14 međunarodnih sportskih saveza + MOK: Kosovo primljeno i u FINA

Plivački savez Kosova primljen je u članstvo Svetske plivačke federacije – FINA, saopšteno je danas na zvaničnom sajtu ove organizacije. Kosovo je tako postalo član 14 međunarodnih sportskih saveza, uz članstvo u MOK-u. Međunarodni plivački portali, javljajući o ovoj odluci FINA-e, podsećaju na suspenziju Milorada Čavića sa ceremonije proglašenja evropskog prvaka 2008, zbog majce "Kosovo je Srbija". 

Kako se navodi u kratkom saopštenju FINA, odluka da Kosovo postane 208. članica donelo je rukovodstvo ove organizacije. Tako je za svetski plivački savez sada, Kosovo postalo 52. "zemlja" članica.

"Odluka biroa FINA-e znači da plivači iz bivše srpske države imaju pravo da se takmiče na evropskom prvenstvu Baku 2015, i mogu da pokušaju da se kvalifikuju za Olimpijske igre u Riju 2016. Oni takođe mogu da učestvuju na svetskom prvenstvu u plivanju u Kazanu," navodi se na zvaničnoj stranici Evropskog prvenstva Baku 2015.

I pojedini međunarodni portali o plivanju preneli su vest o prijemu Kosova u FINA-u, naglašavajući da Kosovo do sada nije učestvovalo na međunarodnim plivačkim takmičenjima, ali i pominjući "mladu plivačku nadu" sa Kosova, Ritu Zećiri, kao "jakog kandidata" da na međunarodnoj plivačkoj sceni debituje za Kosovo, uprkos tome što se nijednom nije nadmetala za medalju.

Povezani članci: 
 

Izveštavajući o prijemu Kosova u svetski plivački savez, pojedini portali su, međutim, doveli u vezu svetskog šampiona, Srbina, Milorada Čavića, sa ovom odlukom, podsećajući na njegovu suspenziju sa Evropskog prvenstva 2008, kada je na ceremoniji proglašenja pobednika, nosio majcu "Kosovo je Srbija", a neposredno nakon što je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost.

Plivački savez Srbije se još uvek nije oglasio.


Kosovo je do sada postalo punopravan član u sportskim međunarodnim savezima ping-ponga, gimnastike, dizanja tegova, streljaštva, džuda, navigacije, modernog petoboja, rukometa, boksa, a prihvaćeno je da bude član sa ograničenim pravima u međunarodnim savezima rvanja, skijanja, tekvandoa, biciklizma i karlinga, a očekuje se i da bi Košarkaški savez Kosova mogao da na sledećem zasedanju Izvršnog odbora FIBA-e, koji se održava u Ženevi 12. i 13. marta, bude primljen u svetsku košarkašku federaciju.

Tako će Kosovo, posle jednoglasne odluke svih učesnika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Monaku da postane punopravni član ove najviše svetske sportske organizacije, i po prvi put učestvovati na Olimpijskim igrama u Riju, 2016. godine i to pod svojom zastavom. 


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.