Zemaj: Nosite maske, ne terajte nas da uvedemo vanredno stanje!

FOTO: Zemaj, Fejbuk stranica kosovskog ministra zdravlja

Kao društvo, građani, porodica, pojedinci, odgovorni ste da ne odnesete virus kući. Ne terajte nas da uvedemo vanredno stanje, poručio je u objavi na Fejsbuku kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj.

„Zaboravljate da nosite maske. Ne poštujete pravila borbe protiv virusa. Ne terajte nas da uvedemo vanredno stanje. Mi nismo represivna vlada, već demokratska država“, poručio je u poruci preko Fejsbuka Zemaj.

Pored obaveze nošenja maski, opomenuo je na održavanje higijene i poštovanje ostalih pravila.

Na Kosovu se primenjuju vanredne mere, koje obuhvataju ograničenje rada ugostiteljskih objekata od 21 do 5 časova, povećavaju se kapaciteti za testiranje, kao i broj vakcina protiv sezonskog gripa, a u nekoliko opština koje uključuju i Sever Kosova, kao i Prištinu, dodatne vanredne mere. Ipak, broj inficiranih i preminulih se naglo povećava u odnosu na period pre relaksacije uz brojne izveštaje sa terena o problemima i sa dostupnošću testova.

Prema poslednjim – sinoćnjim podacima kosovskog instituta za javno zdravlje, od 8. februara do sada, testirano je 27.304 osoba za koje se sumnjalo da su inficirane koronavirusom, od toga pozitivno je bilo 4.512. Preminulo je 97 osoba.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.