ZSO da garantuje očuvanje i unapređenje zdravstvene zaštite

Zdravstvo u srpskim opštinama na Kosovu organski je povezano sa zdravstvenim sistemom u centralnoj Srbiji i svaki pokušaj remećenja takvog stanja za posledicu imao bi krah čitavog sistema – ocenjeno je na najnovijem sastanku Upravljačkog tima sa direktorima najvećih zdravstvenih ustanova, kako se navodi – aktivnih u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom. ZSO mora da garantuje očuvanje i unapređenje dostignutog kvaliteta primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, ali i da sačuva kadrovsku bazu na kojoj on danas počiva, poručeno je takođe.  

Kvalitetan sistem zdravstvene zaštite jedan je od osnovnih stubova opstanka srpskog naroda i njegovo neotuđivo pravo, što je potvrđeno i briselskim dogovorima koji definišu buduće nadležnosti Zajednice srpskih opština, navodi se u saopštenju Upravljačkog tima.

Sastanku su prisustvovali direktor Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica i direktori domova zdravlja Štrpce, Gračanica, Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, oni su takođe – navodi se – izneli „niz korisnih sugestija u vezi sa budućim položajem i potrebama zdravstva u ovim sredinama“.

Prethodno je u Ranilugu najavljena izgradnja Centra medicine koji bi trebalo da finansiraju kosovsko ministarstvo za zajednice i povratak i opština Ranilug.

„Izgradnjom ovog centra porodične medicine, mi bukvalno udaramo kamen temeljac onome što će se zvati Zajednica srpskih opština“ – poručio je ministar ovog ministarstva u ostavci, Dalibor Jevtić.

Podsetimo, oblasti zdravstva i obrazovanja srpski predstavnici su isticali kao ključne za nadležnosti ZSO, navodeći i da je važno da ostanu pod okriljem sistema Republike Srbije. Međunarodni zvaničnici uz kosovske su, sa druge strane, isticali, međutim, da je ZSO važna zbog integrisanja zdravstva i obrazovanja pod okrilje kosovskih krovnih institucija.

O ZSO i prethodnim sastancima Upravljačkog tima čitajte u vestima:

Upravljački tim o ekonomskom razvoju: Ovlašćenja ZSO važna za funkcionisanje Trepče i hidro-elektrane Gazivode

Detalji sporazuma o ZSO-u

ZSO ‘čeka’ avgust: Beograd i Priština čvrsti u stavovima, ne odustaju od svojih zahteva

Novi sastanak Upravljačkog tima: Bez promene Ustava Kosova nema valjanog pravnog osnova za ZSO

Upravljački tim za ZSO započeo izradu statuta

Upravljački tim na sastanku sa Todosijevićem o strukturi Statuta ZSO i „elementima sadržaja“

Sastanak sa Bratuom: Upravljačkom timu uz pravnike sa Severa „asistira“ i ministarstvo administracije i lokalne samouprave

Upravljački tim na prvom sastanku sa pravnim ekspertima: Za izradu Statuta pomoć opština sa Severa i Pravnog fakultetaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.