Vučić Tačiju: Ako je sve rešeno, čemu dijalog?; Borim se za Srbiju kao lav

Vučić Tači Han Minhen
Foto: Instagram, Budućnost Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, na minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, da je dijalog Prištine i Beogada u „pat poziciji“ jer Priština „želi da dobije sve a da mi izgubimo sve“, navodeći da je Beograd spreman za nalaženje kompromisnog rešenja.

Vučić: Ako je sve rešeno, čemu dijalog i zašto smo vam potrebni?

„Zar mislite li da će se tako desiti“, upitao je Vučić, pominjući nastojanje Prištine da dobije sve, na panelu „Bezbednost u jugoistočnoj Evropi – dva koraka napred, jedan nazad?“, na kojem je učestvovao i kosovski predsednik Hašim Tači.

Vučić je rekao da takvo ponašanje „može da ugrozi sve“ i naglasio da je Beograd za nastavak dijaloga i učiniće sve za kompromis, ali je istakao da Priština ne ispunjava svoje obaveze iz potpisanih dokumenta pa je, sem toga, uvela i „necivilizovane takse“.

„Mi smo spremni za dijalog, ali samo slušamo obećanja da će povući takse, Priština zna da priča, ali ne i da ispuni obaveze,“ rekao je Vučić, koji danas nije optimista da se Beograd i Priština nalaze blizu kompromisa već smatra da su daleko od toga.

Kazao je i da se Srbija suočava sa novom pregovaračkom platformom vlade u Prištini koja je, prema njegovoj oceni, „platforma protiv dijaloga“.

„U platformi se kaže da Kosovo mora da očuva teritorijalni integritet koji je nedeljiv, a da će Srbija morati da prizna nezavisnost i da će da formiraju novi tribunal za Srbe i Srbiju koji bi sudio za zločine na Kosovu. Još jednom pitam zašto smo onda uopšte deo dijaloga? Zašto im treba Srbija, ako oni odlučuju o svemu i čekaju samo naš potpis? Da li zaista mislite da će se stvari tako odigrati (…) Želimo da nastavimo dijalog i daćemo sve od sebe da dostignemo kompromis. To neće biti kapitulacija jedne strane, u ovom slučaju srpske. Ako žele da nastave istinski dijalog, mi smo na raspolaganju,“ poručio je Vučić.

Ukoliko im Srbija nije potrebna, kako onda Kosovo nije u UN, UNESCO-u i INTERPOL-u, upitao je Vučić. „To znači da moramo da pregovarmo,“ poručio je on.

Vučić je istakao da je dogovor važan za odnose dva naroda, to se „tiče nas – Srba i Albanaca“.

Ako smo spremi da napravimo mir između Srba i Albanaca, dva najbrojnija naroda na Balkanu, to je mir i za budućnost, rekao je Vučić, navodeći da je spremena da rizikuje svoju političku sudbinu zbog toga i više od toga.

„Kada kažemo da ćemo nešto uraditi, uradićemo. Otišao sam u Severnu Mitrovicu (posle potpisivanja Briselskog sporazuma), izviždao me je sopstveni narod, gotovo da su me fizički napali, ali imao sam hrabrosti da kažem da je mir postao najvažniji za Srbe. Nešto što može sve da ugrozi je naš odnos s Prištinom. Najvažniji kako ćemo razvijati srpsko-albanske odnose“, kazao je on.

Reagujući na istup Hašima Tačija, Vučić je rekao da je kosovski predsednik kazao da su mnoge stvari ispunjenje osim jedne – formiranje Zajednice srpskih opština, što je bila jedina obaveza Prištine.

Vučić je rekao da je Tačijev komentar bio da ZSO nije formiran zato što je protiv Ustava Kosova, dodajući da „ako je sve protiv Ustava Srbije“, a skoro sve nije u skladu sa njime, onda treba da se prekinu razgovori sa predstavnicima Prištine.

„Nas ne zanima njihov Ustav, jer ne priznajemo njihovu državu, na isti način na koji oni ne birnu o Ustavu Srbije. Zato imamo ovakav dijalog,“ rekao je Vučić.

Vučić: Borim se za Srbiju kao lav, rešenje za Kosovo neće biti jednostavno

Predsednik Vučić, na kraju učešća na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, rekao je da mu je najvažnije to što su svi videli, i u Minhenu i pre toga u Srbiji, koliko je teška atmosfera kada je reč o rešavanju pitanja Kosova.

Kako je rekao, bilo je jednako važno da vodeći svetski političari u Minhenu čuju šta je istina, stav Srbije i kontraargumente i „odgovor na ono što Priština inače priča stranim partnerima“.

„Za debatu na jučerašnjem panelu sam se pripremao i video sam reakciju čak i nemačkih novinara ovde, i italijanskih, koji su rekli da je naša strana bila dobro pripremljena za razliku od drugih. Zadovoljan sam što su naši ljudi videli koliko je teška atmosfera u kojoj radim“, rekao je Vučić srpskim novinarima.

„Imate bezbroj lažnih vesti, kako mi tamo sedimo, lepo jedemo, pijemo… Ne, to je teška borba“, kaže Vučić.

Kako kaže, možda je juče na panelu nešto i pogrešio, ali se borio za Srbiju „kao lav“.

Vučić je podvukao i da su za uspeh dijaloga odgovorni on i Tači, jer su oni ti koji treba da stvore atmosferu za postizanje sporazuma. Ocenio je i da je bolje što se na panelu vidi koliko su stvari komplikovane, nego da se govori o tome kako je dogovor blizu i kako ćemo „evo sada da dobijemo Nobelovu nagradu za mir“.

