Makareg: Bezbednost na Kosovu je dobra, nema planova za povlačenje snaga SAD

Foto: NATO KFOR

Piše:  Vukašin Živković

Bezbednosna situacija na Kosovu je dobra i nema tenzija na terenu, rekao je za European Western Balkans komandant „Bondstila“ Roj Makareg.

Maja ove godine, Srbija je svoje jedinice stavila u stanje pripravnosti, nakon akcije kosovske policije na severu. Dok je tenzija rasla, KFOR je potvrdio u saopštenju da je policijska operacija sprovedena po nalogu tužilaštva u Prištini i da je deo borbe protiv kriminala. Međutim, čini se da je KFOR-ov stav izazvao buru nezadovoljstva kod srpske vlasti kojoj se nije sviđao odgovor na čitavu situaciju.

S druge strane, KFOR smatra da je dobro reagovao na razvoj situacije. Dok je KFOR slavio 20 godina postojanja, pukovnik Roj Makareg, komandant multinacionalne borbene grupe – Istok (MNBG-E) sa sedištem u kampu „Bondstil“, kaže da je prisustvo KFOR-a veoma važno i ključno za očuvanje bezbednosti za koju on smatra da je „neophodan uslov“ za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Zbog toga smo sproveli kratak intervju sa pukovnikom Rojem Makaregom, komandantom multinacionalne borbene grupe – Istok (MNBG-E) sa sedištem u kampu „Bondstil“, o trenutnoj situaciji na Kosovu i KFOR-ovim odnosima sa Srbijom.

„KFOR je uslovno prisutan (condition-based) što znači da će ostati dok god to zahteva situacija. Ne postoji fiksiran krajnji datum za kraj misije i NATO trenutno nema plan da ga smanji ili da ga povuče“, kaže Makareg za European Western Balkans.

Govoreći o trenutnim tenzijama na Kosovu zbog dijaloga Beograda i Prištine, on smatra da tenzije ustvari ne postoje.

„KFOR je vojna misija koja je posvećena očuvanju sigurnosti i bezbednosti svih naroda na Kosovu. Iz vojne perspektive, bezbednosni uslovi su postignuti i tenzija na terenu se ne može videti. KFOR osigurava bezbednost tako da politički nivo može voditi svoj dijalog koji je usmeren ka postizanju rešenja“, napominje Makareg.

Komandant Združenih NATO snaga u Napulju, Admiral Fogo je rekao da KFOR sarađuje sa svim akterima na obe strane granice, a sa njim se slaže i pukovnik Makareg koji ističe sjajnu saradnju KFOR-a i Vojske Srbije.

„Sastajem se na kvartalnom nivou sa svojim kolegama, razgovaramo telefonom po potrebi, a moj Združeni komisijski tim za implementaciju (Joint Implementation Commission Team) radi sa njima na nedeljnom nivou. Sprovodimo sinhronizovane patrole sa Srpskim oružanim snagama. Od kada sam ja preuzeo komandu sredinom novembra prošle godine, sproveli smo sa njima više od 200 patrola“, kaže Makareg.

Upitan da li smatra da ima prostora za unapređenje bezbednosne situacije kada je u pitanju bezbednost Srba na Kosovu i mali broj povratka raseljenih lica, Makareg ističe da je sveukupna bezbednost dobra.

„KFOR garantuje bezbednost svim narodima na Kosovu, uključujući i Srbe. Sveukupna bezbednost je dobra. Povratak ne zavisi samo od bezbednosti, već je rezultat kombinacije politike i ličnih faktora“, objašnjava Makareg.

Komentarišući izjave predstavnika Nacionalnog saveta SAD-a od marta ove godine da ako Priština ne ukine carine na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, SAD će se možda povući iz kampa „Bondstila“, on objašnjava da je na ovo pitanje ambasada SAD-a dala odgovor i da „nema ni naznake ni planova da se to desi“.

European Wester BalkansPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.