Zbog ptičijeg gripa uklonjena živina na deset farmi širom Kosova

Ptičiji grip
FOTO: Eeuropa.eu

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Pre više nedelja potvrđeno je prisustvo ptičijeg gripa H5N8 na Kosovu. Agencija za hranu i veterinu izvestila je da su testirani uzorci u laboratoriji za hranu i veterinu otkrili prisustvo ptičijeg gripa virusa tipa A, podtipovi H5 i N8 (ptičiji grip H5N8).

Usled toga, do sada je uništeno oko 10 farmi. To je rekao portparol AHV, Ljamir Tači, u izjavi za Telgrafi.

„Do sada je uništeno oko 10 farmi, uglavnom farmi domaćinstava na kojima je, nakon uzimanja uzoraka, utvrđen pozitivan test na ptičiji grip H5N8“, rekao je Tači.

Tači je ukazao na to da su slučajevi ptičijeg gripa potvrđeni u većini kosovskih opština, uključujući Prizren, Orahovac, Srbicu, Mitrovicu, Mališevo i nekoliko drugih opština.

Dodao je da su inspetkori na terenu i da pronalaze farme sa inficiranom živinom na kojima se obavljaju sve usluge, uključujući odlaganje mrtvih ptica, a da su prisutni na farmi pod nadzorom službenih veterinara, uz poštovanje biosigurnosnih mera.

Prema SZO, grip H5N8 je podtip virusa gripa A (inače zvanog ptičiji grip), koji je veoma smrtonosan za divlje ptice i živinu. H5N8 obično ne zaražava ljude.

Pročitajte još:

AHV Kosova: Potvrđeno prisustvo ptičijeg gripa na Kosovu, situacija je pod kontrolomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.