AHV Kosova: Potvrđeno prisustvo ptičijeg gripa na Kosovu, situacija je pod kontrolom

Ptičiji grip
FOTO: Eeuropa.eu

Na Kosovu je detektovano prisustvo ptičijeg gripa H5N8, rečeno je danas iz Agencija za hranu i veterinu za prištinske medije, nakon što su izvršene laboratorijske analize. Uništene su ptice na pet poljoprivrednih gazdinstava u četiri grada, dok su dve farme u izolaciji, prenosi GazetaBlic.

U saopštenju se precizira da se ovaj grip uglavnom širi direktnim kontaktom zaraženih i zdravih ptica, te da se može preneti kada ptica dođe u kontakt sa predmetima „(uključujući vodu i hranu za kućne ljubimce) koji su kontaminirani izmetom ili izlučevinama iz nosa ili usta zaraženih ptica.“

Precizira se i da ljudi takođe mogu indirektno da šire bolest sa jedne farme na drugu, noseći virus u odeći čizmama ili na točkovima vozila.

Iz ove agencije uveravaju da su svi veterinari mobilisani i da rade na terenu kako bi se locirale farme na kojima je prisutan ptičiji grip, prenosi GazetaBlic.

Navode da oni pružaju usluge, među kojima je odlaganje mrtvih ptica, a precizirali su i da se takođe vrši nadgledanje farmi koje su u izolaciji, kao i drugih farmi u krugu od tri kilometra.

Kosovska agencija za hranu i veterinu saopštila je pre tri dana da postoji osnovana sumnja da se pojavio ptičiji grip na poljoprivrednim gazdinstvima na četiri lokacije na Kosovu.

Naložili su institucijama i poljoprivrednicima da preduzmu konkretne mere kako bi se sprečilo širenje bolesti.

„Zabranjeno je premeštanje ptica sa farmi, održavanje sajmova, pijaca, izložbi i i drugih skupljanja živine i drugih ptica“, poručuju iz ove agencije.

Takođe navode da je neophodno uvećanje biološke sigurnosti na farmama:

„Sprečavanje kontakta između divljih i domaćih ptica, postavljanje prepreka na ulazima i izlazima sa farmi, zabrana ulaska neovlašćenim licima, i da oprema i đubrivo, ne budu u kontaktu sa farmama na kojima je ova bolest registrovana“.

Ujedno je neophodna kontrola kretanja ptica unutar područja koje se nadgleda, kao i sprovođenje dezinfekcije.

Takođe je naložena identifikacija živine, periodična poseta, klinički pregledi ptica, uključujući uzimanje uzoraka ukoliko bude bilo neophodno radi laboratorijskih testova.

Navode i da je zabranjen prevoz živine bez odobrenja nadležnog organa, ali i da je neophodno nadgledanje sprovođenja svih mera.

Iz ove agencije su tada poručili da će zajedno sa veterinarskim inspektorima, veterinarima i uzgajivačima živine raditi na boljem upravljanju situacijom kako bi se sprečilo širenje ptičijeg gripa.

Zamolili su građane da ostanu smireni.

„Situacija jeste i biće pod kontrolom uz saradnju i poštovanje mera“, poručili su.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.