UN ukinule imunitet sudiji Floriju

Ujedinjene nacije su ukinule delimični imunitet italijanskom sudiji Frančesku Floriju kako bi se omogućila istraga o navodima o korupciji unutar policijske i pravosudne misije Evropske unije na Kosovu (EULEX), izjavio je danas neimenovani visoki međunarodni zvaničnik na Kosovu.
 
Sudija Flori je osumnjičen da je primao mito kako bi obezbedio oslobađanje kosovskih kriminalaca dok je bio na službi u misiji EULEX na Kosovu, rekao je neimenovani zvaničnik agenciji Asošiejted pres.
 
On je podsetio da su EULEX-u mandat poverile Ujedinjene nacije i istakao da se "imuniteti moraju ukinuti pre otpočinjanja sudske istrage".
 
Sudija Flori poriče optužbe sa kojima se suočava, navodi AP.
 
EU će nezavisnom istragom pokušati da utvrdi da li EULEX zaverenički zabašuruje korupciju o kojoj je svoja saznanja u javnost iznela tužiteljka Euleksa, zaključuje američka agencija.
 
Kancelarija glavnog tužioca Kosova saopštila je danas da sa pažnjom prate poslednja dešavanja u EULEX-u nakon objavljivanja informacija u medijima vezanih za sumnje o korupciji u toj misiji.
 
U saopštenju se navodi da je Kancelarija glavnog tuzioca Kosova, u saradnji sa EULEX-om, početkom 2014. godine, preduzela određene radnje vezane za sumnje da su nosioci sudskih funkcija i tužioci iz redova misije uključeni u koruptivne afere tokom obavljanja funkcija.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.