje članstvo u FIFA-i, stvoriće novo tle za promociju Kosova u svetskim fudbalskim događajima. Tokom 25-godišnje izolacije, dali smo mnogo talenata u nacionalne i svetske timove. Od danas oni imaju mesto u kosovskoj reprezentaciji."

Bilo je to dugo putovanje za internacionalizaciju kosovskog sporta. Započeli smo sa stonim tenisom, a danas smo završili sa FIFA-om, poručio je Tači, naglasivši:

"Ujedinjeni moramo da se borimo za sledeću bitku, sledeću pobedu, sledeći istorijski dan za Kosovo. Živeli!"

Tači se i zahvalio svima koji su doprineli da Kosovo postane deo FIFA-e.

Mustafa: "Uskoro još dobrih vesti"

Među prvima se oglasio i premijer Kosova, Isa Mustafa. Ističe da uspesi za Kosovo "ne prestaju".

"Dragi prijatelji, Kosovo je postalo član Svetske fudbalske porodice – FIFA-e. Uspesi za našu zemlju ne prestaju. Uskoro ćemo vam doneti još dobrih vesti. 2016. je, nesumnjivo, naša godina. Kosovo je spremno! Čestitam! -" kazao je Mustafa.

Seljimi: Kosovo igra kvalifikacije za kup u Rusiji; "Neka puknu dušmani"

"Uau. Uau. Uau. Kosovo je prihvaćeno večeras u FIFA-u,. Učestvovaćemo na kvalifikacijama za svetski kup u Rusiji. 141 glas za!" – ovako je vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova, Petrit Seljimi, reagovao večeras na Tviteru nakon prijema Kosova.

On je u međuvremenu ponovo reagovao, poručivši: "Postoji stara poslovica na južnoslovenskim jezicima kod naših komšija…'Neka puknu dušmani'." Seljimi je zatim objavio još jednu reakciju, u kojoj navodi da se Kosovo priprema za ovogodišnje Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, u Brazilu, podsetivši na viznu liberalizaciju, učlanjenje Kosova u UEFA-u, ali i SSP:

"Kosovo poslednja dva meseca: SSP sa EU je stupio na snagu, postali smo član UEFA-e i FIFA-e, odobrena vizna liberalizacija. Priprema za Rio"

Predsednik Kosova, Hašim Tači, na Tviteru je kratko poručio da sport "nema granica"Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.