Zvaničnici iz Beograda i Prištine od decembra u posetama bez posredovanja EULEX-a

Posle više časova razgovora danas u Briselu, delegacije Beograda i Prištine postigle su dogovor da se posete kosovskih i srpskih zvaničnika od 1. decembra dogovaraju preko oficira za vezu u Beogradu i Prištini, umesto dosadašnjeg posredovanja EULEX-a. Šef delegacije iz Beograda, Marko Đurić, ocenio je današnje razgovore uspešnim i ponovio da zvaničan Beograd želi da se dijalog sa predstavnicima kosovskih institucija nastavi iako kosovske institucije još uvek nisu formirane.
 

Pročitajte još:

Javnost još uvek ne zna o čemu Beograd i Priština razgovaraju danas u Briselu

Tokom današnjeg dijaloga razgovaralo se o, kako se navodi u saopštenju iz Vlade Srbije, "smanjenju nepotrebnih birokratskih procedura za ljude na Kosovu i Metohiji," kao i o pitanju osiguranja motornih vozila, "koje je trenutno veoma skupo i predstavlja velik trošak za građane."

 
“Danas smo uz posredovanje Evropske unije razgovarali o debirokratizaciji života običnih ljudi,” preneo je Tanjug Đurićevu izjavu za medije.
 
U delegaciji Srbije su bili i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Dušan Kozarev, oficir za vezu Vlade Republike Srbije u Prištini, Dejan Pavićević i koordinator Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština Ljubomir Marić.
 
I iz EU je večeras potvrđeno da su se Beograd i Priština, preko radnih grupa za vezu, dogovorili o "uređivanju i specifičnim modalitetima zvaničnih poseta između dveju strana."
 
"Od 1. decembra 2014, oficiri za vezu u Prištini i Beogradu preuzeće neposredno organizovanje zvaničnih poseta, u cilju daljeg napretka normalizacije odnosa," saopšteno je iz Kancelarije EU za spoljnu saradnju.
 
Valjdet Sadiku je kosovski oficir za vezu u Beogradu, a Dejan Pavićević predstavlja Srbiju u Prištini. Obojici je zajedničko i to da se u javnosti retko pojavljuju.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.