„Treba nam posvećenost, trud i rad. Mogu da vam garantujem da ćemo dati sve od sebe“, poručio je predsednik Srbije.

Raste podrška ujedinjenju Kosova i Albanije

Predsednik Srbije izjavio je danas i da među Albancima na Kosovu i u Albaniji „dramatično“ raste podrška projektu njihovog ujedinjenja i dodao da „nema iluzija“ da će na talasu te podrške političari u Prištini i Tirani nastaviti sa politikom čiji je krajni cilj ujedinjenje Kosova i Albanije.

„Razumem šta je politika, ako neko deset puta nešto izjavi onda znate da je to politika. U Albaniji i na Kosovu dramatično raste podrška ujedinjenju, sa 35 odsto na Kosovu i oko 40 odsto u Albaniji ona je porasla na 72 do 75 odsto. I jedni i drugi rade na ujedinjenju na talasu te podrške, što dodatno doprinosi stvaranju tenzija u regionu,“ ocenio je predsednik Srbije.

Tači: Ukinuti takse i nastaviti dijalog, Srbija nam neće pokloniti priznanje

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je na panelu da je zamrznuti konflikt nazadovanje za Kosovo, i da je zato od presudnog značaja da se nađe kreativno rešenje kako bi se jednom za svagda izgradio mir, i koje bi obezbedilo međusobno priznanje Srbije i Kosova, i članstvo Kosova u UN.

Vučić Tači Han Minhen
Foto: Telegraf, printscreen

„Što pre ukinemo takse to će dati priliku za dijalog, i nikome to ne bi trebalo da daje izgovor za zaustavljanje dijaloga,“ poručio je Tači, dodajući međutim da je Priština uvela takse isprovocirana blokiranjem članstva u UNESCO-u i INTERPOL-u.

Kazao je da u Briselskom sporazumu stoji da Srbija ne bi smela da blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, što je, međutim, Vučić demantovao. On je dao Tačiju primerak Briselskog sporazuma na engleskom jeziku, uz poruku da u njemu neće naći da to piše.

Tači je rekao i da je istina da se Priština Briselskim sporazumom obavezala da formira ZSO, ali je ponovio da se to mora sprovesti u skladu sa Ustavom Kosova, te da je „nesporazum u tome što Vučić ne razume da je Kosovo suverena zemlja, koju je priznalo 116 država“.

Dodao je, međutim, da je svestan da priznanje Srbije ne bi bilo poklon, i da rešenje mora da bude kompromis. Podsetio je da se dijalog sprovodi pod pokroviteljstvom EU, uz veliki podršku SAD, kao i da ima indicija da bi Rusija mogla da podrži dogovor Beograda i Prištine, što bi značilo „globalno priznanje“.

„Mi ćemo izgraditi mir, postojaće razlike, ali Kosovo i Srbija mogu da budu model poput Francuza i Nemaca. Ne čujem alternativne ideje. Stalno se pominje Pandorina kutija, ali Pandorina kutija je na Balkanu već otvorena i upravo bi sporazum Kosova i Srbije pomogao da se ona zatvori. Svi podržavaju naše napore, neki iznose ideje koje nisu relane. Možemo da održavamo zamrznute odnose, ali to će se negativno odraziti na čitav Balkan,“ upozorio je on.

Predsednik Kosova je ocenio i da bi neko pre njega i Vučića postigao sporazum, da je to lako učiniti.

„Ne bi bilo na nama da ga tražimo. I dalje se nadam, jer postoji spremnost da se sedne za sto, barem ja i Vučić sednemo i razgovaramo. Oni koji se protive dijalogu i miru, čak predlažu i zid između Srba i Albanaca. Imamo različita mišljenja, ali bar razgovaramo. Izrazili smo spremnost da razgovaramo i dođemo do trajnog, a ne privremenog rešenja, koje bi doveo do članstva Kosova u UN,“ rekao je Tači.

Han: Postići sporazum pre kraja mandata Evropske komisije

Na panelu je učestvovao i evropski komesar za proširenje Johanes Han koji je poručio da bi Beograd i Ptiština trebalo da iskoriste momenat i što pre postignu sporazum – do kraja mandata Evropske komisije koji ističe u oktobru, jer posle toga, kako je rekao, dolazi drugi tim ljudi, i proći će neko vreme dok se svi upoznaju, što će dovesti do gubitka ritma, ali i podrške građana dijalogu.

Vučić Tači Han Minhen
Foto: Telegraf, printscreen

Ishod dijaloga Beograda i Prištine, prema njegovim rečima, ključan je za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

„To je glavno pitanje celokupne evropske perspektive i poboljšanje standarda života građana. Ako jedna od strana blokira drugu, to utiče na ostale strane. To je naš cilj – da izvozimo stabilnost kako bismo sprečili nestabilnost,“ istakao je evropski komesar pozivajući se na istraživanja javnog mnjenja na Zapadnom Balkanu koja pokazuju da se 75 odsto građana regiona zalaže za saradnju, i da su im ekonomija i smanjenje nezaposlenosti najprioritetnija pitanja.

Poručio obojici predsednika da računa na njihovu posvećenost i da oni treba da rade na konstruktivnom rešenju i postizanju sporazuma.

Moderator panela, autrijski diplomata Volfgang Išinger završio je debatu željom da sledeće godine, nagradu za izvanredan doprinos miru i rešavanju sukoba koja je sada dodeljana premijerima Severne Makedonije i Grčke, dobiju Vučić i Tači.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.