Hoti: Uvode se nove restriktivne mere, za sada nema potrebe za vanrednim stanjem

FOTO: KoSSev
Vest je ažurirana
Hoti o dijalogu sa BG: Tehničko pitanje, završna faza, ima smisla samo uzajamno priznanje

Odgovarajući na pitanje novinarke Anđelke Ćup o tome kako objašnjava to što on sa jedne strane govori o obavezi uzajamnog priznanja, dok Vučić sa druge strane iznosi da Srbija neće priznati Kosovo, te ko će činiti kosovsku delegaciju u predstojećem procesu dijaloga, Hoti je odgovorio da se radi o završnoj fazi dijaloga koja će imati smisao samo sa „uzajamnom priznanjem“, te da je to „tehničko pitanje“.

„U Briselu ja predstavljam državu Kosovo kao premijer, na osnovu ustava, a zajedno sa mnom će biti delegacija koja predstavlja vladinu koaliciju. Takođe smo pružili ruku i opoziciji da bude deo ovog procesa. Nakon devet godina dijaloga, mi ulazimo u proces kako bismo rešili tehničko pitanje koje je u interesu građana obe zemlje, a neki dogovori su do sada već poboljšali život građana. Sada ulazimo u završnu fazu koja ima smisla samo ako dođe do međusobnog priznanja između dve zemlje. Ja to tako vidim i to će tako da bude jer ovaj proces dijaloga, bez međusobnog priznanja i normalizacije odnosa između dve zemlje, u skladu sa najvišim evropskim standardima, nema alternativu.“

17:00 – Šta podrazumevaju rigoroznije mere?
Nakon sastanka, iz zgrade vlade viđeni su i srpski ministri koji izlaze.

„Rigoroznije mere“, podrazumevaju da će policija i nadležne inspekcijske službe kontrolisati, procesuirati i kažnjavati sva pravna i fizička lica koja se ne pridržavaju vanrednih mera koje su već u primeni, kao što je kršenje noćne restrikcije kretanja, priprema organizovanih okupljanja u zatvorenim prostorijama, nenošenje zaštitnih maski itd.

Takođe, reorganizovaće se kosovske zdravstvene ustanove, uključujući i zaposlene.

Najavio je i zabranu svih verskih i javnih manifestacija.

Hoti je objasnio da su razmatrali dva scenarija, od kojih je prvi uvođenje vanrednog stanja, a drugi primene rigoroznijih mera.

Novinarka zatražila dostavljanje informacija na srpskom

Novinarka Anđelka Ćup zatražila je od kosovskog premijera da se informacije kosovskog ministarstva zdravlja i ostalih službi, a u vezi sa koronavirusom, novinarima koji izveštavaju na srpskom jeziku dostavljaju na isti, na šta se Hoti izvinio, odgovorivši da vlada kojom rukovodi ulaže maksimalne napore da dokumenta prevede. Ukoliko neko od pojedinačnih ministarstava to ne radi, kazao je Hoti, učiniće sve da to ispravi.

„Ako je do sada bilo propusta, ja ću se postarati da se to više ne ponovi“, odgovorio joj je.

Na današnjoj konferenciji, bio je obezbeđen prevod  na srpski jezik.

Kosovski zdravstveni sistem je, kako je priznao Hoti, na granicama zdravstvenih kapaciteta, ali ova vlada „daje sve od sebe“ da stvori dodatne kapacitete.

Ipak, kosovska vlada odlučila se za sada za drugu meru, a nakon, kako je Hoti kazao, redovnih konsultacija koje ima pojedinačno sa opštinskim rukovodstvima i nadležnim.

Takođe, odbor za bezbednost sastajaće se na svaka tri dana.

16:40 – Uvode se restriktivnije mere, za sada bez vanrednog stanja

Primeniće se puna rigoroznost primene postojećih mera i dodaće se nove, ali se „ne isključuje pokretanje postupka za proglašenje vanrednog stanja“, javila je upravo Koha, prenoseći ono što je upravo kazao kosvski premijer Avdulah Hoti, nakon sastanka odbora za bezbednost.

U toku je konferencija za medije, na kojoj Hoti upravo govori i o dijalogu sa Beogradom, rekavši da je u potpunosti predstavio kosovsku platformu za ove razgovore o „uzajamnom priznanju“.

16:32 – Zeri: U toku sastanak odbora za bezbednost, mogućnost uvođenja vanrednog stanja

U 16 časova počeo je sastanak odbora kosovske vlade za bezbednost, kojim predsedava kosovski premijer Avdulah Hoti. Prema pisanju Zerija, postoji mogućnost da kosovska vlada proglasi „vanredno stanje“ usled, kako se to opravdava, teške epidemiološke situacije.

Tači nije bio na sastaku
Avdulah Hoti kazao je da sastanku odbora za bezbednost nije prisustvovao Hašim Tači.

Avdulah Hoti koji je danas imao drugi pripremni sastanak sa Aleksandrom Vučićem, Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, prema zvaničnoj najavi na sajtu kosovske vlade, trebalo je u 16 sati da održi konferenciju za medije. Drugih detalja o tome šta bi bila tema konferencije, na ovom sajtu nema.

Međutim, Zeri javlja da se nakon zaključaka vladinog odbora za borbu protiv koronavirusa, održava sastanak u vezi sa epidemijom, kojim Hoti predsedava, te da postoji mogućnost uvođenja vanrednog stanja.

Ukoliko se to bude desilo, biće to prvo proglašenje vanrednog stanja od 8. februara, od kada se na Kosovu zvanično beleže statistički podaci o epidemiji.

Kosovski ministar zdravlja, juče je upozorio građane da nose maske i da ne rizikuju uvođenje vanrednog stanja, naglasivši da oni „nisu represivna vlada, već demokratska država“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.